Εθνική αρχή κατά της ακρίβειας και αυστηρότερο πλαίσιο για το μεταναστευτικό: Οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη στο Υπουργικό

Την ίδρυση εθνικής αρχής εποπτείας της αγοράς, την αυστηροποίηση των ποινών για παραβάτες της μεταναστευτικής νομοθεσίας και την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Εθνική αρχή κατά της ακρίβειας και αυστηρότερο πλαίσιο για το μεταναστευτικό: Οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη στο Υπουργικό

Σε σειρά παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής και τον μετασχηματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναφερόμενος στη μάχη κατά της ακρίβειας, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας εθνικής αρχής εποπτείας της αγοράς, στα πρότυπα του σουηδικού μοντέλου. Η νέα αρχή θα λειτουργεί παράλληλα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα στελεχωθεί από προσωπικό του Συνηγόρου του Καταναλωτή και της ΔΙΜΕΑ. Στόχος της θα είναι η εποπτεία της αγοράς, η διαχείριση καταγγελιών και εξωδικαστικών συμβιβασμών, ενώ προανήγγειλε και τη δημιουργία εφαρμογής για κινητά, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνουν άμεσα τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα, επί τάπητος ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τα θέματα της ατζέντας

Στο ίδιο πλαίσιο, ανακοίνωσε ειδική σήμανση σε προϊόντα μικρής συσκευασίας ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα κρυφών αυξήσεων, καθώς και τη δημιουργία λαϊκών αγορών αποκλειστικά για παραγωγούς, με την ενεργή συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σκληρότερο μεταναστευτικό πλαίσιο

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αυστηρότερες ποινές για όσους εισέρχονται ή παραμένουν παράνομα στη χώρα μετά την απόρριψη αίτησης ασύλου. «Θέλουμε να αυξήσουμε τον ρυθμό των επιστροφών», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η προστασία των συνόρων δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τον φράχτη στον Έβρο ως «το πιο αποτελεσματικό μέτρο», ενώ αναφέρθηκε στη συνολική παρέμβαση της κυβέρνησης υπέρ της ασφάλειας των πολιτών και στη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2030.

Κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ – «Κόβεται ο γόρδιος δεσμός»

Για την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Όταν ένας γόρδιος δεσμός δεν λύνεται, κόβεται». Εξέφρασε βεβαιότητα ότι ο αγροτικός κόσμος θα αντιληφθεί τα οφέλη της μεταρρύθμισης, με διασφάλιση των επιδοτήσεων και χωρίς απώλειες λόγω κακοδιαχείρισης.

Τα θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου

Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού, παρουσιάστηκαν:

  • Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μεταρρύθμιση της εποπτείας της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή (Υπουργός Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος)
  • Το νέο νομοσχέδιο για τις διαδικασίες επιστροφών μεταναστών (Υπουργός Μετανάστευσης Μ. Βορίδης)
  • Η απορρόφηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ (Υπουργοί Κ. Πιερρακάκης & Κ. Τσιάρας)
  • Ερανιστικά νομοσχέδια για οικονομία και παιδεία (Αναπληρωτές Υπουργοί Ν. Παπαθανάσης & Γ. Βρούτσης)
  • Η Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου)
  • Ο απολογισμός του δανειακού προγράμματος του ΟΔΔΗΧ για το 2024 (Κ. Πιερρακάκης)
  • Η σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής Ελέγχου Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (Υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης)
  • Η δημιουργία Κυβερνητικής Επιτροπής Στεγαστικής Πολιτικής (Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Δ. Μιχαηλίδου)