Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ

Το 2005 τιμήθηκε με το πρώτο Διεθνές βραβείο Μπούκερ και θεωρείται ότι υπήρξε υποψήφιος για Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ισμαήλ Κανταρέ

Ο Ισμαήλ Κανταρέ, ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της Αλβανίας, έφυγε από τη ζωή σήμερα σε ηλικία 88 ετών.

Ο Ισμαήλ Κανταρέ, ο οποίος αντιστάθηκε στο καθεστώς του Ενβέρ Χότζα, υπέστη έμφραγμα, σύμφωνα με το νοσοκομείο των Τιράνων.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο “χωρίς ζωτικές ενδείξεις”, οι γιατροί προσπάθησαν να τον επαναφέρουν, αλλά “κατέληξε περίπου στις 06:40 GMT” (8:40 τοπική ώρα), ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

Ποιος ήταν ο Ισμαήλ Κανταρέ

Ο Ισμαήλ Κανταρέ γεννήθηκε στο Αργυρόκαστρο στις 28 Ιανουαρίου του 1936. Ο ίδιος σπούδασε στη Σχολή Ιστορίας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου των Τιράνων και κατόπιν στο Ινστιτούτο Γκόρκυ της Μόσχας.

Επέστρεψε στην Αλβανία και το 1959 εξέδωσε ποιήματα και το πεζογράφημα «Μια πόλη χωρίς διαφημίσεις», το 1963 δημοσίευσε το μυθιστόρημα «Ο στρατηγός ενός νεκρού στρατού» και καθιερώθηκε ως ένας από τους πλέον ταλαντούχους συγγραφείς της χώρας του. Έγραψε και ιστορικά μυθιστορήματα, τα οποία αποτελούν ένα κράμα ρεαλισμού και φανταστικού στοιχείου.

Το 1981 δημοσίευσε το μυθιστόρημα «Το παλάτι των ονείρων», το οποίο θεωρήθηκε ως μία αλληγορία κατά του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα και απαγορεύτηκε. Από το 1986, λίγα χρόνια πριν από την πτώση του κομμουνισμού στην Αλβανία, ο Κανταρέ άρχισε να στέλνει κρυφά τα χειρόγραφά του στη Γαλλία.

Τον Οκτώβριο του 1990, διέφυγε στη Γαλλία, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο, διακηρύσσοντας ότι «δικτατορία και αυθεντική λογοτεχνία είναι ασυμβίβαστες» και ότι «ο συγγραφέας είναι ο φυσικός εχθρός της δικτατορίας».

Σύμφωνα με το iefimerida, η διαφυγή του Κανταρέ στη Γαλλία θεωρήθηκε από πολλούς ως μία κίνηση εντυπωσιασμού, αλλά ο Κανταρέ, που έζησε μεταξύ Γαλλίας και Αλβανίας, σε όλες του τις δημόσιες εμφανίσεις επανέλαβε ότι δεν υπήρξε οπαδός του κομμουνιστικού καθεστώτος της χώρας του.

Είχε γράψει πάνω από 20 πεζογραφήματα. Στα μυθιστορήματα του Κανταρέ αναμειγνύεται το πραγματικό με το φανταστικό. Κύρια θεματογραφία του ήταν η σύγχρονη αλβανική κοινωνία, το προηγούμενο κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας του καθώς και το σκληρό αλβανικό εθιμικό δίκαιο. Έχει γράψει επίσης και ποίηση. Στα ελληνικά, τα μυθιστορήματά του πρωτοεμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1990, αρχικά σε μετάφραση από γαλλικές εκδόσεις και αργότερα σε απευθείας μετάφραση από τα αλβανικά.

Το 2005 τιμήθηκε με το πρώτο Διεθνές βραβείο Μπούκερ και θεωρείται ότι υπήρξε υποψήφιος για Νόμπελ Λογοτεχνίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Θρίλερ με την υπόθεση κακοποίησης του 15χρονου που αποκάλυψε η «Π», σοκάρουν τα όσα αναφέρει η μητέρα του

Γαλλία: Ο θρίαμβος της Λεπέν στις εκλογές, η επόμενη μέρα και οι στρατηγικές πριν τον β’ γύρο

«Καυτός» ο καφές από σήμερα: Στο 24% ο ΦΠΑ στο τραπέζι, παραμένει στο 13% για χέρι και delivery

Αχαΐα: Συναγερμός για φωτιά σε βαγόνι του προαστιακού στην Ακράτα ΦΩΤΟ

ΠΑΣΟΚ: Υποψήφια πρόεδρος και η Μιλένα Αποστολάκη