Εκλογές 2023: Στην Πάτρα σήμερα ο Βαρουφάκης – Συνέντευξη στην «Π»

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνης Βαρουφάκης, μιλά για όλους και για όλα στη συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».

 

Πάτρα

Ηρθε η ώρα να ακούσει η Πάτρα τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη θα πραγματοποιήσει ομιλία απόψε στις 8 το βράδυ στο Θέατρο Λιθογραφείον (Μαιζώνος 172β), αφού η πρόγνωση του καιρού δεν επέτρεψε να γίνει ανοικτή η εκδήλωση στο Νότιο Πάρκο.

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» εξασφάλισε συνέντευξη από τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, που προσπαθεί να αυξήσει τα ποσοστά του στην Αχαΐα, ώστε να εκλέξει βουλευτή.

Κύριε Γραμματέα, το τελευταίο διάστημα, αρκετοί οικονομολόγοι εντός και εκτός Ελλάδας έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία της χώρας μας. Ποιες θα είναι, κατά την άποψή σας, οι μεγαλύτερες προκλήσεις της όποιας κυβέρνησης προκύψει μετά τις εκλογές;

Εδώ και χρόνια, τα τρία κόμματα του μνημονιακού τόξου μας λοιδορούν
επειδή δεν έχουμε σταματήσει να επισημαίνουμε ότι οι καταστρεπτικές
πολιτικές των μνημονίων έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε χρεοδουλοπαροικία.

Επομένως, δεν μας εκπλήσσει, αφού εμείς «κρούουμε τον κώδωνα» εδώ και πολύ καιρό. Ας υπενθυμίσουμε ότι η χώρα εισήλθε στα μνημόνια με δημόσιο χρέος 298 δισ. ευρώ και ΑΕΠ 220 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα το χρέος έχει ξεπεράσει τα 400 δισ. με το ΑΕΠ να βρίσκεται καθηλωμένο κάτω από 200 δισ. ευρώ! Δεν κρύβουμε από τους Έλληνες πολίτες ότι η χώρα είναι απολύτως πτωχευμένη.

Αν τα ελληνικά ομόλογα πουλιούνται στην αγορά σε καλές τιμές, είναι επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλείνει το… μάτι στους χρηματιστές και τους λέει: «Το ξέρω ότι ξέρεις ότι είναι πτωχευμένο το ελληνικό κράτος, αλλά αγόρασε και θα σε καλύψω εγώ». Αυτό σημαίνει ότι είναι πολιτική απόφαση το αν η Ελλάδα θεωρείται σήμερα πτωχευμένη ή όχι. Όλα δείχνουν ότι το πέμπτο μνημόνιο βρίσκεται επί θύραις, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, εφόσον αυτή αποτελείται από ένα ή περισσότερα μνημονιακά κόμματα.

Γι’ αυτό, επιμένουμε ότι πρέπει ως κράτος να διαθέτουμε σχέδιο για τι θα
γίνει σε περιπτωση που η οικονομικη κριση ξανα-ενταθεί στη χώρα μας, ή αν
κάποιος στην Φρανκφούρτη αποφασίσει να ανακηρύξει την Ελλάδα
πτωχευμένη και πάλι. Τέτοιο σχέδιο, στα πλαίσια του Δήμητρα, εκπονήσαμε
και διαθέτουμε μόνο εμείς, το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη. Αυτή  είναι η
ρήξη που προτείνουμε στον ελληνικό λαό: το τέλος στο ψέμα και την υποδούλωση της χώρας σε συμφέροντα που την διατηρούν σε μια κατάσταση μόνιμης πτώχευσης.

