Ελληνοτουρκική κρίση : Οικονομικοί παράγοντες της Αχαΐας απαντούν στην «Π» πόσο επηρεάζεται ο τουρισμός της
Τρεις οικονομικοί παράγοντες της Αχαΐας απαντούν στο ερώτημα αν και πόσο η διαρκώς αυξανόμενη όξυνση στα ελληνοτουρκικά προκαλεί κλυδωνισμούς στους χώρους τους
Η φωτιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις φουντώνει καθημερινά. Κυρίως από τουρκικά χέρια… Χθες, οι τουρκικές προκλήσεις ξεπέρασαν κάθε όριο.
Το μήνυμα που έχει περάσει σε πολύ κόσμο είναι ότι πάμε ολοταχώς για ένα πολύ θερμό καλοκαίρι και, πιθανά, για ένα θερμό επεισόδιο!
Οι Τούρκοι συνεχώς προκαλούν, ωμά και απροκάλυπτα. Και «εμείς» απαντάμε.
Η εφημερίδα «Πελοπόννησος», βλέποντας τη φωτιά ν’ αρχίζει να παίρνει απειλητικές διαστάσεις, έθεσε σε τρία συγκεκριμένα πρόσωπα της οικονομικής ζωής της περιοχής το ερώτημα:
Σας ανησυχεί αυτή η κατάσταση; Εκτιμάτε πως η συνεχιζόμενη, καθημερινά σχεδόν, όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προκαλεί αναταραχές στη χώρα μας και στην περιοχή μας, σε οικονομικό επίπεδο, ενόψει μάλιστα και της επικείμενης καλοκαιρινής περιόδου; Και πόσο επικίνδυνο μπορεί να εξελιχθεί αυτό το σκηνικό;
Και οι τρεις δείχνουν απολύτως ήρεμοι και καθησυχαστικοί, εκτιμώντας πως ούτε αυτή τη φορά θα ξεφύγει η κατάσταση… Εκτός κι αν συμβεί κάτι ακραίο στο Αιγαίο…
«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει, άμεσα και έμπρακτα, καμία απολύτως επίπτωση στον τομέα του τουρισμού από την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά. Οσο κλιμακώνεται η ένταση, θα υπάρχει, ίσως, και η ανάλογη επίδραση, σταδιακά, κλιμακωτά, αλλά μέχρι εκεί… Ο κόσμος, και στην Ευρώπη και εκτός Ευρώπης, μετά από έναν ιδιαίτερα φορτωμένο χειμώνα, και μιλάω για το θέμα της πανδημίας, έχει πολύ μεγάλη διάθεση να έρθει στην Ελλάδα. Και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα από τις κρατήσεις που καταγράφονται έως τώρα. Δεν υπάρχει καν στο μυαλό τους, με τα τωρινά δεδομένα, η αίσθηση της ανησυχίας, του κινδύνου. Αλλωστε, οι τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Πάντα υπήρχε στον ορίζοντα.
Ξαναλέω, όμως: εάν υπάρξει περαιτέρω όξυνση, που θ’ αρχίσει να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τότε ναι, το πρόβλημα θα «σκάσει». Γιατί μια πιθανή όξυνση, ειδικά αν είναι ηχηρή, ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο για παράδειγμα, θα προκαλέσει στον κόσμο έντονη ανασφάλεια. Κανείς, όπως καταλαβαίνετε, δεν θα ‘θελε να πάει σε μια χώρα όπου θα κινδύνευε ν’ αποκλειστεί. Αρα, σε αυτό το σενάριο, και ακυρώσεις θα υπάρξουν, και θεαματικές μειώσεις αφίξεων. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν επηρεάζεται ουδόλως η κίνηση στο τουριστικό κομμάτι και θεωρώ πως έτσι θα πάμε όλο το καλοκαίρι. Η πληρότητα στα νησιά κυρίως, είναι εντυπωσιακή. Η Ευρώπη δεν νιώθει καμία ανασφάλεια για την ώρα. Και αυτό πιστοποιείται από το γεγονός ότι δεν έχουμε καθόλου ακυρώσεις, ενώ αντίθετα ο ρυθμός κρατήσεων για το καλοκαίρι είναι πραγματικά εξαιρετικός. Δεν έχει παρατηρηθεί ούτε καν μια μικρή κάμψη στις κρατήσεις».
Γ. Παππάς: «Πιο πολύ με ανησυχεί η ισοτιμία δολαρίου-ευρώ»!
«Τη μεγαλύτερη ανασφάλεια στον κόσμο τη δημιουργεί ο πληθωρισμός, δηλαδή η ακρίβεια. Οταν κάποιος νιώθει να αδυνατίζει η αγοραστική του δύναμη, γίνεται και πιο ευάλωτος. Το γεωπολιτικό κομμάτι, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκτιμώ πως στην παρούσα φάση έχει περισσότερη επίπτωση, και άμεσα, στον δημόσιο τομέα γιατί αυξάνει κατά πολύ τα κόστη εξοπλισμού. Το να είναι μια χώρα, όπως η δική μας, θωρακισμένη σε επίπεδο εθνικής άμυνας, έχει ένα υψηλό κόστος. Σε επίπεδο κόσμου, νομίζω ότι μόνο ένα θερμό επεισόδιο, το οποίο θα ήταν προάγγελος μιας πολεμικής σύρραξης, γενικευμένης ή μεμονωμένης, θα επιδρούσε άμεσα. Ειδάλλως, δεν νομίζω πως θα επηρεαστεί απ’ τα ελληνοτουρκικά η καταναλωτική δύναμη του κόσμου. Μόνο μ’ ένα θερμό επεισόδιο θα μπορούσε να ξεφύγει η κατάσταση, και από οικονομικής πλευράς. Κατά συνέπεια, η υπάρχουσα κατάσταση στα ελληνοτουρκικά δεν επηρεάζει άμεσα την καταναλωτική συμπεριφορά στη χώρα μας. Επηρεάζει μόνο σε επίπεδο μιας ανησυχίας για την ώρα… Αλλά αυτή η ανησυχία δεν επιδρά στα οικονομικά. Πιο πολύ με ανησυχεί η ισοτιμία δολαρίου-ευρώ, που έχει φτάσει στο 1 προς 1, παρά τα υπόλοιπα».
Χρ. Κανέλης: «Ούτε οι Τούρκοι θέλουν…»
«Αυτή την όξυνση τη θυμάμαι από μικρό παιδί… Από δέκα χρόνων. Εδώ και πολλά χρόνια. Και ευτυχώς έμενε πάντα όξυνση. Το ίδιο ακριβώς πιστεύω πως θα συμβεί και τώρα. Οσα συμφέροντα έχουμε εμείς να μη θέλουμε καμία περαιτέρω διατάραξη, άλλο τόσα έχουν και οι Τούρκοι. Τουρισμό εμείς, τουρισμό κι αυτοί. Συνεπώς, εκτιμώ πως η ένταση των τελευταίων ημερών που διαρκώς μεγαλώνει, θα παραμείνει ελεγχόμενη. Είναι πιο πολύ για εσωτερική κατανάλωση. Αλλωστε οι ξένοι έχουν κλείσει τα πακέτα τους από τα Χριστούγεννα.
Μόνο αν γίνει κάτι πολύ ακραίο, θ’ αλλάξει το σκηνικό. Είναι προφανές. Αλλά νομίζω πως δεν υπάρχει ανησυχία. Τα μηνύματα που έχω, δηλαδή, από τον κλάδο μας σε όλη την Ελλάδα είναι απολύτως καθησυχαστικά. Δεν έχει επηρεαστεί καθόλου η τουριστική κίνηση από την όξυνση των ελληνοτουρκικών και η προσωπική μου άποψη είναι ότι ούτε πρόκειται. Ξαναλέω, ούτε οι Τούρκοι θέλουν να ξεφύγει η κατάσταση πραγματικά, γιατί κι αυτοί ποντάρουν πολλά στον τουρισμό το καλοκαίρι».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News