Εκλογές 2023: Debate χωρίς ειδήσεις, αλλά με πολλή ουσία – Σχολιάζουν στην «Π», κομματικά στελέχη και δημοσιογράφοι
Αυτοδιοικητικοί, κομματικά στελέχη και δημοσιογράφοι αναλύνουν στην εφημερίδα «Πελοπόννησο», όλα όσα είδαν στο debate πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών.
Το debate του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών μάς έκανε σοφότερους ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου; Τι συμπεράσματα εξήγαγαν οι τηλεθεατές-ψηφοφόροι; Και ποιοι ήταν οι κερδισμένοι και ποιοι ηττημένοι της προχθεσινής βραδιάς;
Ζητήσαμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα από τρεις κατηγορίες συμπολιτών μας. Από τρεις αυτοδιοικητικούς, από τρία κομματικά στελέχη σε επίπεδο Αχαΐας και από τρεις έμπειρους δημοσιογράφους. Συγκεκριμένα από τους υποψηφίους δημάρχους Κώστα Σβόλη («Πάτρα Ενωμένη») και Πέτρο Ψωμά («σπιράλ»), τον επικεφαλής της παράταξης «Ωρα Πατρών» Γιώργο Ρώρο, τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Κουνάβη, τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία Μιχάλη Σιδηρόπουλο, τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Νίκο Μοίραλη, τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκο Κορτέση και τους δημοσιογράφους Ανδρέα Χριστόπουλο και Ανδρέα Βρη.
Ολοι συμφώνησαν στο ότι μπορεί οι όροι διεξαγωγής του debate να μην ήταν αυτοί που θέλαμε, όμως είχε ουσία η τηλεμαχία του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΡΤΕΣΗΣ: «Συνεισφορά στην ενημέρωση»
«Το debate πραγματοποιήθηκε σε πολύ στενά πλαίσια, κάτι που υποχρέωνε τους δημοσιογράφους να είναι περιορισμένος ο τρόπος που θα κάνουν τη δουλειά τους. Οι ερωτήσεις τίθεντο κάτω υπό την πίεση συγκεκριμένου χρόνου, ενώ ο ερωτών δημοσιογράφος δεν μπορούσε να επιμείνει στα ερωτήματά του. Αυτή ήταν, βέβαια, η συμφωνία της διακομματικής. Παρ’ όλα αυτά, όμως, το debate είχε συνεισφορά στη ενημέρωση κι έβγαλε ειδήσεις και συμπεράσματα, αν και απέχει αρκετά από ένα πραγματικό debate. Πάντως είναι θετικό το ότι μετά από 8 χρόνια συμφώνησαν οι αρχηγοί στο να συμμετάσχουν σε τηλεμαχία. Το να ερμηνεύσουμε το τι κατάλαβε ο κόσμος είναι κάτι υποκειμενικό. Ο κόσμος θα αποφασίσει ποιος κέρδισε και ποιος έχασε την ώρα της κάλπης. Κριτές είναι οι πολίτες».
ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΡΗΣ: «Ερωτήσεις με ουσία»
«Από το να μη γίνεται τίποτα, το να γίνει ένα debate, έστω και με αυτόν τον τρόπο, είναι κάτι καλό. Η εικόνα που αποκόμισα είναι θετική. Το επίπεδο και των 6 πολιτικών αρχηγών είναι καλό. Ολοι τους έδειξαν στοιχεία πολιτικού πολιτισμού. Υπήρξε μεν και μια κάποια οξύτητα, αλλά με μέτρο, μέχρι εκεί που έπρεπε. Σε ό,τι αφορά τη γενική εικόνα, μου άρεσαν όλοι με τις τοποθετήσεις τους. Είχαν άποψη, επιχειρήματα και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο. Θα μπορούσε να γίνει και συζήτηση μεταξύ τους, όμως ίσως φεύγαμε από την ουσία. Οι πολίτες, πάντως, έβγαλαν συμπεράσματα. Και οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι έκαναν ερωτήσεις με ουσία».
ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Επιβεβαίωση δημοσκοπήσεων»
«Το debate δεν έβγαλε ειδήσεις. Οτι ξέραμε πριν, το ξέραμε και μετά. Ευτυχώς δεν υπήρχε καμία σύγκρουση, δεν είδαμε κιτρινίλα, ο καθένας είπε αυτό που νομίζει και οι πολίτες το αξιολογούν. Κάποιοι δημοσιογράφοι τόλμησαν σκληρές ερωτήσεις, π.χ. το ΚΚΕ δεν απάντησε για τα οικονομικά του. Θεωρώ ότι πάμε στις εκλογές, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις. Αυτό φαίνεται ότι το γνωρίζουν και τα κόμματα κι έχει σταματήσει κάθε συζήτηση για συνεργασία. Ολοι κοιτούν πως θα ανεβάσουν τα ποσοστά τους, ο δε Μητσοτάκης γνωρίζει προφανώς ότι θα πάρει δυνατό ποσοστό την πρώτη Κυριακή κι αντιμετώπισε με ψυχραιμία το debate, κόβοντας γέφυρες για συνεργασίες. Ποτέ οι εκλογές δεν κρίνονται την Κυριακή που ψηφίζουμε. Απόδειξη το 2015 όταν η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιβεβαίωσε ότι υπήρχε προσυνεννόηση».
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΝΑΒΗΣ: «Καταγγελίες χωρίς νόημα»
«Από τη μια πλευρά είδαμε έναν πρωθυπουργό να επενδύει στη σταθερότητα, στην ασφάλεια και στην προοπτική της χώρα μας και από την άλλη ακούσαμε έναν καταγγελτικό λόγο χωρίς νόημα και χωρίς εγγυήσεις. Ακούσαμε να μας μιλούν από την αντιπολίτευση για προγράμματα τα οποία αν δυστυχώς εφαρμοστούν, η Ελλάδα θα πέσει με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια. Το είδαμε να συμβαίνει επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Θα έπρεπε σήμερα κιόλας οι πολιτικοί αρχηγοί να αποδεχθούν την πρόταση του πρωθυπουργού και να καταθέσουν το πρόγραμμά τους στο Λογιστήριο του Κράτους και στην Τράπεζα της Ελλάδας, έχοντας έτσι κρυστάλλινη θέση για το τι σκοπεύουν να κάνουν, αλλά και από που θα βρουν τους πόρους για τις εξαγγελίες τους».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Προοδευτική κυβέρνηση»
«Παρόλο που ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κρυφτεί για ακόμη μια φορά από μια τηλεμαχία των δύο με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν κατάφερε ούτε στο debate να κρύψει την τεράστια απόσταση που τον χωρίζει από την πραγματικότητα και τις ανάγκες της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Για πρώτη φορά μίλησε δημόσια για «σκάνδαλο υποκλοπών» και όχι για δήθεν νόμιμες επισυνδέσεις. Παραδέχτηκε, λοιπόν, ότι γνώριζε τους λόγους παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη και ότι τόσο καιρό έλεγε ψέματα παριστάνοντας τον ανήξερο. Αλλά, δυστυχώς, για ακόμη μια φορά δεν έδωσε απαντήσεις για τις υποκλοπές, γιατί προφανώς ο ίδιος είναι ο ένοχος και ο εγκέφαλος επιτελικού παρακράτους. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε με κάθε ευκαιρία το ρεαλιστικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το Συμβόλαιο για την Αλλαγή. Επίσης, ανέδειξε ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος της προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πρώτο κόμμα. Αυτό που καταλαβαίνει όλος ο κόσμος ως απλή κοινή λογική. Πάνω σε προγραμματική βάση, τα 11 άρθρα του Συμβολαίου για την Αλλαγή. Το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να πείσει για τον διμέτωπο και οι ανιστόρητες ταυτίσεις του ΚΚΕ κατέρρευσαν.
