Ευρωπαϊκή Ένωση: Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για Ουκρανία και Μέση Ανατολή

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία.

ευρωπαϊκή ένωση

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζει σήμερα, 27 Μαΐου 2024, στις Βρυξέλλες, με δύο καίρια ζητήματα στην ημερήσια διάταξη.

Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, η συζήτηση στο Συμβούλιο θα διεξαχθεί μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, των Εμιράτων, του Κατάρ και με το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.

Μπορέλ: Θα ακούσουμε τις ιδέες ομολόγων μας για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε τις Παλαιστινιακές Αρχές

Προσερχόμενος σήμερα το πρωί στο Συμβούλιο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα ακούσουν τις ιδέες των ομολόγων τους «για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε τις Παλαιστινιακές Αρχές». Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν επίσης στο πώς η ΕΕ μπορεί να συμβάλει σε μια ειρηνευτική διαδικασία και σε μια λύση δύο κρατών.

Ο Ζ. Μπορέλ αναφέρθηκε στο αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για εντάλματα σύλληψης στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, καθώς και σε τρία ηγετικά στελέχη της Χαμάς, λέγοντας ότι «πρέπει να σεβαστούμε το έργο του Διεθνούς Δικαστηρίου και να το αφήσουμε να αποφασίσει, χωρίς εκφοβισμούς». Πρόσθεσε, ότι η κατηγορία για αντισημιτισμό προς το Γενικό Εισαγγελέα είναι «απαράδεκτη» «και πολύ βαριά».

Σημείωσε, επίσης, ότι με τους Άραβες ομολόγους, θα συζητηθεί το γεγονός ότι το Ισραήλ συνεχίζει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Ράφα, παρά τη διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου να τις αναστείλει αμέσως. «Αυτό είναι το δίλημμα της διεθνούς κοινότητας», είπε: πώς να εφαρμοστεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Αναφέρθηκε επίσης στη σημερινή ισραηλινή επίθεση με τουλάχιστον 30 νεκρούς σε προσφυγικό καταυλισμό κοντά στη Ράφα.

Παράλληλα, οι συζητήσεις στο Συμβούλιο θα επικεντρωθούν στην επείγουσα αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Ο Ζ. Μπορέλ ανέφερε ότι θα παρουσιάσει την πρότασή του, σχετικά με την ανανέωση της μη στρατιωτικής συνοριακής αποστολής της ΕΕ στη Ράφα (EUBAM Rafah), προκειμένου να διευκολυνθεί η ανθρωπιστική πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας. Εξήγησε ότι η ΕΕ έχει λάβει αιτήματα από διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, να μελετήσει τη δυνατότητα επαναλειτουργίας της αποστολής.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία

Στο Συμβούλιο, αναμένεται, επίσης, να συζητηθεί η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ έχει δηλώσει ότι θα εργαστεί με όλα τα κράτη μέλη για να προωθήσει μια κοινή θέση της ΕΕ που να βασίζεται σε μια λύση δύο κρατών.

Και η Ουκρανία στην ατζέντα

Σχετικά με την Ουκρανία, η συζήτηση θα ξεκινήσει με την καθιερωμένη συζήτηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις επί του πεδίου. «Η κατάσταση είναι πολύ τραγική, καθώς η Ρωσία κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς σε μη στρατιωτικούς στόχους και ο αριθμός των νεκρών αμάχων αυξάνεται», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ, ενώ αναφερόμενος στο προχθεσινό θανατηφόρο χτύπημα σε σούπερ μάρκετ στο Χάρκοβο, είπε ότι αποτελεί «ακόμα ένα παράδειγμα εγκλήματος πολέμου και θηριωδίας της Ρωσίας».

Στο Συμβούλιο, σύμφωνα με το iefimerida, θα μπορούσε επίσης να συζητηθεί η «Σύνοδος Κορυφής της Ειρήνης», που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Ελβετία στα μέσα Ιουνίου. Περισσότερες από 70 αντιπροσωπείες έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, σύμφωνα με υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο. Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι η ΕΕ ελπίζει ότι θα προκύψει ένα πλαίσιο για μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, θα ακολουθήσει η όγδοη διάσκεψη για τη στήριξη της Συρίας. Στόχος της υπουργικής διάσκεψης είναι η διεθνής κοινότητα να εκφράσει την υποστήριξή της για μια συνολική λύση που θα διαπραγματευτεί μέσω των Ηνωμένων Εθνών και να κινητοποιηθούν δωρέες για τους Σύρους που ζουν σε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο εδώ και 13 χρόνια. Στην υπουργική συνάντηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ, των γειτόνων της Συρίας και τρίτων χωρών, καθώς και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών και διεθνών οργανισμών.

 

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Ανοίγουν ξανά τα μικροβιολογικά εργαστήρια, μέχρι πότε

Πάτρα: Στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση 50χρονος από δηλητήριο οχιάς

Αχαΐα: «Εσβησε» 57χρονος, υπέστη έμφραγμα ενώ παρακολουθούσε μπάσκετ

Ρύθμιση για τους οφειλέτες ΕΦΚΑ: Συντάξεις για όσους χρωστάνε έως 30.000 ευρώ

Αστατος καιρός, που θα βρέξει, η πρόγνωση για την Πάτρα