Μένουν λίγες ημέρες για να προσφύγει ο κόσμος στις κάλπες. Δεδομένου
ότι όλα τα κόμματα έχετε αποκαλύψει τις προτεινόμενες πολιτικές που θα
θέλατε να εφαρμόσετε, υπάρχει κάποιο κόμμα με το οποίο θα μπορούσατε να συνεργαστείτε μετεκλογικά;

Δυστυχώς, το παράθυρο ενός σοβαρού προεκλογικού διαλόγου, σαν αυτόν που ζητούσαμε εδώ και δύο χρόνια, έκλεισε με πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα, του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουτσούμπα. Οπότε, δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για να γίνει αυτό που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε απέναντι στους πολίτες αν επρόκειτο να συνεργαστούμε μετεκλογικά και να συγκυβερνήσουμε. Με άλλα λόγια, έπρεπε να κάτσουμε νηφάλιοι γύρω από ένα τραπέζι, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς κόκκινες γραμμές και -αν μη τι άλλο- να συζητήσουμε τα μείζονα θέματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας. Μόνο μετά από μια τέτοια συζήτηση θα μπορούσα να σας απαντήσω αν υπάρχει κόμμα με το οποίο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Βεβαίως, αντίστοιχη συζήτηση δεν μπορεί να γίνει πλέον ούτε μετεκλογικά,
καθώς θα ακολουθήσει πιθανότατα νέα προεκλογική περίοδος, η οποία θα είναι ουσιαστικά δυόμιση εβδομάδες μετά το τέλος των τριήμερων με τις διερευνητικές εντολές. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα είναι στις τέσσερις γωνιές της χώρας, στο πλαίσιο της δεύτερης προεκλογικής περιόδου.

Επομένως, δεν θα υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να μπορούμε να καθίσουμε και να μιλήσουμε σοβαρά για ζητήματα όπως για παράδειγμα τι θα κάνουμε για το Σχέδιο «Ηρακλής», τι θα κάνουμε με το καρτέλ που ονόμασαν «Χρηματιστήριο Ενέργειας», τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή που προτείνουμε εμείς κ.ο.κ.; Όμως, όπως προανέφερα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ επέλεξαν να κλείσουν το παράθυρο στην πρόταση του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη που είχε στόχο να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση, καίγοντας έτσι την απλή αναλογική.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, προκλήθηκε ένας επικοινωνιακός «σεισμός» για τη «Δήμητρα» και τον «Οδυσσέα», αν και οι δύο προτάσεις έχουν παρουσιαστεί από εσάς στη Βουλή εδώ και χρόνια. Ποια είναι η ουσία των δύο προτάσεων; Γιατί θεωρείτε πως δεχθήκατε επίθεση από τα υπόλοιπα κόμματα και μερίδα των ΜΜΕ; Θα θέλατε την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα;

Πράγματι, όπως σωστά επισημαίνετε, τόσο η «Δήμητρα» όσο και ο «Οδυσσέας» συμπεριλαμβάνονταν στην Ολοκληρωμένη Πρόταση Νόμου για Ανάκτηση της Δημοκρατικής Κυριαρχίας που κατέθεσε το ΜέΡΑ25 στη Βουλή ήδη από τον Δεκέμβριο 2020, αλλά αποτελούσαν και μέρος του Προγράμματος μας κατά την προεκλογική περίοδο το 2019.

Η «Δήμητρα» είναι ένα Δημόσιο Σύστημα Δωρεάν Ψηφιακών Συναλλαγών σε ευρώ μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών καθώς και ιδιωτών μεταξύ τους. Οικοδομείται πάνω στο Taxisnet του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο χρησιμοποιούμε όλοι με κωδικούς πρόσβασης που ήδη έχουμε. Το μόνο που θα αλλάξει είναι ότι κάθε ΑΦΜ θα έχει κι έναν λογαριασμό από τον οποίο θα μπορείς να πληρώνεις και στον οποίο θα μπορείς να αποταμιεύεις – εάν θέλεις.

Ως Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Ηλεκτρονικών Συναλλαγών, το «Δήμητρα», δίνει ανάσες στην αγορά και τα νοικοκυριά με δύο τρόπους:

α. Καταναλωτές και επιχειρήσεις γλυτώνουν το χαράτσι των τραπεζών που
σήμερα τους κοστίζουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και ξεπερνά τα 2 δισ.
ευρώ ετησίως.

