Εθελοντικοί Σύλλογοι του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας: Επιστολή προς τον Πλεύρη για τα πολλά προβλήματα

«Είμαστε αναγκασμένοι να δώσουμε απαντήσεις στις επιχειρούμενες μετακινήσεις των ιατρών του ΚΥΧ και σε τόσα άλλα που σχετίζονται με τη λειτουργία του ΚΥΧ» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Εθελοντικοί

Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, τους βουλευτές τη Αχαΐας και τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Ι. Καρβέλη απέστειλαν οι εθελοντικοί Σύλλογοι του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας ζητώντας λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή: «Ως εθελοντικοί Σύλλογοι του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας (Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος και Εθελοντών Αιμοδοτών) από 32 και πλέον χρόνια έχουμε πλήρη επίγνωση του τρόπου λειτουργίας του, καθώς επίσης και των αναγκών και των δυσκολιών που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει, επαυξημένα βέβαια στην περίοδο της πανδημίας covid-19, όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο έγγραφό μας στις 11/1/22.

Με αυτό το σκεπτικό θα επιχειρήσουμε αφ’ ενός να έλθουμε στον πυρήνα των προβλημάτων, αφ’ ετέρου είμαστε αναγκασμένοι να δώσουμε απαντήσεις στις επιχειρούμενες μετακινήσεις των ιατρών του ΚΥΧ και σε τόσα άλλα που σχετίζονται με τη λειτουργία του ΚΥΧ.

Ο κ. Διοικητής της 6ης ΥΠΕ αναφέρει ότι μετακίνησε γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής του Αιγίου και υποχρεώνει τους γιατρούς του ΚΥΧ να διανύσουν 120-140 χλμ. την ημέρα, μετά από 24ωρη εξαντλητική εφημερία στο Νοσοκομείο του Αιγίου με τον περιορισμένο αριθμό των εφημερευόντων, με την μεγάλη όπως είναι γνωστό κινητικότητα ασθενών, με ένα μέσο όρο ηλικίας των ιατρών του ΚΥΧ, τα 50-58 χρόνια, να έχουν μία επικίνδυνη επιστροφή με αυξημένες τις πιθανότητες ατυχήματος.

Από το ΚΥΧ μετακινήθηκαν και οι 4 ειδικευόμενοι που υπηρετούσαν σ’ αυτό για υποχρεωτική άσκηση ειδικότητας, οι δύο οριστικά επέστρεψαν στο ΠΓΝΠ. Επίσης οι μετακινούμενοι ιατροί, ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι θα έχουν διαπράξει με την μετακίνησή τους το αδίκημα ‘’αντιποίησης ειδικότητας’’, διότι είναι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και όχι επειγοντολόγοι. Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι η μία εφημερία στο Νοσοκομείου του Αιγίου (π.χ. ενός ειδικευμένου ιατρού του ΚΥΧ) μεταφράζεται αυτομάτως σε πολλαπλές ημέρες αποχής από το ΚΥΧ, αφού μετά την 24ώρη εφημερία στο Νοσοκομείο του Αιγίου είναι αδύνατον να εργασθεί αμέσως μετά στην υπηρεσία του και πλέον θα πρέπει να πάρει και 1 ημέρα ρεπό, όπως προβλέπεται (άρα οι 10 γιατροί θα απουσιάζουν 20 μέρες).
Το Νοσοκομείο του Αιγίου είναι τοις πασι γνωστόν ότι από τριετίας περίπου είχε σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και υπολειτουργεί όπως έχει δηλωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις από ελλείψεις ειδικευμένων γιατρών. Μετά από όλα αυτά τίθεται το ερώτημα: τώρα το θυμήθηκαν; πρέπει να δεχθεί το ΚΥΧ αυτές τις παραλείψεις εις βάρος της οριακής λειτουργίας του;

Από την άλλη μεριά για τη σωστή και στοιχειώδη λειτουργία του Κέντρου Υγείας με τα τμήματα που έχει αναπτύξει και λειτουργεί καθημερινά απαιτούνται 15 με 17 ιατροί. Σήμερα, πριν τις μετακινήσεις, στο σύνολό τους δεν ξεπερνούν τους 10 και αυτοί χωρίς να λογίζονται σε αυτούς οι άδειες και τα ρεπό, εξαιτίας του ασφυκτικού προγράμματος που αναγκάζονται να εκτελούν (ή τις παίρνουν με το σταγονόμετρο) με υπερωρίες προκειμένου να αντικαταστήσουν τους επιπλέον γιατρούς που λείπουν.

