Δυτική Όχθη: Έξαρση βίας και ευρεία στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ ΦΩΤΟ

Οι επιθέσεις σημειώνονται εν μέσω μιας έξαρσης της βίας των ισραηλινών εποίκων σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη και την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου ορισμένοι έποικοι συνεχίζουν μια εκστρατεία με στόχο Παλαιστίνιους πολίτες και υποδομές.

Γάζα

Το Ισραήλ πραγματοποιεί ευρεία στρατιωτική επιχείρηση γεγονός που προκαλεί νέο γύρο ανησυχίας εν μέσω της αιματηρής σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή.

Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς έχει σκοτώσει περισσότερους από 40.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, προκαλώντας διεθνή καταδίκη αλλά, μια άλλη σημαντική κλιμάκωση της βίας διαδραματίζεται επίσης στη Δυτική Όχθη, όπου περισσότεροι από 600 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά στρατεύματα από την έναρξη του πολέμου, επισημαίνει το CNN σε ανάλυσή του.

Την Τετάρτη, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανακοίνωσαν ότι άρχισαν μια εκτεταμένη επίθεση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εξαπολύοντας χερσαίες και αεροπορικές επιδρομές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές αμάχων στην Τζενίν και το Τουλκαρέμ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άνθρωποι, μέχρι στιγμής.

Οι επιθέσεις σημειώνονται εν μέσω μιας έξαρσης της βίας των ισραηλινών εποίκων σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη και την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου ορισμένοι έποικοι συνεχίζουν μια εκστρατεία με στόχο Παλαιστίνιους πολίτες και υποδομές. Το Ισραήλ λέει ότι η στρατιωτική του επιχείρηση στη Δυτική Όχθη είναι απαραίτητη για να αναχαιτίσει περαιτέρω τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός του. Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες λένε ότι η βία θα οδηγήσει μόνο σε «τρομερά και επικίνδυνα αποτελέσματα».

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την επιχείρησή του, λέγοντας ότι πρόκειται για μια «βαθιά ανησυχητική» εξέλιξη. Καθώς το Ισραήλ σηματοδοτεί ότι η επιχείρησή του μόλις ξεκίνησε το CNN επισημαίνει κάποια κρίσιμα σημεία που χρειάζεται να ληφθούν υπόψιν για να γίνει κατανοητή η κατάσταση και η κρισιμότητά της.

Δυτική όχθη

Iσραηλινοί στρατιώτες στην Δυτική Όχθη/Φωτογραφία AP

Τι είναι η Δυτική Όχθη

Η Δυτική Όχθη, μια περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του Ισραήλ και της Ιορδανίας, φιλοξενεί 3,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν υπό ισραηλινή στρατιωτική κατοχή επισημαίνει το αμερικανικό μέσο, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίους Ισραηλινούς που άρχισαν να εγκαθίστανται εκεί πριν από περίπου 57 χρόνια. Το Ισραήλ άρχισε την κατοχή του μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967, όπου κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από την Ιορδανία, τη Λωρίδα της Γάζας και τη χερσόνησο του Σινά από την Αίγυπτο και τα Υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι Εβραίοι έχουν βιβλικό και προγονικό δικαίωμα στη γη. Αμέσως μετά, άρχισε να ιδρύει ισραηλινές κοινότητες στα εδάφη αυτά. Η Δυτική Όχθη παραμένει εκεί όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος αυτών των οικισμών, παράνομων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι συμφωνίες το Όσλο

