Εκλογές Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας: Ενα ερώτημα, πέντε πρόσωπα, μία απειλή – Οι διεκδικητές της Προεδρίας μιλούν στην «Π»

Ο ιατρικός κόσμος της Πάτρας θα προσέλθει στις κάλπες μεθαύριο Κυριακή 16 Οκτωβρίου, προκειμένου να εκλέξει το νέο ΔΣ του Συλλόγου, το Πειθαρχικό Συμβούλιο και τους αντιπροσώπους του στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Ιατρικού Το αποτέλεσμα από τις κάλπες του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της κάλπης στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, ξεκίνησε. Μας απομένουν μόλις τρεις ημέρες από την αναμέτρηση των πέντε υποψηφίων σχημάτων για τη διοίκηση του Συλλόγου.

Ο ιατρικός κόσμος της Πάτρας θα προσέλθει στις κάλπες μεθαύριο Κυριακή 16 Οκτωβρίου προκειμένου να εκλέξει το νέο ΔΣ του Συλλόγου, το Πειθαρχικό Συμβούλιο και τους αντιπροσώπους του στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Η εγκυμονούσα κάλπη του συγκεκριμένου επιστημονικού οργάνου, εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πέραν της κρισιμότητας που χαρακτηρίζει το ιατρικό επάγγελμα την περίοδο που διανύουμε, το παρασκήνιο, οι διαβουλεύσεις, οι συμμαχίες και οι μεταγραφές ανεβάζουν κατά πολύ τον πήχη της εκλογικής διαδικασίας.

Επίσης για πρώτη φορά φρόντισε η πλειοψηφία των εγγεγραμμένων μελών να τακτοποιηθεί οικονομικά κι έτσι να έχει δικαίωμα ψήφου. Συγκεκριμένα σε σύνολο 2.000 μελών είναι οικονομικά εντάξει οι 1.896.

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο πλαίσιο της προεκλογικής συζήτησης έθεσε ένα κοινό ερώτημα στους εκπροσώπους των πέντε ψηφοδελτίων. Συγκεκριμένα στους: Αννα Μαστοράκου του ψηφοδελτίου «ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» (ΙΑΣΥ), Δημήτρη Ζιαζιά του ψηφοδελτίου «ΕΝΙΑΙΑ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» (ΕΜΕΙΣ), Απόστολο Σωτηρούδη από τη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΙΑΤΡΩΝ» (ΔΗΠΙ), Θεόδωρο Τουλγαρίδη της παράταξης «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ» (ΔΗΠΑΚ)και Τάκη Γεωργακόπουλο από την «ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΑΤΡΩΝ» (ΕΣΙ).

Το ερώτημα που κλήθηκαν να απαντήσουν είναι το εξής:

Ποια πιστεύετε ότι είναι η µεγαλύτερη απειλή για τον Ελληνα γιατρό αυτή την περίοδο, και ποια λύση προτείνετε;

Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ: Εργασική πίεση, χαμηλές αμοιβές

Ιατρικού

Η βασική απειλή για τον Ελληνα ιατρό αυτή τη χρονική περίοδο είναι ένα σύμπλεγμα μέτρων που έχουν διαταράξει την υπόσταση του ιατρού και την ιερή σχέση ιατρού – ασθενούς. Σε μία χώρα με υπερπαραγωγή ιατρικού δυναμικού, η παρεμβατική δράση της πολιτείας έρχεται να αντιμετωπίσει με οριζόντιο και εμβαλωματικό τρόπο τα κενά του συστήματος, δημιουργώντας αδιανόητες στρεβλώσεις. Η διαφαινόμενη υποβάθμιση του πτυχίου της ιατρικής, το μόνιμο καθεστώς υπερ-εργασίας, η έλλειψη επαγγελματικής και επιστημονικής προοπτικής και η απώλεια επαγγελματικών δικαιωμάτων κλονίζουν την πορεία του Έλληνα Ιατρού μέσα στο ΕΣΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροιντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Η εργασιακή πίεση είναι εξαιρετικά μεγάλη και οι αμοιβές των ιατρών άκρως υποτιμητικές για τις σπουδές, το έργο τους και τη θέση ευθύνης. Το ΕΣΥ δεν αποτελεί πόλος έλξης για το ιατρικό δυναμικό της χώρας και η ΠΦΥ λειτουργεί με προβληματικό και χαοτικό τρόπο.

Η σκοτεινή περίοδος του μνημονίου έκλεισε ονομαστικά αλλά πρέπει να λήξουν και στην πράξη όλες οι παρενέργειες της δημοσιονομικής προσαρμογής στο χώρο της υγείας. Η πολιτεία πρέπει να επενδύσει στην υπεραξία ενός άρτιου και λειτουργικού συστήματος υγείας και να εγκαταλείψει τη λογική της απλής εξοικονόμησης πόρων χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και όραμα.

