Γαλλία: Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας!
Πρόκειται για νομοσχέδιο, που υποστηρίζεται και από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, πέρασε με 305 ψήφους έναντι 199. Στη συνέχεια θα πάει στη Γερουσία, πριν από τη δεύτερη ανάγνωση στην Εθνοσυνέλευση. Οι υποστηρικτές του ελπίζουν ότι θα γίνει νόμος μέχρι το 2027

Στη Γαλλία η Εθνοσυνέλευση ψήφισε να επιτραπεί σε ορισμένους ανθρώπους που βρίσκονται στα τελευταία στάδια ανίατης ασθένειας το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους με υποβοήθηση από ιατρικό προσωπικό.
Πρόκειται για νομοσχέδιο, που υποστηρίζεται και από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, πέρασε με 305 ψήφους έναντι 199. Στη συνέχεια θα πάει στη Γερουσία, πριν από τη δεύτερη ανάγνωση στην Εθνοσυνέλευση. Οι υποστηρικτές του ελπίζουν ότι θα γίνει νόμος μέχρι το 2027.
Μάλιστα όταν θα γίνει νόμος του κράτους, η Γαλλία θα γίνει η όγδοη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα επιτρέψει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία.
Στο μεταξύ ένα άλλο νομοσχέδιο που δημιουργεί το δικαίωμα στην παρηγορητική φροντίδα πέρασε χωρίς αντίρρηση. Υπολογίζεται ότι ένας στους δύο Γάλλους ασθενείς που χρειάζονται παρηγορητική φροντίδα δεν την λαμβάνουν.
Πάντως το BBC σημειώνει ότι επί του παρόντος, η γαλλική εκδοχή είναι πιο αυστηρή από αυτή της Ολλανδίας ή του Βελγίου, οι πρώτες χώρες στην Ευρώπη που νομιμοποίησαν την υποβοηθούμενη θανάτωση.
Βέβαια έπειτα από πολλές συζητήσεις για τις προβλέψεις του νόμου, οι Γάλλοι βουλευτές κατέληξαν ότι θα αφορά άτομα που «πλήττονται από σοβαρή και ανίατη ασθένεια», η οποία είναι «απειλητική για τη ζωή και βρίσκεται σε προχωρημένο ή τελικό στάδιο» και τα οποία «υποφέρουν συνεχώς σωματικά ή ψυχολογικά».
Ο ασθενής θα πρέπει να είναι σε θέση «να εκδηλώσει ελεύθερα την πρόθεσή του». Θα πρέπει να περιμένουν 48 ώρες και στη συνέχεια να την επιβεβαιώσουν.
Μετά την έγκριση, η θανατηφόρα δόση θα χορηγείται από τον ίδιο τον ασθενή ή από έναν ιατρικό βοηθό εάν ο ασθενής δεν είναι σε θέση να το πράξει ο ίδιος. Η έγκριση θα παρέχεται από γιατρό, αλλά μόνο μετά από διαβούλευση με τους συναδέλφους του.
Το ιατρικό προσωπικό που αντιτίθεται στην υποβοηθούμενη θανάτωση δεν θα είναι υποχρεωμένο να την εκτελέσει. Ωστόσο, θα τιμωρείται με φυλάκιση ως δύο χρόνια αν την εμποδίσει.
Οι βουλευτές δεν δεσμεύονταν από κομματική πειθαρχία. Σε γενικές γραμμές, πάντως, το μέτρο υπερψήφισαν το Κέντρο και η Αριστερά ενώ αντιτάχθηκαν η Δεξιά.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Μπαϊρού, που είναι θρησκευόμενος Καθολικός, είπε μάλιστα ότι θα απείχε αν είχε δικαίωμα ψήφου. Δεν είναι όμως βουλευτής και έτσι δεν μετείχε στην ψηφοφορία.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News