Ενα από τα ιστορικότερα γήπεδα της Ελλάδας ζωντανεύει ξανά

Το 1968 σημειώθηκε ρεκόρ εισιτηρίων, αφού στο ματς Πάτραι – Αργοναύτης για το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής

γήπεδα

Κάθε φορά στο παρελθόν που έπρεπε να γίνει μια αναφορά στο γήπεδο Προσφυγικών, το δημοσίευμα συνοδευόταν από εκφράσεις όπως «να κρατάμε μικρό καλάθι», «αν όλα πάνε καλά», στην προσπάθεια να μην εκτεθούμε, γιατί είχαν δει πολλά τα ματάκια μας.
Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Ιανουάριος του 2022 είναι ιστορικός μήνας για ένα από τα ιστορικά γήπεδα της Ελλάδας.

γήπεδαΜε προσπάθειες κυρίως της ΕΠΣ Αχαΐας και προσωπική εργασία, τη συνεισφορά σωματείων, του Δήμου και μεμονωμένων προσώπων, το γήπεδο «ζωντανεύει» ξανά με συνθετικό τάπητα αυτή τη φορά και είναι έτοιμο μαζί του να ζωντανέψει και ολόκληρη η συνοικία των Προσφυγικών.

Υπάρχουν κάποιες αμυδρές πιθανότητες να γίνει χρήση του γηπέδου από το σαββατοκύριακο 22-23 του μηνός, όμως το σίγουρο είναι ότι το Σάββατο 22 Ιανουαρίου θα οριστεί το πρώτο παιχνίδι στο γήπεδο Προσφυγικών μετά 16 χρόνια (σε «χόρτο») και 9 χρόνια (σε «ξερό»).
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιο θα είναι το πρώτο παιχνίδι που θα οριστεί και μάλλον δεν φαίνεται να είναι ο Αρης Πατρών αυτός που μπει πρώτος, καθώς αγωνίζεται εκτός έδρας. Μπορεί να είναι οι Μικτές ομάδες, μπορεί κάποια άλλη.
γήπεδαΗ τελευταία χρονιά που διεξήχθησαν αγώνες στο γήπεδο αυτό με «χόρτο» ήταν την περίοδο 2005-06, αφού τότε το χρησιμοποιούσαν ως έδρα, η Αστραπή και το Ζαβλάνι που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής, ενώ και η Θύελλα Πατρών το 2006 είχε δώσει ένα παιχνίδι εκεί με αντίπαλο τον Αιολικό (1-0) για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.
Το 2006 η τότε διοίκηση της ΕΠΣΑ βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα.

Επειδή το κόστος συντήρησης του γηπέδου ήταν μεγάλο, προτίμησε να ξαναγίνει «ξερό», από το να μην χρησιμοποιείται καθόλου. Πολλοί τότε το χαρακτήρισαν πισωγύρισμα, αλλά αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση που θα πρέπει να ξεκινήσει από την ανακατασκευή του γηπέδου το 2000… Το γήπεδο συνέχισε να χρησιμοποιείται μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013.

γήπεδαΚαι κάτι για τους νεότερους, που πιθανότατα να μην μπορούν να αντιληφθούν την αξία του γηπέδου και την σημασία που είχε για τις προηγούμενες γενιές.

Το 1926 ξεκίνησε η διαμόρφωση του γηπέδου με τις πρώτες τάβλες, ενώ τα εγκαίνια έγιναν στις 16 Οκτωβρίου
1927.

Εκτός από τον Ολυμπιακό Πατρών, το γήπεδο αποτέλεσε βάση μεγάλων ομάδων της εποχής όπως της Θύελλας, του Απόλλωνα, της Παναχαϊκής και του Πατραϊκού.

Αμέσως μετά τον πόλεμο, το 1947, το γήπεδο παίρνει τη μορφή που είχε μέχρι πριν από μερικά χρόνια με τις λαμαρίνες.

Στις 10 Απριλίου 1955, το γήπεδο Προσφυγικών φιλοξενεί την πρώτη μεγάλη επίσημη αναμέτρηση (για το Κύπελλο Ελλάδας) με ομάδα της πρωτεύουσας. Ολυμπιακός ΠατρώνΚαι κάτι για τους νεότερους, που πιθανότατα να μην μπορούν να αντιληφθούν την αξία του γηπέδου και την σημασία που είχε για τις προηγούμενες γενιές. Το 1926 ξεκίνησε η διαμόρφωση του γηπέδου με τις πρώτες τάβλες, ενώ τα εγκαίνια έγιναν στις 16 Οκτωβρίου
1927. Εκτός από τον Ολυμπιακό Πατρών, το γήπεδο αποτέλεσε βάση μεγάλων ομάδων της εποχής όπως της Θύελλας, του Απόλλωνα, της Παναχαϊκής και του Πατραϊκού. Αμέσως μετά τον πόλεμο, το 1947, το γήπεδο παίρνει τη μορφή που είχε μέχρι πριν από μερικά χρόνια με τις λαμαρίνες.

γήπεδαΣτις 10 Απριλίου 1955, το γήπεδο Προσφυγικών φιλοξενεί την πρώτη μεγάλη επίσημη αναμέτρηση (για το Κύπελλο Ελλάδας) με ομάδα της πρωτεύουσας.

Ολυμπιακός Πατρών εναντίον Ολυμπιακού Πειραιώς με τους φιλοξενούμενους να παίρνουν την πρόκριση στα χαρτιά, καθώς το παιχνίδι διεκόπη (ήταν 0-1 με γκολ του Ιωάννου στο 69’).

Η ιστορία του γηπέδου με τις λαμαρίνες με περίφραξη, συνεχίστηκε και μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’60 με τον Πάτραι, τον Αρη, την Ελπίδα Εγλυκάδας, τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, την Ομόνοια, τον Ατρόμητο, την Δάφνη και πολλές άλλες ομάδες.

Το 1968 σημειώθηκε ρεκόρ εισιτηρίων, αφού στο ματς Πάτραι – Αργοναύτης για το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής κόπηκαν 5.729 εισιτήρια.