Έξι Αχαιοί απαντούν: Πώς θα είναι η επόμενη μέρα για τις ΗΠΑ;
«Τι πιστεύετε ότι θ’ αλλάξει δραστικά στην καθημερινότητα του Αμερικανού πολίτη με την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ; Ανησυχείτε ότι μπορεί να σας βάλει σε πάσης φύσεως μπελάδες ή εκτιμάτε πως θα πάνε όλα καλά;».
Αχαιοί (Πατρινοί οι περισσότεροι) που ζουν, λόγω εργασίας ή σπουδών, μόνιμα στις ΗΠΑ. Εισπράττουν εδώ και καιρό το κλίμα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Και «οσμίζονται» τι θα επιφέρει η νέα εποχή του Αμερικανού προέδρου.
Απαντούν στο ερώτημα της «Π» «τι πιστεύετε ότι θ’ αλλάξει δραστικά στην καθημερινότητα του Αμερικανού πολίτη με την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ; Ανησυχείτε ότι μπορεί να σας βάλει σε πάσης φύσεως μπελάδες ή εκτιμάτε πως θα πάνε όλα καλά;».
Ο Χριστόδουλος Αθανασάτος είναι δημοσιογράφος στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης και ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις ΗΠΑ. Βέρος Πατρινός έχει περάσει και από την τηλεόραση του Super B.
«Αυτό που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως η εκλογή Τραμπ το 2024 δεν έχει καμία σχέση ως προς τις συνθήκες και τη δυναμική που είχε το 2016. Στην πρώτη του εκλογική νίκη, ο Τραμπ αποτέλεσε ένα “φαινόμενο”, ένα “ατύχημα”, μια πιθανή “κρυφή ψήφο διαμαρτυρίας”, με μηχανισμούς σε κοινωνικό, επικοινωνιακό, πολιτικό και επενδυτικό επίπεδο απόλυτα έτοιμους και ισχυρούς να την αντιμετωπίσουν. Ο Τραμπ του 2024 εμφανίζεται ως μια συνειδητή στροφή της κοινωνίας -σε σημείο μάλιστα να θεωρηθεί ακόμη και mainstream- τη στιγμή που σε όλα τα επίπεδα καταγράφει μια αδιαμφισβήτητη ισχύ: οι εσωκομματικοί πολιτικοί του ΄΄εχθροί΄΄ είτε “συνθηκολόγησαν”, είτε επέλεξαν τη σιωπή, διαχρονικοί επιχειρηματικοί αντίπαλοι τον πλησίασαν (Ζούκερμπεργκ, Μπέζος κ.ά.) ενώ τα ισχυρά επικοινωνιακά κέντρα που στάθηκαν απέναντί του χρησιμοποιούν παλιά ρητορική που δεν έχει την ίδια απήχηση. Οι Αμερικανοί ψήφισαν Τραμπ σε έναν εκλογικό κύκλο όπου το μεταναστευτικό συνδέθηκε με τη δημόσια ασφάλεια και την έξαρση της εγκληματικότητας, ο πληθωρισμός είχε επηρεάσει σημαντικά τα εισοδήματά τους και, παράλληλα, επικρατούσε αβεβαιότητα στο διεθνές σκηνικό, με δύο σημαντικές πολεμικές συγκρούσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη».
* Ο πατρινός Διονύσιος Γκολφινόπουλος είναι ερευνητής βιολόγος και ζει στη Νέα Υόρκη:
«Υπάρχει πολλή νευρικότητα ανάμεσα στους μετανάστες. Για παράδειγμα οι δικηγόροι που ασχολούνται με μεταναστευτικά θέματα εργάζονταν υπερωρίες μεταξύ του διαστήματος των εκλογών και της ορκωμοσίας, όπως δεν έχει ξαναγίνει. Προσωπικά ως κάτοχος πράσινης κάρτας, παρόλα αυτά μετανάστης, δεν νιώθω κάποιο άμεσο κίνδυνο. Είμαι ωστόσο εξαιρετικά νευρικός, γιατί υποθέτουμε ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι εξαιρετικά απρόβλεπτα. Ευτυχώς κάποιες Πολιτείες, όπως της Νέας Υόρκης, της Καλιφόρνιας ή του Ιλινόις, έχουν αρκετή νομοθετική δύναμη και αυτοδιάθεση, ώστε να προστατεύσουν τους πολίτες από τα χειρότερα σε κάποιο βαθμό. Εκεί, όμως, που καμιά Πολιτεία δεν μπορεί να προστατεύσει τίποτα είναι η εξωτερική πολιτική για την οποία υπάρχει μεγάλη ανησυχία και αβεβαιότητα».
* Ο Νικόλας Μολφέτας είναι διοικητικό στέλεχος μεγάλης εταιρείας Υπολογιστών στο Σηάτλ:
«Το κλίμα στις ΗΠΑ με την έναρξη της νέας προεδρικής θητείας διαφέρει δραστικά, ανάλογα σε ποια πολιτική πλευρά ανήκει ο κάθε πολίτης, αλλά κοινή παραδοχή είναι πως ξεκινάει μια πολύ διαφορετική εποχή. Οι εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ ξεφεύγουν πολύ από την πεπατημένη, είτε μιλάμε για την απέλαση εκατομμυρίων μεταναστών, είτε για την επιβολή υψηλών δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα, ή για τη δραστική περικοπή των δημοσίων εξόδων, σε ένα ήδη εξαιρετικά ισχνό κοινωνικό κράτος. Κι όλα αυτά χωρίς να πάμε στην εξωτερική πολιτική (ΝΑΤΟ, Ουκρανία, Γροιλανδία, Παναμάς), η οποία γενικά δεν ενδιαφέρει τους περισσότερους Αμερικανούς. Μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχει φανεί πόσα από τα παραπάνω είναι όντως διατεθειμένος να εφαρμόσει ο νέος πρόεδρος και κατά πόσον θα έρθουν τα αποτελέσματα που προσδοκούν οι ψηφοφόροι του».
Η Εύα Κουρλέση είναι γέννημα-θρέμμα Πατρινιά, από τα Δεμένικα. Φοιτήτρια στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Διεθνούς Επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο Ντέλαγουερ στις ΗΠΑ.
«Ως φοιτήτρια, και ειδικά στο συγκεκριμένο αντικείμενο, παρακολουθώ στενά τις πολιτικές εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιστεύω πως η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές, ιδιαίτερα στον τομέα της εξωτερικής και της οικονομικής πολιτικής. Είναι σίγουρο πως τη δεύτερη φορά έρχεται ακόμα πιο προετοιμασμένος και γεμάτος ενέργεια».
Ο Γιώργος Δενδρινός είναι Πατρινός και ζει στο Βάινλαντ, στην Πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ και είναι οικογενειακός γιατρός.
«Ελπίζω, ως νέος πρόεδρος, ο Τραμπ να κάνει όσα υποσχέθηκε: να προσπαθήσει να φέρει ειρήνη σε κάποιες περιοχές του κόσμου, να βοηθήσει την οικονομία της Αμερικής, να περιορίσει την κινεζική επιρροή και να ασφαλίσει τα σύνορα. Ο τρόπος που ενεργεί είναι διεκδικητικός. Ζητά το 100% και παίρνει το 55-60%. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Κωστής Παλαμάς» της Νέας Υόρκης Πάνος Παπαδόπουλος-Σερέτης:
«Οι πρώτες 100 ημέρες είναι και οι πιο σημαντικές. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλεται να δώσει δείγματα ότι θα τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Η νέα κυβέρνηση θα κινηθεί σε τρεις προτεραιότητες. Πρώτον, στην καταπολέμηση της woke ατζέντας. Θα καταργηθεί το δικαίωμα να δηλώνεις κάτι άλλο εκτός από άνδρας ή γυναίκα και τα σχολεία που προωθούν τη woke ατζέντα θα χάσουν τη χρηματοδότηση της Πολιτείας. Ο δεύτερος άξονας είναι η μείωση της εγκληματικότητας και η ασφάλεια των πολιτών. Το τι τραβάμε στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο και στις άλλες μεγαλουπόλεις από τη βία, τις ληστείες και τα ναρκωτικά δεν λέγεται. Τέλος, απομένει να σιγήσουν τα όπλα στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Αυτό που έγινε τα τελευταία 24ωρα με τους ομήρους στη Γάζα, το επέβαλε ο Τραμπ».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News