Τη δεκαετία του 1990, το Ισραήλ και οι παλαιστινιακές παρατάξεις ξεκίνησαν μια ειρηνευτική διαδικασία με στόχο τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως Συμφωνίες του Όσλο, οδήγησε στη δημιουργία μιας προσωρινής παλαιστινιακής κυβέρνησης, γνωστής ως Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ), με έδρα την πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης και έλεγχο της Δυτικής Όχθης και της Γάζας.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν παγώσει εδώ και χρόνια και η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση έχει αποκλείσει την παροχή ανεξαρτησίας στους Παλαιστίνιους. Σήμερα, η ΠΑ έχει τον διοικητικό έλεγχο και τον έλεγχο ασφαλείας του 18% της Δυτικής Όχθης, ενώ το 22% βρίσκεται υπό τον κοινό έλεγχο του Ισραήλ και της ΠΑ. Το Ισραήλ έχει τον αποκλειστικό έλεγχο του υπόλοιπου 60%, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι εβραϊκοί οικισμοί. Το Ισραήλ απέσυρε τα στρατεύματα και τους εποίκους του από τη Γάζα το 2005. Το 2007, η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο του εδάφους αυτού μετά τη νίκη της στις εκλογές.

Τον Ιούλιο, το Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, εξέδωσε μια πρωτοφανή συμβουλευτική γνωμοδότηση που έκρινε παράνομη την παρουσία του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ και κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει την επί δεκαετίες κατοχή του.

Δυτική όχθη

Δυτική Όχθη/Φωτογραφία AP

Ποιοι είναι οι έποικοι στη Δυτική Όχθη

Στη Δυτική Όχθη ζουν περισσότεροι από 700.000 έποικοι, η παρουσία του καθενός από τους οποίους θεωρείται παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Είναι κατανεμημένοι σε 146 οικισμούς σε όλη τη Δυτική Όχθη, εξαιρουμένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Η συντριπτική πλειονότητα των οικισμών χτίζεται με κυβερνητική εντολή, αλλά ορισμένοι μη εγκεκριμένοι οικισμοί, γνωστοί ως οικιστικά φυλάκια, έχουν δημιουργηθεί από ιδεολογικά καθοδηγούμενους Ισραηλινούς πολίτες με την ελπίδα ότι μια μέρα θα λάβουν άδεια από την κυβέρνηση. Πολλοί από τους οικισμούς καταπατούν παλαιστινιακά χωριά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιωτική παλαιστινιακή γη. Ορισμένοι έχουν χτιστεί σε κοντινή απόσταση από παλαιστινιακά πληθυσμιακά κέντρα και ένας, στη Χεβρώνα, βρίσκεται στην καρδιά μιας παλαιστινιακής πόλης.

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, υπάρχουν 14 ισραηλινές γειτονιές, τις οποίες η διεθνής κοινότητα θεωρεί παράνομες. Η επέκταση των οικισμών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η οποία έχει υπερθεματίσει την έγκριση των κατασχέσεων γης στη Δυτική Όχθη. Τον Ιούλιο, το Ισραήλ ενέκρινε τη μεγαλύτερη κατάσχεση γης στη Δυτική Όχθη από την ειρηνευτική διαδικασία του Όσλο, σύμφωνα με το ισραηλινό παρατηρητήριο κατά του εποικισμού PeaceNow.

Οι εποικισμοί στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ θεωρούνται σημαντικό εμπόδιο για την ειρήνη, καθώς βρίσκονται σε γη που οι Παλαιστίνιοι, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, θεωρούν ως έδαφος για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.

Δυτική όχθη

Δυτική Όχθη/ Φωτογραφία AP

Τι συμβαίνει στη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου

Οι εντάσεις αυξάνονται στη Δυτική Όχθη εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η 7η Οκτωβρίου εγκαινίασε ένα νέο κεφάλαιο αστάθειας στα κατεχόμενα εδάφη. Εκείνη την ημέρα, μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ και πήραν περισσότερους από 250 ομήρους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Από την έναρξη του πολέμου, 652 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένων 150 παιδιών, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Πάνω από 5.400 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Τον Φεβρουάριο, εκατοντάδες έποικοι πραγματοποίησαν μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων εδώ και χρόνια στην πόλη Χουβάρα και στις γύρω περιοχές, αφού ένας Παλαιστίνιος ένοπλος σκότωσε δύο Ισραηλινούς εποίκους που ζούσαν κοντά.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, περισσότεροι από 70 ένοπλοι έποικοι εισέβαλαν στην πόλη Τζιτ, πυροβολώντας με σφαίρες και δακρυγόνα τους Παλαιστίνιους κατοίκους και βάζοντας φωτιά σε αρκετά σπίτια, αυτοκίνητα και άλλες περιουσίες. Ένα άτομο σκοτώθηκε. Οι επιθέσεις προκάλεσαν την καταδίκη κορυφαίων ισραηλινών αξιωματούχων, αλλά τα ακροδεξιά μέλη της κυβέρνησης Νετανιάχου και οι ηγέτες των οικισμών απέκρουσαν την ευθύνη από τους εποίκους.

