Δυτική Ελλάδα: Σε ετοιμότητα για τον Στρεπτόκοκκο – Σύγχρονα «όπλα» σώζουν παιδιά
Ολοκληρώνεται σήμερα το 33ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Παιδιατρικής που διοργανώνει η Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ολες οι νεότερες εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο της Παιδιατρικής απασχολούν από χθες τον παιδιατρικό κόσμο της ευρύτερης περιφέρειας στο πλαίσιο του 33ου Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου Παιδιατρικής που διοργανώνει η Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ως θέματα αιχμής είναι η «η προφύλαξη με αντιβιοτικά στις ουρολοιμώξεις, τα εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο, διάφορα ενδοκρινολογικά θέματα που απασχολούν και τον παιδίατρο της κοινότητας, η αναφυλαξία, η συσχέτιση της προωρότητας με αλλεργικά νοσήματα και πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για το άσθμα στα παιδιά, καθώς επίσης και η ενημέρωση για την καλύτερη δυνατή πρακτική σε συχνά και καθημερινά θέματα που αντιμετωπίζουν οι παιδίατροι» σημειώνει ο καθηγητής και διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, Γαβριήλ Δημητρίου.
Οπως προσθέτει ο ίδιος «η κλινική μας είναι η μοναδική τριτοβάθμια παιδιατρική Κλινική στην ευρύτερη περιφέρεια. Είμαστε δε η μοναδική Παιδιατρική Κλινική που έχει στους κόλπους της και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παιδιών και Εφήβων. Επομένως μέσα από το συνέδριό μας προσπαθούμε να δώσουμε καινούργια και σύγχρονα όπλα στον μαχόμενο παιδίατρο, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με επάρκεια κάθε περιστατικό που καλείται να διαχειριστεί. Εχουμε σημαντικότατες εξελίξεις τόσο στον διαγνωστικό όσο και στον θεραπευτικό τομέα για όλη την γκάμα των νόσων που απασχολούν τα παιδιά. Τα θεραπευτικά μέσα για παράδειγμα έχουν μειώσει σε μέγιστο βαθμό τις ημέρες νοσηλείας των παιδιών για μία σειρά από παθήσεις που στο παρελθόν απαιτούσαν πολυήμερη νοσηλεία».
ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟ
Τρεις θανάτους παιδιών από το στρεπτόκοκκο Α μετρά η Ελλάδα από την αρχή του έτους, όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του ECDC. Μάλιστα, το τελευταίο θύμα της νόσου είναι ένα βρέφος 18 μηνών.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων είχε χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου για τον στρεπτόκοκκο ήδη από τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας πως η αύξηση των περιπτώσεων στρεπτόκοκκου στα παιδιά σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένης της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), καθώς η ταυτόχρονη μόλυνση ιών με στρεπτόκοκκο της ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεισδυτικής νόσου.
Η παρατηρούμενη έξαρση ακολούθησε μία περίοδο μειωμένης συχνότητας λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ερωτηθείς ο κ. Δημητρίου για το θέμα αυτό ανέφερε «εμείς δεν έχουμε καταγράψει κανέναν περιστατικό. Κάνουμε τους σχετικούς ελέγχους σε ύποπτα περιστατικά αλλά δεν έχουμε καταγράψει κανένα κρούσμα. Η προσωπική μου εκτίμηση βάση των δεδομένων που έχουμε μέχρι σήμερα είναι ότι ως χώρα δεν θα μας απασχολήσει».
Ωστόσο ο παιδιατρικός κόσμος παραμένει σε ετοιμότητα. «Σαφώς και είμαστε σε επιφυλακή και ετοιμότητα όλοι οι παιδίατροι από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η έξαρση σε άλλες χώρες. Δεν γνωρίζουμε τις μας επιφυλάσσει η επόμενη μέρα» σημειώνει ο κ. Δημητρίου.
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.
Μεταδίδεται κυρίως μέσω:
– Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
– Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
– Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
– Από υγιείς φορείς του βακτηρίου.
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.
ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ο πυρετός που επιμένει, ο έντονος πονόλαιμος, η δυσκαταποσία, ο πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα, η έντονη καταβολή είναι συμπτώματα που πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια. Η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα γι’ αυτό οποιαδήποτε υποψία νόσου χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης.
Τα συμπτώματα είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, πονόλαιμο, δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα στην υπερώα. Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο, δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.
Οι εργασίες του 33ου Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου Παιδιατρικής, που φιλοξενείται στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, θα ολοκληρωθούν σήμερα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News