β. Αποταμιεύσεις που μένουν στον λογαριασμό για έναν χρονικό διάστημα
θα αποσβένουν περισσότερους φόρους, ένα μεγάλο ισοδύναμο επιτόκιο
καταθέσεων 8% που υλοποιείται υπό τη μορφή φορο-έκπτωσης.

Το γεγονός ότι το «Δήμητρα» δεν έχει καμία σχέση με τις τράπεζες, καθώς
χτίζεται πάνω στο φορολογικό σύστημα, του δίνει κι άλλο ένα προτέρημα: Δεν είναι ευάλωτο σε τραπεζικές κρίσεις, είτε απρόοπτες είτε τεχνητές. Άρα, μειώνει το κοινωνικό κόστος μιας τραπεζικής κρίσης ή μιας ενδεχόμενης προσπάθειας της Φρανκφούρτης να εκβιάσει μελλοντικές κυβερνήσεις (όπως έκανε το 2015) και, ό μη γένοιτο, της μετάβασης σε εθνικό νόμισμα. Αυτό απαντά και στο ερώτημα που θέτετε: Εμείς δεν επιδιώκουμε την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, αλλά αν μας το επιβάλει η τρόικα, τότε η «Δήμητρα» θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί.

Όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, απέναντι στο –εν πολλοίς– κοινό πρόγραμμα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ κι ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη
αντιτάσσει την μόνη βιώσιμη λύση, το Σχέδιο «Οδυσσέας», το οποίο είναι το
μόνο που προβλέπει κατάργηση του «Ηρακλή», με μόνιμη προστασία της
κύριας κατοικίας και των μικρομεσαίων. Επιπλέον, παγώνει όλα τα πανωτόκια, καταργεί εξώσεις και πλειστηριασμούς και δρομολογεί τη μακροχρόνια διαχείριση των χρεών με τρόπο που συνδυάζει:

α. Τον τερματισμό της εξαγωγής στο εξωτερικό τεράστιου πλούτου από τα
αρπακτικά funds.

β. Tην προστασία οικογενειών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που σήμερα,
υπό τον «Ηρακλή», χάνουν σπίτια και μαγαζιά.

γ. Τη δίκαιη διευθέτηση των χρεών των δανειοληπτών σε βάθος χρόνου.

Όσον αφορά την επιθεση που δεχτήκαμε γι’ αυτές τις πολύ ορθολογικες προτάσεις μας, αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι αποδοθούν το βασικό αφήγημα τόσο της ΝΔ όσο και των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή η κατάσταση ως έχει είναι αναπόφευκτη και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τη διαχειριστουμε οσο το δυνατο πιο ανθρώπινα γίνεται.

Αντιθέτως, το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη λέει ότι με την ρηξη απέναντι σε
αυτές τις πολιτικές που μας παρουσιάζουν σαν μονόδρομο, όλα μπορούν να είναι αλλιώς. Αυτό είναι που τόσο οι ολιγαρχες των καναλιών, όσο και τα μνημονιακα κόμματα, δεν μπορούν να ανεχθούν.

Τους τελευταίους μήνες απασχόλησαν την κοινή γνώμη ζητήματα Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης και λόγω της υπόθεσης του κόμματος Κασιδιάρη. Πιστεύτε πως έχουν κλυδωνιστεί οι δύο θεσμοί με αποτέλεσμα να χάνεται η πίστη της κοινωνίας προς αυτούς; Τι προτείνετε για να ενισχυθούν η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα;

Είναι γεγονός ότι η κοινοβουλευτική Δημοκρατία στη χώρα μας αποτελεί ένα ακόμα θύμα της εφαρμογής των καταστρεπτικών μνημονιακών πολιτικών τα τελευταία 13 χρόνια. Είναι επίσης γεγονός ότι η τετραετία της Μητσοτάκης ΑΕ επέφερε ακόμα μεγαλύτερα πλήγματα με την υπαγωγή της ΕΥΠ, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ υπό τον απευθείας έλεγχο του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και τον απόλυτο έλεγχο των μεγάλων ΜΜΕ από μια δράκα ολιγαρχών. Αυτό είχε ως συνέπεια, τόσο το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων όσο και τη βύθιση της χώρας στην 107η θέση παγκοσμίως αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου.

