Πάτρα: Η «Π» αποκαλύπτει την μελέτη για το πυρόπληκτο Γηροκομειό – Αυθαίρετα και κίνδυνος πλημμύρας, στο χέρι του Δήμου ο φάκελος για τον εισαγγελέα

Το καλοκαίρι έρχεται και υπάρχουν ακόμα κίνδυνοι στο καμένο Γηροκομειό. Μήνες μετά, η ανησυχία παραμένει στους κατοίκους, αφού βλέπουν ότι τα έργα που έχουν γίνει δεν αρκούν. Θα πάει στη δικαιοσύνη φάκελος με κτίσματα σχεδόν εντός ρέματος;

Πάτρα: Η «Π» αποκαλύπτει την μελέτη για το πυρόπληκτο Γηροκομειό - Αυθαίρετα και κίνδυνος πλημμύρας, στο χέρι του Δήμου ο φάκελος για τον εισαγγελέα Ξεκινά νέο έργο της Περιφέρειας στο Γηροκομειό με τον Φ. Ζαΐμη να δείχνει τον Δήμο Πατρέων αρμόδιο να πάει Εισαγγελέα
Ενας χρόνος κοντεύει να περάσει από την καταστροφική πυρκαγιά που έκαψε το Δάσος του Γηροκομειού στην Πάτρα και ανέδειξε ότι ο κίνδυνος φυσικών καταστροφών έχει θεριέψει και απειλεί ακόμα και κατοικημένες περιοχές.

Των ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ και ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η 9η Ιουλίου 2024 έχει μείνει χαραγμένη στις μνήμες των περιοίκων καθώς διαπίστωσαν ότι ο φιλολογικός κίνδυνος, από σενάριο έγινε πραγματικότητα. Σχεδόν 11 μήνες μετά, η ανησυχία παραμένει στις τάξεις των περιοίκων, αφού είδαν μεν να εκτελούνται ορισμένες εργασίες από το Δασαρχείο, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Πατρέων, αλλά αναγνωρίζουν πως δεν αρκούν όσα έχουν γίνει για να υψωθεί ασπίδα πυροπροστασίας στο Γηροκομειό και να μην κινδυνεύσουν ξανά.

Φωτιά στην Πάτρα: Δηλαδή πρέπει να καούμε ζωντανοί;

Από την Περιφέρεια, παρά τα έργα που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι χρειάζονταν κι άλλες παρεμβάσεις για να θεωρείται ασφαλής η περιοχή.Μεταξύ άλλων, απαιτείται η οριοθέτηση και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του χείμαρρου Γηροκομείου από την οδό Γηροκομείου σε μήκος προς τα ανάντη περίπου 1.000μ. με σκοπό την αναγνώριση και καταγραφή των προβλημάτων που παρουσιάζει σήμερα η κοίτη. Επιπλέον απαιτείται ο εντοπισμός και η αποτύπωση των τεχνικών έργων και παρεμβάσεων, η διερεύνηση της υδραυλικής επάρκειας στην υφιστάμενή της κατάσταση και η εκτίμηση της επικινδυνότητας στον υδραυλικό σχεδιασμό  προτεινόμενων αντιπλημμυρικών έργων και την οριοθέτησή του.

Πάτρα: Τώρα «καίγονται» για πλημμύρες στο Γηροκομειό

Η Περιφέρεια απέστειλε στο Δήμο Πατρέων φάκελο μελέτης, που αφορά την οριοθέτηση και την αντιπλημμυρική προστασία του χειμάρρου Γηροκομείου, σε τμήμα μήκους περίπου 1.000 μέτρων από την οδό Γηροκομείου προς τα ανάντη. Αυτή περιλαμβάνει:

  • Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης της κοίτης του χειμάρρου.
  • Αποτύπωση των τεχνικών έργων και των υφιστάμενων παρεμβάσεων.
  • Διερεύνηση της υδραυλικής επάρκειας, αξιολόγηση της επικινδυνότητας και πρόταση νέων έργων.
  • Οριοθέτηση του χειμάρρου με βάση τις τρέχουσες προδιαγραφές.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που έχει στη διάθεσή της η «Πελοπόννησος» εντοπίστηκαν προβληματικά σημεία, όπως αυθαίρετες κατασκευές εντός της κοίτης, διαβρωμένα πρανή, φραγμένοι αγωγοί σε καλυμμένα τμήματα και λειτουργία οδών ως αποδέκτες ομβρίων, που αυξάνουν τον κίνδυνο πλημμύρας. Τα υπάρχοντα τεχνικά έργα δεν διαθέτουν περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η μελέτη προτείνει αποκατάσταση της φυσικής διατομής, υδραυλική διευθέτηση του χειμάρρου, αντιμετώπιση της διάβρωσης και διασφάλιση πρόσβασης για συντήρηση.