Όπως έχουμε διαπιστώσει στο ΚΥΧ υπάρχουν δύο ιατροί που εφημερεύουν για τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά, ένας άλλος ιατρός εξετάζει τα 50-60 περιστατικά covid ημερησίως. Βάσει νόμου λειτουργούν υποχρεωτικά τρία ιατρεία Γενικής Ιατρικής για την εξυπηρέτηση των ασθενών της ευρύτερης περιοχής. Δύο ιατροί απασχολούνται στις δύο εμβολιαστικές βάρδιες από τις 8 πμ έως τις 10 το βράδυ και ένας ιατρός για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς. Επιπλέον 6 έως 8 ιατροί υπηρετούν καθημερινά τα περιφερειακά αυτού ιατρεία, ιδιαίτερα στις πολυπληθείς περιοχές του τέως Δήμου Μεσσάτιδος, άθροισμα 15-17 ιατροί. Είναι βέβαιο, ότι όλα τα ανωτέρω, λειτουργούν κατά τον πλέον υποδειγματικό τρόπο. Έκπληξη; Θαύμα; Θα αναρωτηθείτε. Όχι. Αυτή είναι η ‘’πλάτη’’ που βάζει καθημερινά το προσωπικό του ΚΥΧ με ένθερμο ζήλο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο παρά τα όσα διαφορετικά λέγονται.

Θέλετε και άλλη ‘’πλάτη’’; Το Κέντρο Υγείας έχει μία παιδίατρο που τη διαθέτει και στο Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας. Ο οδοντίατρος εφημερεύει αποκλειστικά στο Νοσοκομείο ‘’Ο Άγιος Ανδρέας’’. Επιπλέον ένας επικουρικός Γενικός Ιατρός και μία ιατρός διευθύντρια Γενικής Ιατρικής υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα. Η επικουρική Μαία είναι αποσπασμένη στο ΠΓΝΠ (Ρίου), η Επισκέπτρια Υγείας του ΚΥΧ έχει μετακινηθεί επίσης στο Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα. Το ίδιο έχουν μετακινηθεί και οι οδηγοί του ΚΥΧ στο ΕΚΑΒ. Δύο μόνιμοι γιατροί του ΚΥΧ έχουν από ετών συνταξιοδοτηθεί και οι θέσεις των δεν έχουν επαναπροκηρυχθεί.

Το Μικροβιολογικό εργαστήριο δεν λειτουργεί. Η διορισμένη παρασκευάστρια έχει μετακινηθεί προ πολλών ετών σε υγειονομική δομή της Ηλείας.

Ο Τεχνικός του ακτινολογικού συνταξιοδοτήθηκε και ο προσωρινός αντικαταστάτης του μετακινήθηκε από το ΠΓΝΠ στο ΚΥΧ ως αιρετός της τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς να ξέρουμε το μέλλον, πέραν του ότι χρειάζεται και δεύτερος για πρωινή και απογευματινή βάρδια.

Επίσης αναφέρεται από τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ ότι πρέπει να γίνει ανάσχεση των περιστατικών από τα περιφερειακά νοσοκομεία προς τα κεντρικά νοσοκομεία της Πάτρας. Όταν λοιπόν θα λείπει ο γιατρός που εξετάζει ασθενείς με covid στο ΚΥΧ, που όπως είπαμε είναι 50-60 καθημερινά, που θα πάνε αυτοί οι ασθενείς; Δεν θα πάνε στα νοσοκομεία της Πάτρας;

Τέλος το προσωπικό του ΚΥΧ δεν παραβλέπει ότι ζούμε σε εμπόλεμες συνθήκες, αφού ανά πάσα στιγμή και κάθε μέρα, το βιώνει και ξεκουράζεται μόνο … όταν νοσήσει από covid για να πάρει την 5ήμερη υποχρεωτική του άδεια!
Όλα όσα σας αναφέραμε έχουν επανειλημμένα διαβιβασθεί από τους Συλλόγους με γραπτές και προφορικές αναφορές στις εκάστοτε αρμόδιες Υπηρεσίες και από διετίας μάλιστα και προς τον κ. Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, κ. Καρβέλη.

Μετά τα όσα ειλικρινά καταθέσαμε, πιστεύουμε ότι δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στο ΚΥΧ και πόσο αυτά θα επηρεάσουν ακόμα περισσότερο αρνητικά τη λειτουργία του ΚΥΧ με τις επιχειρούμενες μικρές ή μεγάλες αποσπάσεις.

Θα είμεθα ευγνώμονες ως εθελοντικοί Σύλλογοι, όπως το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, σε κάθε κίνηση και σε κάθε πρωτοβουλία, που θα ενισχύσει θετικά το έργο και την προσπάθεια που επιτελεί όλα αυτά τα τριάντα τρία χρόνια το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας».