Ευρώπη: Ικανοποίηση για τη συμφωνία για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

Πολιτική συμφωνία στη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ επετεύχθη σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο Ecofin που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Ευρώπη

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ άρχισαν να συνεδριάζουν στις 5μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με τηλεδιάσκεψη και η συμφωνία ανακοινώθηκε από την ισπανική προεδρία, δύο ώρες μετά.

«Άλλο ένα ιστορικό ορόσημο επέτυχε η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ», αναφέρει σε ανάρτησή της στο «Χ», η ισπανική προεδρία και συνεχίζει: «Το Συμβούλιο της ΕΕ συμφώνησε στους νέους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη, με κανόνες που είναι ισορροπημένοι, ρεαλιστικοί και κατάλληλοι να αντιμετωπίσουν τις παρούσες και τις μελλοντικές προκλήσεις».

Γερμανία: Ικανοποιημένος ο υπ. Οικονομικών Κρ. Λίντνερ από τη συμφωνία για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες στην ΕΕ

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία σχετικά με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP), με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «είναι ταυτόχρονα πιο ρεαλιστικοί και αποτελεσματικοί. Συνδυάζουν σαφή στοιχεία για χαμηλότερα ελλείμματα και μειούμενους δείκτες χρέους με κίνητρα για επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η πολιτική σταθερότητας έχει ενισχυθεί», ανέφερε ο κ. Λίντνερ, ο οποίος ήταν θιασώτης της αυστηρότερης δημοσιονομικής πρακτικής.

Ιταλία: «Συμβάλαμε στη συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας με αναπόφευκτο πνεύμα συμβιβασμού», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζέτι

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζανκάρλο Τζορτζέτι σχολιάζοντας την επίτευξη συμφωνίας για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπογράμμισε: «Συμβάλαμε στην πολιτική συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης με αναπόφευκτο πνεύμα συμβιβασμού, σε μια Ευρώπη η οποία απαιτεί τη συναίνεση είκοσι επτά χωρών».

Ο Ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι «η νέα συμφωνία είναι ρεαλιστικότερη από τους τωρινούς κανόνες» και πως «η χώρα του πέτυχε πολλά πράγματα διότι αυτή που υπογράφεται είναι μια βιώσιμη για την Ιταλία συμφωνία, η οποία στοχεύει σε ρεαλιστική, βαθμιαία μείωση του δημοσίου χρέους αλλά και σε επενδύσεις — ιδίως του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας — με εποικοδομητικό πνεύμα».

Ικανοποίηση Τζεντιλόνι για την “ομόφωνη” συμφωνία των κρατών-μελών για τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Την ικανοποίησή του για την «ομόφωνη» συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στην αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, επισημαίνοντας ότι τα κείμενα της συμφωνίας, αν και πιο σύνθετα, διατηρούν τα βασικά στοιχεία της αρχικής πρότασης της Επιτροπής.

«Όπως συμβαίνει σε κάθε διαπραγμάτευση, τα κείμενα που συμφωνήθηκαν σήμερα αντικατοπτρίζουν έναν συμβιβασμό μεταξύ διαφορετικών θέσεων. Αυτό είναι φυσιολογικό. Ενώ οι διαπραγματεύσεις έχουν προσθέσει κάποια πολυπλοκότητα στα κείμενα σε σύγκριση με την πρότασή μας, διατηρούν τα βασικά της στοιχεία», τονίζει ο Π. Τζεντιλόνι, με δήλωσή του. Τα στοιχεία αυτά που διατηρούνται είναι η ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός σχεδιασμός για κάθε χώρα ξεχωριστά, η μεγαλύτερη ιδιοκτησία των δημοσιονομικών σχεδίων από τα κράτη-μέλη και η δυνατότητα μιας σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής που θα λαμβάνει υπόψη τις δεσμεύσεις για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Ο Π. Τζεντιλόνι υπενθυμίζει ότι οι εργασίες για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Τον Ιανουάριο οι διαπραγματεύσεις θα περάσουν στην επόμενη φάση, αυτή των «τριμερών» διαπραγματεύσεων μεταξύ του Συμβουλίου της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής. «Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο πνεύμα εποικοδομητικού συμβιβασμού που μας οδήγησε στη σημερινή επιτυχή έκβαση θα μας οδηγήσει σε θετική ολοκλήρωση των τελικών βημάτων αυτής της διαδικασίας – και στην έναρξη ισχύος αυτής της κρίσιμης μεταρρύθμισης την άνοιξη του 2024», τονίζει ο Επίτροπος Οικονομίας.

