Φαρμάκης, Τζιτζικώστας και Κασαπίδης έστειλαν επιστολή στον Μητσοτάκη για έξτρα ενίσχυση
Τη στήριξη των επιχειρήσεων λιανεμπορίου της Αχαΐας, της Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης με ειδική και στοχευμένη ρύθμιση, προκειμένου να καλύψουν μέρος της επιπλέον απώλειας που συνιστά η παρατεταμένη αδράνεια λειτουργίας τους σε σύγκριση με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις της υπόλοιπης χώρας, ζητούν με κοινή επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.
Στην επιστολή, οι Περιφερειάρχες επισημαίνουν την αιφνίδια ανατροπή που υπήρξε στον σχεδιασμό των εμπορικών επιχειρήσεων των τριών περιοχών και τις δυσμενέστατες συνέπειες που αυτή η εξέλιξη συνιστά ακόμα και για τη βιωσιμότητά τους, ζητώντας την αποζημίωση των επιχειρήσεων, χωρίς άλλα κριτήρια και με ποσό τουλάχιστον 5.000 ευρώ ανά επιχείρηση, σημειώνοντας ότι αντίστοιχη απόφαση ελήφθη προ μηνών για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που παρέμειναν κατ’ εξαίρεση σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020 λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid 19.
Με αφορμή την κοινή επιστολή, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, αναφέρει: «Ο εμπορικός κόσμος της Αχαΐας έχει υποστεί και υπομείνει πολλά, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο που του ζητήθηκε μέχρι τώρα στην τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Γι’ αυτό και ο αιφνιδιασμός του στο παρά πέντε της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στη χώρα, συνιστά μία οδυνηρή επιλογή που εγείρει εύλογες απορίες και διαμαρτυρίες, ιδιαίτερα καθώς η αναστολή επαναλειτουργίας δεν αφορά και άλλες περιοχές με εξίσου υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Η ειδική συνθήκη που δημιουργήθηκε χρήζει και ειδικών μέτρων στήριξης, προκειμένου να καλυφθεί μέρος έστω της απώλειας αλλά και να υπάρξει απόδοση δικαίου. Οι εξαιρέσεις των κανόνων πρέπει να δικαιολογούνται επαρκώς και οι επιπτώσεις τους να αναπληρώνονται πλήρως».
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Όπως γνωρίζετε οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης βρίσκονται σε καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου με συνέπεια να έχουν επιβληθεί μέτρα πλήρους αναστολής λειτουργίας όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων (λιανεμπόριο), προτού μάλιστα επιβληθούν αντίστοιχα μέτρα στους ίδιους κλάδους άλλων περιοχών που λειτουργούσαν τότε με το σύστημα click away ή click inside.
Ήδη και ενώ στις 31.3.2021 ανακοινώθηκε επίσημα η άρση των περιορισμών λειτουργίας (lockdown) αναφορικά με τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, με νεότερη απόφαση εξαιρέθηκαν ρητά του μέτρου, οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης με την αιτιολογία ότι στην περίπτωσή τους συντρέχουν «ειδικά επιδημιολογικά δεδομένα και τοπικά χαρακτηριστικά που επιβάλλουν τη διαφοροποίηση».
Τα ανωτέρω δεδομένα, πέρα από το γεγονός ότι ανατρέπουν κατά τρόπο αιφνίδιο – και μάλλον παράδοξο καθώς άλλες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο δεν εξαιρέθηκαν της ρύθμισης – τον προγραμματισμό των επαγγελματιών του λιανεμπορίου στις ήδη πολλαπλώς πληγείσες περιοχές μας, επιφέρουν δυσμενέστατες συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών καθώς τους στερούν από τους ελάχιστους αναμενόμενους πόρους ρευστότητας μόλις 3 εβδομάδες πριν από την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Το γεγονός δε ότι η εξαίρεση από την άρση των περιοριστικών μέτρων αφορά μόνο ελάχιστες περιοχές, συνιστά ειδική συνθήκη που χρήζει στοχευμένης ρύθμισης για την παροχή ενίσχυσης στις επιχειρήσεις αυτές υπό την μορφή εφ άπαξ αποζημίωσης, ώστε μέσω αυτής να επιδιωχθεί η κάλυψη της απώλειας ρευστότητας και των εξόδων των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου και η προστασία των θέσεων εργασίας.
Οφείλουμε δε να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο καθώς με την με αριθμ. 29013/2021 (ΦΕΚ Β’ 900/08.03.2021) απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ενίσχυση επιχειρήσεων που παρέμειναν κατ’εξαίρεση σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020 λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid 19», προβλέφθηκε η κατ΄ εξαίρεση οικονομική στήριξη των σε αυτήν αναφερόμενων κλάδων (με προσδιορισμό ανά ΚΑΔ) μέσω δημοσίευσης πρόσκλησης δράσης ενίσχυσης με την μορφή αποζημίωσης ύψους 3.000 ευρώ, με την αιτιολογία ότι σε αυτές επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα επαχθέστερα των προβλεπόμενων για αντίστοιχες επιχειρήσεις στο σύνολο της επικράτειας, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου των συγκεκριμένων περιοχών στις οποίες λειτουργούσαν.
Για τον λόγο αυτό στην περίπτωση των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου των Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης συντρέχει ειδική περίπτωση που δικαιολογεί, προς αποκατάσταση της αρχής της ισότητας, την πρόβλεψη είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με αντίστοιχη με την ανωτέρω δημοσίευση πρόσκλησης δράσης ενίσχυσης υπό μορφή αποζημίωσης ανά επιχείρηση και χωρίς κριτήρια (κύκλος εργασιών/εργαζόμενοι κλπ) τουλάχιστον ποσού 5.000 ευρώ, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να καλυφθεί μέρος των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν ενόψει της προαναγγελθείσας άρσης των περιορισμών που αιφνιδίως δεν υλοποιήθηκε στις περιοχές μας.
Θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μια ελάχιστη αναγνώριση της επιβάρυνσης που έχει επέλθει στους επαγγελματίες του λιανικού εμπορίου που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, αναμένουμε την εκ μέρους σας εξαγγελία του σχετικού μέτρου.
Με εκτίμηση,
Απόστολος Τζιτζικώστας – Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Νεκτάριος Φαρμάκης – Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
Γιώργος Κασαπίδης – Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News