Δ. ΖΙΑΖΙΑΣ:Η εξώθηση στον δρόμο του ξενιτεμού

Ιατρικού

Η μεγαλύτερη απειλή είναι να μην μπορείς να ασκήσεις το επάγγελμα στη χώρα σου. Είναι η εξώθηση στον δρόμο του ξενιτεμού. Ολες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων υπηρετούν μια κοινή πολιτική εις βάρος της πλειοψηφίας των γιατρών, ειδικά των νεότερων. Κατ’ επέκταση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Εν τέλει εις βάρος των ίδιων των ασθενών. Κανένα μάθημα από την πανδημία; Χωρίς ανθρώπινο δυναμικό δεν υφίσταται Σύστημα Υγείας. Ποια λύση υπάρχει; Ανατροπή της πολιτικής που συρρικνώνει τις δημόσιες δαπάνες υγείας, που ωθεί τον μικρομεσαίο ιδιώτη στην υπαλληλοποίηση προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων. Ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις, αύξηση των μισθών, λιγότερη δουλειά, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, επιστημονική αξιοπρέπεια. Δυστυχώς, έχει δοθεί το σήμα «διαλύστε το ΕΣΥ και τους μικρομεσαίους ιδιώτες». Μπορεί να δοθεί το αντίθετο σήμα; «Μείνετε στη χώρα σας, σας έχουμε ανάγκη»; Δύσκολο, αλλά αναγκαίο. Με τη συλλογική πάλη μπορεί να ξαναχτιστεί η ελπίδα.

Απ. ΣΩΤΗΡΟΥΔΗΣ: Η δραματική υποστελέχωση

Ιατρικού

Το βασικό πρόβλημα και των τριών βαθμίδων του ΕΣΥ είναι η δραματική υποστελέχωση του καθώς και η μεγάλη πλέον ηλικία των ήδη υπηρετούντων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για να γίνει κατανοητό αυτό αρκεί να αναφέρουμε πως στην επόμενη τριετία το 75% των υπηρετούντων στην ΠΦΥ θα συνταξιοδοτηθεί Αρα μοναδική λύση αποτελεί η άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμους και όχι επικουρικούς γιατρούς Φυσικά αυτό προϋποθέτει την παροχή ισχυρών κινήτρων, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες νησιωτικές και τουριστικές περιοχές, ώστε να μπορούν οι συνάδελφοι να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος ζωής

Αναφορικά με τον ιδιωτικό τομέα, απαραίτητη προϋπόθεση εύρυθμης λειτουργίας του αποτελούν η σύναψη συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με όλους όσοι το επιθυμούν, η λειτουργία στην πράξη των ΣΔΙΤ και ασφαλώς η άμεση κατάργηση των άδικων rebeat και klowback με έλεγχο της συνταγογράφησης στην πηγή!

Θ. ΤΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ: Αθλιες οι συνθήκες εργασίας μας

Ιατρικού

Σήμερα οι γιατροί βιώνουν την επικράτηση των νόμων της αγοράς στην Υγεία που εφάρμοσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Οι ελευθεροεπαγγελματίες αντιμετωπίζουν την ακρίβεια, τη φοροληστεία, το «clawback» και τον ανταγωνισμό των μεγαλοεπιχειρηματιών της υγείας και απειλούνται με κλείσιμο ιατρείων και υποαπασχόληση. Οι μισθωτοί γιατροί, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αντιμετωπίζουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας, τους πετσοκομμένους μισθούς, την εντατικοποίηση της δουλειάς και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας λόγω της συνεχιζόμενης υποστελέχωσης. Οι νέοι γιατροί δεν εντάσσονται σε μόνιμες θέσεις στο ΕΣΥ ούτε στον ΕΟΠΥΥ αλλά εξωθούνται στη μετανάστευση ή στην υπηρεσία των μεγαλοεπιχειρηματιών της υγείας, με απαξιωτικές απολαβές. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το Εργατικό Λαϊκό Κίνημα και αντιπαλεύουμε τους νόμους της αγοράς που μόνο τους επιχειρηματικούς ομίλους υγείας και τους μεγαλογιατρούς αφήνει κερδισμένους. Διεκδικούμε την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με γενναία χρηματοδότηση και μόνιμες προσλήψεις, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, αντιμετώπιση της ακρίβειας, μείωση της φορολογίας, δωρεάν υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση με προοπτική ένα αποκλειστικό δημόσιο σύστημα χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η εργασιακή ανασφάλεια

Ιατρικού

Η μεγαλύτερη απειλή για τον Ελληνα γιατρό είναι …πολλές.Βασικό πρόβλημα είναι η εργασιακή ανασφάλεια που υπάρχει σε κάθε κλάδο.Στη διάρκεια της ειδικότητας ο νέος γιατρός, συνήθως, αυτοεκπαιδεύεται…Στη διάρκεια της άσκησης του Ιατρικού Επαγγέλματος, σημαντικές ανισότητες παρατηρούνται και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, επαγγελματικό, θεσμικό. Η απαξίωση του ιατρικού επαγγέλματος, τεχνηέντως προβάλλεται πολλές φορές και επηρεάζει την αποδοτικότητα του ιατρού

Η λύση είναι:

Ο διαρκής αγώνας των γιατρών για το αυτονόητο, δηλαδή την αναγνώριση της προσφοράς του γιατρού εμπράκτως από το κράτος που σημαίνει, διαμόρφωση όρων αυτάρκειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης, ως απαραίτητων προϋποθέσεων για ασφαλή άσκηση της Ιατρικής.

Σταθερές σχέσεις εργασίας.

Διάκριση ρόλων σε κάθε επίπεδο.

Αξιοπρεπείς αμοιβές.

Διασφάλιση όρων διαρκούς επιμόρφωσης, για κάθε και σε κάθε νέα κατάκτηση της Ιατρικής Επιστήμης.