Ενέργεια: «ΌΧΙ» από την Γερμανία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Δεν συμφωνεί η Γερμανία σε έναν μηχανισμό περιορισμού των τιμών του φυσικού αερίου.
Κάθετη είναι η Γερμανία η οποία αρνείται να συμφωνήσει σε έναν μηχανισμό περιορισμού των τιμών του φυσικού αερίου προσκρούει, για μία ακόμα φορά, η πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη δεύτερη σύνοδο κορυφής κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες με θέμα την ενεργειακή κρίση που σαρώνει το μπλοκ.
Οργή Ντράγκι
Σύμφωνα με το Reuters, στους επικεφαλής των κυβερνήσεων που εξέφρασαν την απογοήτευσή τους την Πέμπτη για τη στάση της Γερμανίας συγκαταλέγονται οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και του Βελγίου.
«Μας ζητείται να επιδείξουμε αλληλεγγύη στον διαμοιρασμό της ενέργειας, αλλά δεν υπάρχει αλληλεγγύη στις εκκλήσεις μας για περιορισμό των τιμών», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στους ομολόγους του, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει τις συζητήσεις που διεξάγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες, τον οποίον επικαλείται το βρετανικό πρακτορείο.
«Αυτός ο τρόπος σκέψης έχει ήδη προκαλέσει τεράστια ζημιά: χρηματοδοτήσαμε τον πόλεμο του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν, προκαλέσαμε την ύφεση», πρόσθεσε.
Απογοήτευση στο Βέλγιο
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρου, που εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στη γειτονική Γερμανία, συμμερίστηκε την απογοήτευση.
«Η αλληλεγγύη δεν θα πρέπει να αφορά μόνο την προσφορά – θα πρέπει επίσης να αφορά τις τιμές», είπε, σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο.
Πέρα από τις διαφωνίες σχετικά με το αν και πώς θα τεθεί ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, οι ηγέτες της ΕΕ διαφωνούν επίσης σχετικά με τα σχέδια δαπανών των χωρών με τους ισχυρότερους προϋπολογισμούς, τα οποία οι άλλες χώρες καταγγέλλουν ως άδικα και υπονομευτικά για τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά του μπλοκ.
Τα 200 δισ. του Σολτς
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, υπερασπιζόμενος το γιγαντιαίο πακέτο στήριξης της χώρας του ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ότι η Γερμανία ενήργησε με αλληλεγγύη με άλλα μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και επισήμανε ότι και άλλες χώρες στήριξαν επίσης τους καταναλωτές ενέργειας.
«Αλλά φυσικά πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά αυτό που αποφασίζουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα λειτουργήσει», δήλωσε κατά την άφιξή του για τη σύνοδο κορυφής. «Πρέπει να το φέρουμε εις πέρας από κοινού».
«Η ενότητά μας πρέπει να είναι πραγματική … Πρέπει να κινηθούμε ταχύτερα και βαθύτερα», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα σε ομιλία της κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής.
Διαμάχη για το πλαφόν
Οι 27 χώρες έχουν συμφωνήσει ήδη να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου και να ανακτήσουν έσοδα από τις εταιρείες ενέργειας για να τα δαπανήσουν για να βοηθήσουν τους καταναλωτές με τους εξοντωτικούς λογαριασμούς. Σήμερα, αναμένεται να εγκρίνουν ένα εναλλακτικό σύστημα διαμόρφωσης των τιμών αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Ωστόσο, η Γερμανία -η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ- ηγείται ενός μικρού στρατοπέδου που αρνείται επίμονα τις εκκλήσεις 15 άλλων χωρών της ΕΕ για την επιβολή ανώτατων ορίων στις τιμές του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι αυτό θα οδηγούσε στον κίνδυνο να παγώσουν οι προμήθειες προς την Ευρώπη, μειώνοντας παράλληλα τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας.
Το πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες είναι το αν και πώς θα τεθεί ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου.
«Νομίζω ότι μπορεί να μας περιμένει μια μακρά νύχτα», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.
«Τρέχει» η Ιβηρική
Ενώ οι Κάτω Χώρες αντιτίθενται σε ένα ανώτατο όριο, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατέστησε σαφές ότι «δεν φεύγει χωρίς συμπεράσματα που θα στείλουν το σωστό μήνυμα» σχετικά με τις τιμές, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Αλλά ο Σολτς «δεν έχαψε» την πίεση από τον Σάντσεθ, πρόσθεσε η πηγή που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Το προσχέδιο συμπερασμάτων
Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ, το οποίο είδε το Reuters, οι ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να ζητήσουν από την Κομισιόν να «προωθήσει τις εργασίες» τόσο για έναν «προσωρινό δυναμικό διάδρομο τιμών στις συναλλαγές φυσικού αερίου» όσο και για ένα ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ελλείψει ισχυρότερης αντίδρασης της ΕΕ, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν ήδη εφαρμόσει το τελευταίο αυτό μέτρο στην Ιβηρική χερσόνησο. Ξεχωριστά την Πέμπτη, οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης με τη Γαλλία να κατασκευάσουν έναν υποθαλάσσιο αγωγό μεταξύ της Βαρκελώνης και της Μασσαλίας.
Τέτοιες περιφερειακές πρωτοβουλίες αναδεικνύουν το διαφορετικό ενεργειακό μείγμα και τα διαφορετικά συμφέροντα των χωρών της ΕΕ, γεγονός που υποδηλώνει ότι η συνάντηση των ηγετών κινδυνεύει να μην καταλήξει σε κοινή βραχυπρόθεσμη δράση για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας ενόψει του χειμώνα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News