Η συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν τη λήξη της νομοθετικής περιόδου τον Απρίλη του 2024, προκειμένου οι νέοι κανόνες να τεθούν σε ισχύ το 2024.

Οι νέοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που συμφωνήθηκαν με ομοφωνία από τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι «ρεαλιστικοί» και «ισορροπημένοι», δηλώνει η Νάντια Καλβίνο

Οι νέοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που συμφωνήθηκαν με ομοφωνία από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, είναι «ρεαλιστικοί» και «ισορροπημένοι», δήλωσε η προεδρεύουσα του Συμβουλίου και υπουργός της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο.

Σε συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου Ecofin που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, η Ν. Καλβίνο επισήμανε ότι οι νέοι κανόνες διασφαλίζουν τη σταδιακή μείωση δημόσιων χρεών και ελλειμμάτων, διατηρώντας παράλληλα την απαραίτητη ευελιξία για τις δημόσιες επενδύσεις σε τομείς προτεραιότητας, όπως είναι η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, αλλά και οι αμυντικές επενδύσεις. H υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας τόνισε, επίσης, ότι οι νέοι κανόνες για τη μείωση του χρέους λαμβάνουν υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας ξεχωριστά και ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να θέτουν στόχους για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους κάτω του 3% του ΑΕΠ. Η Νάντια Καλβίνο σημείωσε, ακόμα, ότι οι νέοι κανόνες προβλέπουν μια «μεταβατική περίοδο» ως το 2027, κατά την οποία θα λαμβάνεται υπόψη η αύξηση του κόστους του χρέους που συνδέεται με υψηλά επιτόκια. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η προσωρινή ρήτρα ευελιξίας ζητήθηκε από τη Γαλλία και υποστηρίχθηκε από την Ιταλία, ως αντιστάθμισμα στις παραχωρήσεις για μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία που ζητούσε η Γερμανία και άλλες «φειδωλές» χώρες.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις τόνισε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και η σημερινή πολιτική συμφωνία στο Συμβούλιο της ΕΕ θα πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η συμφωνία θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ να τεθούν σε ισχύ πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024.

«Δεδομένων των σημαντικών οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, πρέπει να έχουμε αυτό το νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης που να διασφαλίζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», είπε ο Β. Ντομπρόβσκις. Αυτό θα επιτευχθεί, με βάση τους νέους κανόνες, μέσω της ισχυρότερης ιδιοκτησίας των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών προγραμμάτων από τα κράτη-μέλη, αλλά και μέσα από την επιβολή των δημοσιονομικών στόχων και των κινήτρων για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι η σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ecofin που κατέληξε σε συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, ολοκληρώθηκε με επιτυχία εντός δύο ωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία είχε επιτευχθεί ήδη χθες βράδυ μεταξύ του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, στις λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης.

 

 

Διαβάστε επίσης

Πάτρα: Θρήνος και σπαραγμός στην κηδεία του 29χρονου Χρήστου Κουρουνιώτη – Ντυμένος γαμπρός με στέφανα στην τελευταία κατοικία του ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Εικόνα ντροπής στο κέντρο της Πάτρας – Ο «εξευτελισμός» πλανόδιου μουσικού – Γιατί οδηγήθηκε στο Τμήμα

Πτώση 11% στις τιμές των καυσίμων στην Αχαΐα

Πάτρα: Μεταφορά «εξπρές» παιδιού από Αστυνομικούς σε Νοσοκομείο

Μη κρατικά ΑΕΙ: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο – Απαντά το Υπουργείο Παιδείας