Γηροκομειό Πάτρας: «Καίνε» τα παράνομα ρέματα, τι δείχνει μελέτη της Περιφέρειας

Η Περιφέρεια προχώρησε στην εκπόνηση της μελέτης, παρότι δεν έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα. Ωστόσο, ζητείται από τον Δήμο Πατρέων να αναλάβει ανάλογες ενέργειες για το υπόλοιπο -οικιστικό- τμήμα του ρέματος έως και τη συμβολή του με τους χειμάρρους Μαλαμαμούτη και Διακονιάρη, εντάσσοντας στον σχεδιασμό και την αποχέτευση των ομβρίων. Υπάρχουν παλαιότερες οριοθετήσεις, οι οποίες όμως χρειάζονται επικαιροποίηση βάσει των νέων δεδομένων και των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας για το Υδατικό Διαμέρισμα Βόρειας Πελοποννήσου.

Η Περιφέρεια ζητά τη γνωμοδότηση του Δήμου Πατρέων και την ανάθεση νέας μελέτης για το υπόλοιπο τμήμα του ρέματος, με σκοπό την ολοκληρωμένη προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Αξίζει να τονιστεί ότι τα υφιστάμενα έργα δεν έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά, ενώ εντοπίστηκαν κατασκευές σχεδόν επί του άξονα του ρέματος, οδοί που λειτουργούν ως αποδέκτες ομβρίων, διαβρωμένα και κατολισθαίνοντα πρανή, εμφράξεις αγωγών των υφιστάμενων καλυμμένων τμημάτων, με δυνητικό κίνδυνο πλημμυρικών προβλημάτων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και Πολιτικής Προστασίας  Φωκίων Ζαΐμης, για τις κατασκευές σχεδόν εντός του ρέματος, έχει επισημάνει ότι είναι θέμα του Δήμου Πατρέων αν θα προσφύγει στον αρμόδιο εισαγγελέα για να ζητήσει άδεια κατεδάφισής τους.

Απειλούνται ζωές και περιουσίες

Απο Δευτέρα θα απομακρυνθούν επικίνδυνα καμμένα δέντρα

 

Ο Δήμος Πατρέων κάλεσε την Περιφέρεια, ποάντως – αφού το προηγούμενο διάστημα είχαν διαπιστωθεί εργασίες που έπρεπε να γίνουν – να συνδράμει λόγω δικής του αδυναμίας, για να πάψει ο κίνδυνος για ζωές και περιουσίες. Τις προηγούμενες ημέρες δόθηκαν οι σχετικές άδειες και προγραμματίστηκαν εργασίες απομάκρυνσης επικίνδυνων καμένων δέντρων στην οδό Αγίου Τρύφωνα, στην περιοχή του Γηροκομείου. Τα δέντρα κρίνονται επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια και οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν με χρήση καλαθοφόρου-γερανοφόρου οχήματος μήκους 20 μέτρων. Οι επεμβάσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 26 Μαΐου και θα διαρκέσουν 20 ημέρες, με ωράριο εργασιών 07:00 – 19:00, μόνο με επαρκή φυσικό φωτισμό. Η κυκλοφορία θα επηρεαστεί σταδιακά και κατά τμήματα, ενώ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κάθε τμήμα θα δίδεται εκ νέου στην κυκλοφορία.

Η Τροχαία Πατρών θα συνδράμει, όπου απαιτείται, για την ομαλή κυκλοφορία, ενώ οι ανάδοχοι εργολάβοι υποχρεούνται να ενημερώνουν την υπηρεσία για το πρόγραμμα και το είδος των εργασιών, και να τηρούν πλήρως τα προβλεπόμενα μέτρα εργοταξιακής σήμανσης και ασφάλειας.