Εγκαίνια της Έκθεσης «Μνήμες Γαίας: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδα – Κύπρου» – ΦΩΤΟ

Η έκθεση «Μνήμες Γαίας: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδα – Κύπρου» διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού Βουραϊκού του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Εγκαίνια

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση για τα εγκαίνια της Έκθεσης «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» που άνοιξε την Τετάρτη, 4 Μαΐου 2022, επίσημα για το κοινό. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού Βουραϊκού του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Την έκθεση εγκαινίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ενώ τη χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Θανάσης Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου Δήμου Πατρέων, κ. Νικόλαος Ασπράγκαθος, η Πρόεδρος του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., κα. Μαρία Παπαδοπούλου, Καθ. ΕΜΠ, ο Αντιπρύτανης Έρευνας & Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτης Δημόπουλος, Καθ. Πανεπιστημίου Πατρών και ο εκπρόσωπος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Κων/νος Μπιζάς, καθώς η εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». Επιπλέον απέστειλαν ειδικό χαιρετισμό οι κκ. Μιχάλης Κατρίνης, Βουλευτής Ηλείας Κινήματος Αλλαγής και Άγγελος Τσιγκρής, Βουλευτής Αχαΐας Ν. Δημοκρατίας.

Εγκαίνια

Κάτοικοι της τοπικής κοινωνίας της Πάτρας, υπάλληλοι Υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων, εκπρόσωποι από το ΓΕΩΤΕΕ, παραγωγικών φορέων και τοπικών ΜΚΟ, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών και γενικότερα επιστήμονες από την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς και φοιτητές, ο Πρόεδρος και μέλη Δ.Σ. του πρ. Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, καθώς και οι εργαζόμενοι της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού & Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. έδωσαν το παρόν με τη συμμετοχή τους και η αίθουσα ΑΙΓΛΗ της VESO MARE κατακλείστηκε από πλήθος κόσμου.

Ο Καθηγητής του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης,  αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και την ανάγκη προστασίας μνημείων φυσικής κληρονομιάς, το πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου που έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: τη Νήσο Λέσβο, τον Ψηλορείτη, το Χελμό – Βουραϊκό, την περιοχή Βίκου – Αώου, τη Σητεία και την περιοχή Γρεβενών-Κοζάνης και την Κεφαλονιά-Ιθάκη στην Ελλάδα και το Τρόοδος στην Κύπρο.

Εγκαίνια

Ο Επιστημονικός συνεργάτης του Γεωπάρκου Χελμού- Βουραϊκού, κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος, Καθ. Παν. Πατρών παρουσίασε το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού Βουραϊκου, και μερικούς από τους πιο σημαντικούς γεώτοπους: τον καταρράκτη Ύδατα Στυγός, τα κροκαλοπαγή του Μ. Σπηλαίου, το σπήλαιο των λιμνών, το Φαράγγι του Βουραϊκού, τους λιγνίτες στα παλιά ορυχεία του Παλαιοχωρίου, τη Λίμνη Τσιβλού, τον μικρό καταρράκτη στο Βυζαντινό εκκλησάκι της Ανάληψης και τα σημάδια των παγετώνων στον Χελμό! Παράλληλα παρουσίασε την στρατηγική του γεωπάρκου σχετικά με την διατήρηση, προστασία και σωστή διαχείριση της γεωποικιλότητας και βιοποικιλότητας της φύσης και του τοπίου ως τμήμα μιας φυσικής κληρονομιάς εθνικής και διεθνούς σημασίας. Βασικούς στόχους αποτελούν η ανάδειξη και η προβολή των γεώτοπων ως προορισμός εναλλακτικού τουρισμού και η ενίσχυση δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής με στόχο την στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Αναδείχτηκε έτσι η σημασία του γεωπάρκου για την τοπική κοινωνία, καθώς αποτελεί μία σημαία της UNESCO στην Δυτική Ελλάδα. Τέλος τονίστηκε η σημασία των Τμημάτων Γεωλογίας & Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για την λειτουργία του γεωπάρκου!

Η Γεν. Διευθύντρια – Συντονίστρια CLLD/LEADER  ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., κα. Ηρώ Τσιμπρή παρουσίασε το νέο διατοπικό πρόγραμμα που θα συμμετέχει και το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού με τίτλο «Σχέδιο Διατοπικής συνεργασίας: “ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ, ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΤΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ ΤΗΣ UNESCO”, του προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020».

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας κ. Παρασκευάς Ξυπολιάς, Καθ. Παν. Πατρών έκανε μία σημαντική παρουσίαση για τη συνεισφορά του Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών και τα 45 χρόνια προσφοράς του στην κοινωνία. Το Τμήμα Γεωλογίας ιδρύθηκε το 1977 και είναι από τα ιστορικότερα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών. Διαθέτει αξιόλογες κτηριακές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποδομές καθώς και άριστο διδακτικό προσωπικό με διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο. Το Τμήμα έχει καταρτίσει περισσότερους από 1700 πτυχιούχους Γεωλόγους, με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα (σύμφωνα με το Π.Δ.344/2000), οι οποίοι στελεχώνουν τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε όλους τους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας που έχουν σχέση με το περιβάλλον, την ενέργεια, τα έργα υποδομής και την προστασία από τις φυσικές καταστροφές. Από το 2019, η εκπαίδευση των φοιτητών μας βασίζεται σε ένα νέο αναμορφωμένο Πρόγραμμα Σπουδών, το οποίο έχει πιστοποιηθεί από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), και ικανοποιεί τις αρχές του προτύπου ποιότητας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης για το επίπεδο σπουδών 6 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Επιπλέον, το Τμήμα παρέχει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Γεωεπιστήμες και Περιβάλλον» καθώς Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών σε γνωστικά αντικείμενα αιχμής. Είναι επίσης επισπεύδον Τμήμα στα Διατμηματικά ΠΜΣ «Περιβαλλοντικές Επιστήμες» και  «Ωκεανογραφία – Εξερεύνηση, αποτύπωση και διαχείριση θαλάσσιου περιβάλλοντος».

Εγκαίνια