«Μετακίνηση 6 για τον παππού Αριστοφάνη» είναι ο τίτλος της παράστασης της θεατρικής ερασιτεχνικής ομάδας «Από Κοινού» της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας που -αν όλα πάνε καλά και το επιτρέψουν οι συνθήκες- θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου του Πατρινού Καρναβαλιού 2021. Αν και η ομάδα έχει προχωρήσει κατά πολύ τη δημιουργία της παράστασης, έχουν γίνει αρκετές πρόβες, το κλείσιμο των σχολείων και ο περιορισμός της κυκλοφορίας μετά τις 6 το απόγευμα, βάζουν εμπόδια στη συνέχιση αυτών.
Πάντως, σύμφωνα με την ιστορία, μια ομάδα ηλικιωμένων (μία δηλαδή από τις ευπαθείς ομάδες) έχει κανονίσει μια μυστική συνάντηση μέσω facebook εν μέσω λοκντάουν. Αυτό γίνεται και η αφορμή για να εξελιχθεί μια κωμωδία παρεξηγήσεων σε ένα διονυσιακό δρώμενο, με αριστοφανικές αναφορές που πατάει γερά στο σήμερα αλλά και ζωντανεύει ανερυθρίαστα πιπεράτες στιγμές από τα διαχρονικά αποκριάτικα δρώμενα αιώνων τόσο στην πόλη μας όσο και γενικότερα σε όλο τον κόσμο.
Στην παράσταση συμμετέχει δεκαμελής θίασος, ενώ το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Φώτη Λάζαρη, ο οποίος σήμερα μιλά στην «ΠτΔ» για το δρώμενο. «Η πρόθεση είναι να μπορέσουμε ως εκπαιδευτικοί που είμαστε αλλά και ερασιτέχνες ηθοποιοί να μιλήσουμε λίγο και με τα νέα παιδιά, τους μαθητές μας» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λάζαρης και συνεχίζει «Το Καρναβάλι όπως είναι τα τελευταία χρόνια, δεν αξιοποιεί αυτή τη φοβερή ενέργεια των νέων, με τον τρόπο που την ζήσαμε και εμείς παλαιότερα. Οι Απόκριες είναι συνυφασμένες με το θέατρο, με την απαρχή του θεάτρου κιόλας, τον Διόνυσο. Αυτό που γίνεται με τις παρελάσεις, αυτή η ομοιομορφία, αυτή η οπαδοποίηση, δεν δημιουργεί προϋποθέσεις σάτιρας όπως την ξέραμε παλαιότερα».
Συνεχίζοντας ο κ. Λάζαρης σημειώνει πως στόχος του Καρναβαλιού, όπως και του θεάτρου, που έλκουν την καταγωγή τους από τελετές αρχέγονες, είναι «να ξορκίσουν κάθε ανεπιθύμητο, σκοτεινό πνεύμα και με την αθυρόστομη σάτιρα να διώξουνε τον χειμώνα – θάνατο και να έρθει η άνοιξη – ζωή, και αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα για τη νεολαία. Αυτό το σκοτεινό πνεύμα είναι στις μέρες μας κάθε εξουσιαστικός μηχανισμός κάθε πρόσωπο ή σύνολο που κάνει αδικίες. Αν οι νέοι δεν εκμεταλλευτούν αυτή την τεράστια δυνατότητα της σάτιρας, ποιος θα το κάνει, εμείς οι ηλικιωμένοι;» αναρωτιέται παράλληλα.
Ο Φώτης Λάζαρης αναφέρεται στον τρόπο που το ευρύ κοινό βλέπει το Καρναβάλι, βλέποντας τις παρελάσεις που δεν θα γίνουν φέτος λόγω κορονοϊού και σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Σίγουρα ο ξέφρενος χορός και η κατανάλωση αλκοόλ στις παρελάσεις είναι ένα ζήτημα καρναβαλικό. Δεν διαφωνούμε, δεν το λέμε με σοβαροφάνεια, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η τεράστια αυτή ενέργεια των νέων ξοδεύεται τόσο επιπόλαια, τόσο ρηχά, τόσο φτηνά και θησαυρίζουν διάφοροι επιχειρηματίες που ντύνουν ομοιόμορφα τα γκρουπ, χωρίς πρωτοτυπία και κυρίως χωρίς διάθεση για σάτιρα. Οι Απόκριες είναι ειρωνεία, σαρκασμός, κοροϊδία, αποδοκιμασία των κακώς κειμένων και απελευθέρωση της φαντασίας. Είναι λοιπόν μεγάλη ευκαιρία, επειδή δεν θα γίνουν φέτος παρελάσεις να δούμε την βαθύτερη αξία της Αποκριάς».
Συνεχίζοντας ο κ. Λάζαρης επισημαίνει πως το θέμα είναι το τι βλέπει ο πολύς κόσμος: «Μιλάω για τη γενικότερη εικόνα που υπάρχει, 3.000 νέοι που δημιουργούν μια εικόνα ότι αυτό είναι μόνο το Καρναβάλι. Οι ερασιτέχνες μπορούν να ταυτιστούν με το ζήτημα των λαϊκών δρώμενων χωρίς να έχουν κάποια δυνατότητα με τα καλλιτεχνικά εργαλεία να αποδώσουν μια θεατρική καλλιτεχνική παράσταση. Μπορούν αυτό να το κάνουν πολύ καλά. Αυτό το ζήτημα του αυθορμητισμού και όλης της διάθεσης για σάτιρα. Μέσα από αυτό είπαμε να υπάρχουμε κι εμείς».
Τόσο ως εκπαιδευτικός και μέλος της θεατρικής ομάδας όσο και ως Πατρινός, ο Φώτης Λάζαρης διοργανώνει αντίστοιχα δρώμενα. Και αυτό είναι που θα του λείψει περισσότερο από το φετινό Καρναβάλι, η «διάθεση να δημιουργηθούν κάποια δρώμενα με τις παρέες» ιδίως την Τσικνοπέμπτη όπως συνηθιζόταν. Αλλωστε, αυτή μεταμόρφωση βρίσκεται μέσα στους Πατρινούς. «Μέσα από τη μάσκα και τη μεταμφίεση έστω και για λίγες μέρες να δημιουργηθούν αυτές οι προϋποθέσεις να κάνεις πράγματα που δεν θα έκανες τον υπόλοιπο χρόνο. Αυτό το κοινότοπο που λέμε για τις Απόκριες, είναι σπουδαίο όμως! Και εμείς οι Πατρινοί το έχουμε μέσα στις μεγάλες μας λαχτάρες να το ζήσουμε κάθε χρόνο» λέει χαρακτηριστικά.
Και άραγε μπορεί το Καρναβάλι να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό; «Ο τρόπος που η σάτιρα αντιμετωπίζει τον κορονοϊό είναι το κουράγιο που δίνει για να αντέξουμε όλοι αυτόν τον εγκλεισμό με μια διάθεση τρέλας και κεφιού, όσο μπορούμε» σημειώνει ο Φώτης Λάζαρης και συνεχίζει: «Από τη μια νιώθουμε ότι δεν είναι δυνατόν να ρισκάρουμε, πρέπει να είμαστε σε απόλυτη εναρμόνιση με τους υγειονομικούς κανόνες, από την άλλη το γέλιο που θα προκληθεί και η χαρά δίνει και κουράγιο και δύναμη».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News