Φοιτητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πάτρων ετοιμάζει επίθεμα έγκαιρης διάγνωσης της σήψης και χρειάζεται στήριξη
Η ομάδα iGEM Patras 2025 διεκδικεί σημαντικό μερίδιο στην έρευνα της συνθετικής βιολογίας, με ένα πρωτοποριακό αντικείμενο το οποίο αφορά σε ένα διαγνωστικό επίθεμα μικροβελόνων για την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση της σήψης.

Ενα απόγευμα Τετάρτης, πέρασε το κατώφλι της «Π» μία σπουδαία ομάδα νέων επιστημόνων. Κι αυτή είναι η ομάδα iGEM Patras του Πανεπιστημίου Πατρών. Η φοιτητική ομάδα που έχει πετύχει ερευνητικά άλματα τα οποία έχουν τύχη της διεθνούς αναγνώρισης.
Η ομάδα iGEM Patras 2025 διεκδικεί σημαντικό μερίδιο στην έρευνα της συνθετικής βιολογίας, με ένα πρωτοποριακό αντικείμενο το οποίο αφορά σε ένα διαγνωστικό επίθεμα μικροβελόνων για την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση της σήψης.
Μπορεί η ομάδα να μας επισκέφτηκε ζητώντας τη στήριξή μας μέσω της προβολής της, αλλά οι πραγματικά κερδισμένοι βγήκαμε εμείς. Μας έδωσε τη δυνατότητα προβολής αυτών των νέων επιστημόνων που με επιμονή και υπομονή παραμένουν στα εργαστήρια των ελληνικών πανεπιστημίων για να παραγάγουν επιστημονικούς καρπούς που θα επιβεβαιώσουν το βαρυσήμαντο έργο που γίνεται στα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα και εν προεκιμένω στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Η προσπάθειά τους απαιτεί χορηγική υποστήριξη την οποία αξίζουν ώστε να εξελίξουν αυτό που έχουν σχεδιάσει προς όφελος του ανθρώπου.
Τα μέλη της ομάδας τα οποία είναι φοιτητές των Τμημάτων Βιολογίας, Φαρμακευτικής και Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών είναι τα εξής: Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος – Dry Lab, Σπύρος Γιαννόπουλος – Wet Lab & Human Practices, Νεφέλη Ζορμπά – Σφαέλλου Funding & Human Practices, Ανδρέας Κατσαρός – Dry Lab, Μαρία – Νικολίνα Κερπινιώτη – head of Wet Lab, Μυρτώ Ξύδη – Human Practices & Graphic Designer, Μαρία – Ηλέκτρα Παυλή – Head of Human Practices & Graphic designer, Δέσποινα Παντελέων – Wet lab, Ειρήνη Πιερρακέα – Funding & Human Practices, Γρηγόρης Τζωρτζάκης – Dry Lab. Οι επιστημονικοί υπεύθυνοι τις ομάδας είναι οι: Δρ Γεώργιος Λαγουμιτζής, Δρ Γεώργιος Πατρινός και μέντοράς τους είναι ο Dr Sumohit Sharma.
-Πού έχει εστιάσει η ερευνά σας;
Η έρευνά μας επικεντρώνεται στην έγκαιρη και ακριβή διάγνωση της σήψης, μιας σοβαρής και συχνά θανατηφόρας κατάστασης που προκύπτει από την ακραία αντίδραση του οργανισμού σε μια λοίμωξη. Παρά το γεγονός ότι η σήψη είναι πολύ πιο διαδεδομένη απ’ όσο φανταζόμαστε, παραμένει συχνά υποδιαγνωσμένη: κάθε χρόνο επηρεάζει περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, εκ των οποίων το 50% είναι παιδιά κάτω των 5 ετών.
Οι υπάρχουσες διαγνωστικές μέθοδοι βασίζονται κυρίως στη μέτρηση γενικών βιοδεικτών ,όπως η CRP και η προκαλσιτονίνη, ή στην εκτίμηση των συμπτωμάτων. Οι διαδικασίες αυτές καθυστερούν αρκετές ώρες ή και μέρες. Ωστόσο, στη σήψη, κάθε λεπτό μετράει.
