Eurostat: Η απασχόληση επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα στη Δυτική Ελλάδα

Η Eurostat καταγράφει μεγάλη μείωση της ανεργίας και επάνοδο της απασχόλησης σε επίπεδα προ οικονομικής κρίσης, γεγονός που δείχνει ότι η Δυτική Ελλάδα γυρίζει σελίδα

Eurostat

Μεγάλη μείωση της ανεργίας και επάνοδο της απασχόλησης σε επίπεδα προ της οικονομικής κρίσης του 2010 δείχνουν τα ετήσια στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες.

Στον τομέα της απασχόλησης, η έκθεση της Eurostat δείχνει ότι ο ενεργός πληθυσμός (15 – 64 ετών) που απασχολείται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, άγγιξε το 2021 το 54% και είναι αυξημένος κατά 3,4%, σε σχέση με το 2020 και κατά 4,3% σε σχέση με το 2019.

Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που έχει επιτύχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το 2011 κι έπειτα. Με άλλα λόγια, η απασχόληση στην περιοχή επέστρεψε σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα που παρατηρούνταν πριν την έναρξη της πολυετούς οικονομικής κρίσης (2010-17), ενώ είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ των ελληνικών περιφερειών, η Δυτική Ελλάδα το 2021 κατατάχθηκε στην 8η θέση σε όρους απασχόλησης, επιτυγχάνοντας άνοδο 5 θέσεων σε σχέση με το 2019.

ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Κοιτάζοντας τα στοιχεία σε μεγαλύτερο βάθος, βλέπει κανείς ότι η απασχόληση των ανδρών και γυναικών στη Δυτική Ελλάδα δείχνει πια να επιστρέφει και αυτή σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα που παρατηρούνταν πριν την έναρξη της πολυετούς οικονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, η απασχόληση των ανδρών ηλικίας μεταξύ 15 – 64 ετών, άγγιξε το 2021 το 64,2%, ποσοστό αυξημένο κατά 3,2% σε σχέση με το 2020 και κατά 4,2% σε σχέση με το 2019, ποσοστό που είναι το δεύτερο υψηλότερο που έχει επιτύχει η Δυτική Ελλάδα από το 2011 κι έπειτα.
Ιδια εικόνα αποτυπώνεται και στην απασχόληση των γυναικών ηλικίας μεταξύ 15 – 64 ετών, όπου το 2021 άγγιξε το 43,4% και είναι αυξημένη κατά 3,7% σε σχέση με το 2020 και κατά 4,4% σε σχέση με το 2019.

Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που έχει επιτύχει η ΠΔΕ από το 2011 κι έπειτα, επιστρέφοντας σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα που παρατηρούνταν πριν την έναρξη της πολυετούς οικονομικής κρίσης (2010-17). Μεταξύ των ελληνικών περιφερειών, η ΠΔΕ το 2021 κατατάχθηκε στην 10η θέση σε όρους απασχόλησης γυναικών, επιτυγχάνοντας άνοδο 3 θέσεων σε σχέση με το 2019.

ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Αντίστροφη πορεία ακολουθεί η ανεργία. Σύμφωνα με τη Eurostat, η ανεργία στην περιφέρειά μας το 2021 υποχώρησε στο 17,5%, πετυχαίνοντας μείωση κατά 4,1% σε σχέση με το 2020 και κατά 6,6% σε σχέση με το 2019. Η ανεργία στην ΠΔΕ μειώθηκε δηλαδή σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα προ κρίσης, λαμβάνοντας τη 10η θέση μεταξύ όλων των ελληνικών περιφερειών και ξεφεύγοντας από την τελευταία θέση που κατείχε το 2020.

Ενας ακόμα καθοριστικός δείκτης είναι η μακροχρόνια ανεργία στο σύνολο του πληθυσμού μεταξύ 15 – 74 ετών, όπου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας άγγιξε το 2021 το 11,3%, μειωμένο κατά 3,6% σε σχέση με το 2020 και κατά 7% σε σχέση με το 2019. Το ποσοστό αυτό είναι το δεύτερο χαμηλότερο που έχει επιτύχει η ΠΔΕ από το 2011 κι έπειτα. Με άλλα λόγια, η μακροχρόνια ανεργία στην Δυτική Ελλάδα μειώθηκε το 2021 σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα που παρατηρούνταν πριν την έναρξη της πολυετούς οικονομικής κρίσης (2010-17). Μεταξύ των ελληνικών περιφερειών, η ΠΔΕ το 2021 κατατάχθηκε στην 9η θέση σε όρους μακροχρόνιας ανεργίας, επιτυγχάνοντας άνοδο 4 θέσεων σε σχέση με το 2020 και το 2019.

Νεκτάριος Φαρμάκης: Χρειάζεται ισχυρή στρατηγική και πολλή ακόμα δουλειά 

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης αναφέρει στην «Π» για το θέμα:

Τα στοιχεία που προκύπτουν τόσο από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, όσο και από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, αναδεικνύουν σαφή βελτίωση των δεικτών απασχόλησης και σημαντική αποσυμπίεση της ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα.

Και είναι ακόμα πιο σημαντικό, πως τα στοιχεία αυτά έρχονται να αποτυπώσουν μία θετική εικόνα που εν πολλοίς διαμορφώθηκε εν μέσω της μεγάλης υγειονομικής κρίσης του COVID19, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι η Δυτική Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά νέας ανάπτυξης.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που μας χαροποιεί, αλλά μεγαλώνει και την ευθύνη μας για ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στην υλοποίηση έργων και δράσεων και ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια του τόπου μας. Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι οι πολιτικές που ασκούνται από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση οφείλουν να κατατείνουν στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Πρώτη προτεραιότητά μας είναι πάντα η μεγέθυνση της οικονομίας της Δυτικής Ελλάδας που θα δημιουργήσει νέες και καλές θέσεις εργασίας. Ολοι οι δείκτες δείχνουν πως αυτό επιτυγχάνεται, καθώς από το 2019 μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί μείωση της ανεργίας κατά 6,7% και μάλιστα, η μεγάλη πλειοψηφία των θέσεων εργασίας είναι πλήρους απασχόλησης, ενώ και ο διάμεσος μισθός των καθαρών αποδοχών παρουσιάζει διαρκή αύξηση.

Έτσι, αν και η αύξηση της απασχόλησης αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, αισθανόμαστε ότι και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει συμβάλλει σε αυτή την ανοδική πορεία. Ωστόσο, δεν πανηγυρίζουμε. Γνωρίζουμε πως πορεία πρέπει να συνεχιστεί. Και για να συμβεί αυτό, χρειάζεται ισχυρή στρατηγική και πολλή ακόμα δουλειά. Η Δυτική Ελλάδα έχει πάρα πολλά να δώσει και να δείξει. Δεν φτάσαμε ακόμα εκεί που θέλουμε και εκεί που αξίζει στον τόπο μας. Αλλά είμαστε βέβαιοι πως με κοινή προσπάθεια, ενότητα και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, όλοι μαζί, θα τα καταφέρουμε.