Όσον αφορά την απαγόρευση της εκλογικής καθόδου στο «κόμμα Κασιδιάρη», το ΜέΡΑ25 τήρησε εξαρχής συνεπή και διάφανη στάση. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν μπορείς να ακρωτηριάζεις τη Δημοκρατία με την πρόφαση ότι επιδιώκεις να την προστατέψεις από εκείνους που θέλουν να την ακρωτηριάσουν, πολλώ δε μάλλον με νομοθετήματα όπως οι τροπολογίες Βορίδη που -εν τέλει- το μόνο που κατορθώνουν είναι να ηρωοποιούν τους εχθρούς της. Ο φασισμός κι ο ναζισμός δεν νικιούνται με νομοθετικές απαγορεύσεις. Νικιούνται στους δρόμους, στις γειτονιές, στα κινήματα και στην κάλπη, αλλά κυρίως, νικιούνται με την καλλιέργεια της παιδείας και του πολιτισμού.

Στο ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη πιστεύουμε ότι τα διλήμματα Κράτος ή
Κεφαλαιοκράτες και Ιδιωτικομανία ή Κρατισμός εγκλωβίζουν την κοινωνία σε
συντηρητική τροχιά, αποκλείοντας τον εκδημοκρατισμό. Γι’ αυτό, προτείνουμε ως μοχλό εκδημοκρατισμού, ανάπτυξης και πολιτισμού τα ΔΙΑΣΚΕΠ (Διαβουλευτικά Συμβούλια Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών), τα οποία συγκαλούνται και θεσμοθετούνται παράλληλα με την εθνικοποίηση- κοινωνικοποίηση δικτύων δημόσιων αγαθών και εργαλείων-οργανισμών του κράτους.

Τα ΔΙΑΣΚΕΠ απαρτίζονται κατά 2/3 από κληρωτούς πολίτες που εναλλάσσονται περιοδικά και κατά 1/3 από εκλεγμένους ή διορισμένους από τη Βουλή ειδικούς. Τα ΔΙΑΣΚΕΠ επιλέγουν τους Ανώτατους Δικαστές και τον Κεντρικό Τραπεζίτη και είναι υπεύθυνα για τα δημόσια αγαθά Υγεία, Παιδεία, ΜΜΕ, Μεταφορές, Δίκτυα Ύδρευσης, Ηλεκτρισμού κ.λπ., όπως για παράδειγμα εγκρίνοντας τον διορισμό των διοικήσεων οργανισμών και κομβικής σημασίας εταιρειών οι οποίες λογοδοτούν στα ίδια ΔΙΑΣΚΕΠ. Με τα ΔΙΑΣΚΕΠ, ο διαχωρισμός Κοινωνίας-Οικονομίας καταργείται, η Δημοκρατία διεισδύει τόσο στο Κράτος όσο και στην Οικονομία, ο Κοινοβουλευτισμός αναβαθμίζεται κι η Αποτελεσματικότητα συμβαδίζει για πρώτη φορά με την μείωση της εξουσίας κεφαλαιοκρατών-γραφειοκρατών επί των πολλών.