Συνολικά, σύμφωνα με το iefimerida, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.270 επιθέσεις εποίκων κατά Παλαιστινίων από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA). Από αυτές, πάνω από 120 επιθέσεις «οδήγησαν σε θανάτους και τραυματισμούς Παλαιστινίων», ανέφερε το OCHA. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο ισχυρότερος στρατιωτικός και διπλωματικός υποστηρικτής του Ισραήλ, επέβαλαν φέτος μια σειρά κυρώσεων σε ισραηλινούς εποίκους που κατηγορούνται για βία στη Δυτική Όχθη, μπλοκάροντας τα οικονομικά τους περιουσιακά στοιχεία και απαγορεύοντάς τους την είσοδο στις ΗΠΑ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν βαθιά για την εξτρεμιστική βία και την αστάθεια στη Δυτική Όχθη, η οποία υπονομεύει την ασφάλεια του ίδιου του Ισραήλ», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του τον περασμένο μήνα.

Δυτική όχθη

Δυτική Όχθη/ Φωτογραφία AP

Που στοχεύει η τρέχουσα ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την Τετάρτη μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στις περιοχές της Τζενίν και του Τουλκαρέμ, όπου οι αρχές δήλωσαν ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν προέλθει πάνω από «150 επιθέσεις με πυροβολισμούς και εκρηκτικά». Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι στη βόρεια Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Τζενίν και του Τουλκαρέμ, έχει σημειωθεί αύξηση των παλαιστινιακών μαχητικών ομάδων, που ενισχύεται από αυτό που λέει ότι είναι μια ιρανική εκστρατεία για τη διανομή όπλων εκεί. Οι τοπικές πολιτοφυλακές κερδίζουν επίσης έδαφος στη βόρεια Δυτική Όχθη, ομάδες που αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από απογοητευμένους νέους άνδρες που έχουν μεγαλώσει υπό την ισραηλινή κατοχή και οι οποίοι δυσανασχετούν βαθιά με την αντιλαϊκή Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία θεωρείται ότι βοηθά την ισραηλινή κατοχή και δεν είναι σε θέση να τους προστατεύσει από αυτήν.

Η ΠΑ καταδίκασε την Τετάρτη τις «παραβιάσεις και τα εγκλήματα» του Ισραήλ, «ιδιαίτερα τον συνεχιζόμενο πόλεμο γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και τη στοχοποίηση της βόρειας Δυτικής Όχθης». Η μαχητική οργάνωση Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) καταδίκασε τη «συνολική επιθετικότητα» του ισραηλινού στρατού, κάνοντας λόγο για «ανοιχτό και αδήλωτο πόλεμο». Την Πέμπτη, οι IDF ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν πέντε μαχητές, μεταξύ των οποίων και τον Muhhamad Jabber, έναν διοικητή που συνδέεται με τη στρατιωτική πτέρυγα της PIJ, την ταξιαρχία Al-Quds.

 

Διαβάστε επίσης:

Γηροκομειό: Ολοκληρώνονται οι καθαρισμοί, κλιμάκιο γεωλόγων τη Δευτέρα για αναγνώριση κινδύνων

Αχαΐα: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Κάλφα από κεραυνό, μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Καιρός: Καταιγίδα στην Αττική, διακοπές ρεύματος και κεραυνοί

Βόλος: Νέες εικόνες από την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών, σε ποιες παραλίες πρέπει να αποφεύγεται η κολύμβηση ΒΙΝΤΕΟ

Θετική απάντηση για τον τεχνικό έλεγχο στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής: «Γιάννη ζεις, θα δικαιωθείς» φώναζαν οι φίλοι του 19χρονου