Εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν μετά από τέσσερις ημέρες συγκρούσεων

Παρά τις αλληλοκατηγορίες για παραβιάσεις, οι δύο χώρες δηλώνουν δέσμευση στην κατάπαυση του πυρός – Μεσολάβηση από τις ΗΠΑ

εκεχειρία

Η Ινδία και το Πακιστάν συμφώνησαν σε πλήρη και άμεση εκεχειρία, έπειτα από τέσσερις ημέρες σφοδρών συγκρούσεων που προκάλεσαν δεκάδες νεκρούς αμάχους και διεθνή ανησυχία. Η κατάπαυση του πυρός επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social.

Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, καθώς οι δύο πυρηνικές δυνάμεις αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της συμφωνίας.

Αλληλοκατηγορίες και εντάσεις στο Κασμίρ
Το βράδυ του Σαββάτου, ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη Σριναγκάρ στο ινδικό Κασμίρ, ενώ αναφέρθηκαν ανταλλαγές πυρών σε τρία σημεία κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου. Η Ινδία κάλεσε το Πακιστάν «να δείξει υπευθυνότητα» και να σταματήσει τις παραβιάσεις, ενώ το Ισλαμαμπάντ απάντησε κατηγορώντας τη Νέα Δελχί για παραβίαση της εκεχειρίας, τονίζοντας ότι οι πακιστανικές δυνάμεις επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση.

Διπλωματικές αντιδράσεις και παγκόσμια αποδοχή
Ο πακιστανός ΥΠΕΞ Ισάκ Νταρ επιβεβαίωσε τη συμφωνία με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ενώ το Νέο Δελχί υποστήριξε ότι η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα απευθείας επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η διεθνής κοινότητα χαιρέτισε τη συμφωνία:

  • Το Λονδίνο έκανε λόγο για «εξαιρετικά ευπρόσδεκτη εξέλιξη»,
  • Το Παρίσι μίλησε για «επιλογή ευθύνης»,
  • Το Βερολίνο την χαρακτήρισε «σημαντικό πρώτο βήμα».

Ο ΟΗΕ και το Ιράν ευχήθηκαν να ακολουθήσει «διαρκής ειρήνη», ενώ η Κίνα δήλωσε έτοιμη να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο, καλώντας τις δύο πλευρές να αποφύγουν νέα κλιμάκωση.

Ανακούφιση στις πληγείσες περιοχές
Η είδηση της κατάπαυσης του πυρός έφερε προσωρινή ανακούφιση στους κατοίκους του Κασμίρ, όπου είχαν σημειωθεί οι σφοδρότερες συγκρούσεις των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Ο 30χρονος επιχειρηματίας Ιμράν Μιρ από το πακιστανικό Κασμίρ δήλωσε στο AFP: «Ζούμε κοντά στη Γραμμή Ελέγχου και σε κάθε σύγκρουση είμαστε εμείς που υποφέρουμε περισσότερο». Στο ινδικό Κασμίρ, ο τοπικός κυβερνήτης Ομάρ Αμπντουλάχ υπογράμμισε ότι τώρα υπάρχει η δυνατότητα να οργανωθεί καλύτερα η ιατρική φροντίδα των τραυματιών.

Το χρονικό της κρίσης
Η κρίση ξέσπασε στις 22 Απριλίου, όταν ένοπλοι σκότωσαν 26 αμάχους σε τουριστικό σημείο στο ινδικό Κασμίρ. Η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν για στήριξη της τζιχαντιστικής ομάδας που φέρεται να ευθύνεται για την επίθεση — κατηγορία που το Ισλαμαμπάντ απέρριψε κατηγορηματικά.

Ακολούθησαν στρατιωτικά πλήγματα από την Ινδία σε πακιστανικά εδάφη και ανταποδοτικές επιθέσεις από το Πακιστάν, προκαλώντας τουλάχιστον 60 νεκρούς αμάχους και μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών στις παραμεθόριες περιοχές.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον
Αν και η εκεχειρία εφαρμόζεται σε γενικές γραμμές, οι εκατέρωθεν κατηγορίες υπενθυμίζουν πόσο εύκολα μπορεί να επανέλθει η ένταση. Η διεθνής κοινότητα καλεί Ινδία και Πακιστάν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να επικεντρωθούν στην αποτροπή μιας νέας κλιμάκωσης.