Για τον λόγο αυτό, αναπτύσσουμε το Aechmi («Αιχμή»): ένα καινοτόμο επίθεμα μικροβελονών που τοποθετείται επιφανειακά στο δέρμα και μετράει σε πραγματικό χρόνο εξειδικευμένους βιοδείκτες από το μεσοκυττάριο υγρό. Το Aechmi ενσωματώνει τεχνολογία CRISPR, η οποία λειτουργεί ως μοριακό “ψαλίδι”, εντοπίζοντας και “κόβοντας” με ακρίβεια τους κατάλληλους βιοδείκτες που έχουμε εντοπίσει μέσα από εκτενή έρευνα. Η διαδικασία αυτή δημιουργεί ένα ηλεκτροχημικό σήμα που ειδοποιεί τον ιατρό.
Το επίθεμα είναι εύχρηστο, φορητό και κατάλληλο τόσο για χρήση από επαγγελματίες υγείας σε μονάδες εντατικής θεραπείας, επείγοντα περιστατικά ή ανθρωπιστικές αποστολές, όσο και από φροντιστές στο σπίτι, ακολουθώντας την προσέγγιση της εξατομικευμένης, προσβάσιμης υγειονομικής φροντίδας.
Η αξία της προσέγγισής μας έχει ήδη αναγνωριστεί μέσα από υποστηρικτικά σχόλια και συνεργασίες με διεθνείς φορείς έρευνας και ευαισθητοποίησης στον τομέα της σήψης.
-Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε αυτή τη στιγμή και ποιος είναι ο στόχος σας;
Εχουμε ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του επιθέματος και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση των εργαστηριακών πειραμάτων. Ο αρχικός μας στόχος είναι να επιβεβαιώσουμε την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού μας και να παρουσιάσουμε το έργο στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM.
Σε επόμενο στάδιο, επιδιώκουμε τη διεξαγωγή εκτενέστερων μελετών με σκοπό την πιστοποίηση και εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας μας, ώστε να ενταχθεί στην καθημερινή ιατρική πρακτική.
-Υπάρχει κάποιο εμπόδιο που μπαίνει ως φραγμός στην επίτευξη αυτού του στόχου;
Το κυριότερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουμε είναι η οικονομική στήριξη. Η δημόσια χρηματοδότηση είναι περιορισμένη, γεγονός που μας ωθεί στην αναζήτηση πόρων κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα. Παρ’ όλα αυτά, η πίστη μας στο κοινωνικό και ιατρικό αποτύπωμα του έργου μάς δίνει ώθηση να συνεχίσουμε.
-Πώς μπορεί κάποιος να στηρίξει αυτή την προσπάθεια;
Η στήριξη μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους:
● Μέσω της πλατφόρμας WhyDonate, της οποίας τον σύνδεσμο θα βρείτε στο προφίλ μας στo instagram: @igem.patras
● Με απευθείας επικοινωνία στο email μας: igem@upatras.gr
● Με την παρακολούθηση και διάδοση των δράσεών μας στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς και τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις που διοργανώνουμε.
● Τέλος, όσοι έχουν προσωπική εμπειρία με τη σήψη, είτε ως ασθενείς είτε ως φροντιστές ή επαγγελματίες υγείας, μπορούν να μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους μέσω του ειδικά διαμορφωμένου forum της ομάδας, που είναι επίσης διαθέσιμο από το προφίλ μας στο Instagram.
-Οι δράσεις της ομάδας σας δεν περιορίζονται μόνο στην έρευνα, αλλά κάνετε κι ένα κοινωνικό άνοιγμα μέσω δράσεων οι οποίες στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών. Ποιο είναι το πλαίσιο αυτών;
Η ομάδα μας δεν περιορίζεται στη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας. Πιστεύουμε ότι η επιστήμη πρέπει να επικοινωνείται και να αγγίζει τον πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούμε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από τη σήψη, τη συνθετική βιολογία και άλλα ιατρικά και κοινωνικά ζητήματα.
Κεντρικές αξίες μας είναι η συμπερίληψη, η δημιουργικότητα και η διάχυση της επιστημονικής γνώσης. Σημαντικό μέρος αυτής της προσπάθειας είναι η ημερίδα που διοργανώνουμε στα τέλη Σεπτεμβρίου, ανοιχτή στο κοινό, με βασικό θέμα τη σήψη και με έμφαση στους κοινωνικούς προβληματισμούς που τη συνοδεύουν.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News