ΝΙΚΟΣ ΜΟΙΡΑΛΗΣ: «Το κοινό της λογικής»
«Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν αναμφίβολα ο κερδισμένος από το debate, καθώς είχε σοβαρό και ουσιαστικό λόγο, δίνοντας ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε με επιχειρήματα και -το κυριότερο- κάλυψε και με το παραπάνω το κοινό που πορεύεται με βάση τη λογική».
ΠΕΤΡΟΣ ΨΩΜΑΣ: «Debate και στην Πάτρα»
«Ηταν μια ενδιαφέρουσα διαδικασία. Ειδικά για τους αναποφάσιστους ή όσους ήθελαν επιπλέον πληροφόρηση για τις διαθέσιμες επιλογές στην κάλπη. Θα προτιμούσα να εκπροσωπούνται κι άλλα κόμματα, ιδανικά όλα. Κρίμα που οι αυστηροί κανόνες οδήγησαν σε παράλληλους μονολόγους και ελάχιστη διάδραση. Σπουδαίο το να συζητούν οι άνθρωποι. Βασική προϋπόθεση της συνεργασίας και της συνεννόησης. Εύχομαι να έχουμε και στην Πάτρα debate τον Σεπτέμβριο, προ των δημοτικών εκλογών. Πολλά, θεματικά και οργανωμένα. Χωρίς στενό πλαίσιο, ώστε να μπορέσουμε να συνομιλήσουμε ουσιαστικά οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Από το επίπεδο του διαλόγου και την ανταλλαγή απόψεων, μόνο κέρδη προκύπτουν. Κυρίως για τον δημότη – ψηφοφόρο. Ας πρωτοπορήσει η Πάτρα μας σε αυτόν τομέα».
ΚΩΣΤΑΣ ΣΒΟΛΗΣ: «Πολιτική σταθερότητα»
«Ηταν ένα debate, όπου δόθηκε η ευκαιρία στους πολιτικούς αρχηγούς να αναπτύξουν τις θέσεις τους, να λύσουν απορίες και να δώσουν διευκρινίσεις σε ζητήματα που αφορούν το πρόγραμμά τους. Θα ήταν χρήσιμο να υπήρχε και ο μεταξύ των πολιτικών αρχηγών διάλογος. Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα και στους τηλεθεατές – ψηφοφόρους να ενημερωθούν σε μια σειρά θεμάτων από την Οικονομία μέχρι την Υγεία και την Εξωτερική Πολιτική. Διαπιστώσαμε όλοι μια σοβαρή και υπεύθυνη παρουσία από τον πρωθυπουργό. Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί ανέπτυξαν την επιχειρηματολογία τους, απευθυνόμενοι στο κομματικό τους ακροατήριο, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα και καταγγελτικό λόγο. Κρίσιμο ζήτημα είναι το αποτέλεσμα της κάλπης να οδηγήσει σε πολιτική σταθερότητα και να μην εισέλθει η χώρα μας σε περίοδο ακυβερνησίας και αστάθειας».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΡΟΣ: «Προβλέψιμα πλαίσια»
«Για εμάς τους παλιότερους που έχουμε ζήσει άλλες εποχές, ο τρόπος που πραγματοποιήθηκε το debate της Τετάρτης δεν ήταν και ό,τι καλύτερο. Ηταν, με λίγα λόγια, μια διαδικασία μέσα σε πλαίσια προβλέψιμα, η οποία δεν είχε κάτι ιδιαίτερο να παρουσιάσει και σίγουρα δεν προσέθεσε κάτι καινούργιο στην πολιτική ατζέντα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ εκείνο που προέχει να γίνει, όσο οδεύουμε προς την τελική ευθεία μέχρι την κάλπη της 21ης Μαΐου, είναι τα σταλέχη του κόμματος να βγουν πόρτα-πόρτα, δρόμο – δρόμο, μαγαζί – μαγαζί και σπίτι – σπίτι για να μιλήσουν στον κόσμο. Μόνον εκεί παίρνεις ψήφους. Ούτε χάθηκαν, ούτε κερδήθηκαν ψήφοι από το debate. Εκείνο που πρέπει να γίνει, με λίγα λόγια, είναι το… βαστάτε ποδαράκια μου!».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News