Η τουρκική πλευρά έχει ξεκινήσει να ανοίγει μια διεθνή συζήτηση για
συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Αιγαίου. Ποια θα έπρεπε να είναι
κατά την άποψή σας η στρατηγική της Ελλάδας επί του θέματος;

Όσον αφορά τις εξορύξεις εν γένει, τόσο στο Αιγαίο όσο και νότια της Κρήτης
ή οπουδήποτε αλλού, η θέση μας είναι ξεκάθαρη, καθώς είμαστε το μοναδικό πραγματικά πράσινο κόμμα στην Ελλάδα: Καμία εξόρυξη! Οι υδρογονάνθρακες πρέπει να παραμείνουν στα έγκατα της γης, όχι μόνο γιατί είναι καταστροφικό για το περιβάλλον, αλλά και επειδή δεν θα έχουν κανένα απολύτως όφελος για τη χώρα και το λαό μας. Αντιθέτως, θα επιφέρουν ζημία σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και γεωπολιτικό. Επομένως, οποιαδήποτε συζήτηση για συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Σχετικά με το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο, έχουμε από καιρό επισημάνει πως η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων, δηλαδή ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ κ.λπ. Η θέση του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη είναι να απεγκλωβιστούμε από τις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και να συγκαλέσουμε μια Διεθνή Περιφερειακή Συνδιάσκεψη όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου -άρα και της Τουρκίας- αλλά με ένα και μόνο θέμα συζήτησης: Τη χάραξη θαλασσίων ζωνών. Μια τέτοια πρωτοβουλία, μόνο όφελος για τη χώρα θα έχει. Αφενός, η Τουρκία δεν θα μπορεί να θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης άλλα θέματα, φορτώνοντας την ατζέντα συνεχώς όπως κάνει τώρα και αφετέρου, αν δεν προσέλθει, θα χάσει διεθνή ερείσματα, αφού θα είναι εκείνη που λέει «όχι» σε κάτι το οποίο είναι προφανές και στο οποίο θα συμφωνήσει η παγκόσμια διεθνής κοινή γνώμη.

Μία από τις εκλογικές περιφέρειες που επιλέξατε να είστε υποψήφιος είναι η Αχαΐα. Θα επιλέξετε την έδρα του νομού αν αυτή έρθει; Ακόμα και αν δεν την επιλέξετε, με ποιους τρόπους θα συμβάλλετε στην ανάπτυξη του τόπου;

Η Αχαΐα αποτελεί έναν τόπο που έχω στην καρδιά μου. Η Πάτρα για παράδειγμα έχουμε μια πόλη που ήταν το κόσμημα της χώρας, ακόμη και από πριν την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Ήταν ο χώρος στον οποίο μεταδόθηκε από την Ευρώπη στην υπόλοιπη Ελλάδα η βιομηχανική επανάσταση. Είχαμε μια πολύ ανεπτυγμένη βιομηχανική ζώνη η οποία τώρα ρημάζει. Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο τι θα γίνει με αυτή. Εμείς ως ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε μία απάντηση στα παιδιά μας για το τί θα παράγει αυτή η χώρα.

Η μπαταρία θα είναι για το μέλλον ότι ήταν ο βενζινοκινητήρας για τα
προηγούμενα 100 χρόνια. Όποια χώρα καταφέρει να δημιουργήσει μία
παραγωγική βάση για υψηλής τεχνολογίας μπαταρίες σε μεγάλη κλίμακα θα
είναι εκείνη η οποία θα πλουτίσει. Η Αχαΐα, ιδιαίτερα η Πάτρα, είναι μια
εξαιρετική ευκαιρία για να γίνει το κέντρο της ηλεκτροκίνησης, των
ψηφιακών τεχνολογιών και του πολιτισμού. Ένα μεγάλο κινηματογραφικό στούντιο εδώ στην Πάτρα θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης μεγάλων διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών.

Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, τα προβλήματα είναι κοινά για όλο τον
κλάδο σε κάθε σημείο της χώρας: απουσία χρηματοδότησης του μικρού και
μεσαίου παραγωγού, πολύ υψηλό κόστος πρώτων υλών, μεσάζοντες που
καρπώνονται όλη την υπεραξία. Σε αυτά απαντάμε με την ίδρυση Δημόσιας
Αγροτικής Τράπεζας και πραγματική υποστήριξη της Πολιτείας στους αγρότες
μας, τόσο με φοροελαφρύνσεις για την προμήθεια των πρώτων υλών, όσο
και για την διεύρυνση των συνεταιρισμών.