Γάζα: Το Κατάρ πιέζει για την έναρξη διαπραγματεύσεων – Βρετανικό αεροσκάφος αναζητά ομήρους

«Ντροπή που η διεθνής κοινότητα επιτρέπει αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα για σχεδόν δύο μήνες».

γάζα

Να πιέσει το Ισραήλ και να το υποχρεώσει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Ταμίμ αλ Θάνι, σε ομιλία του στη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στην Ντόχα.

Το Κατάρ διαμεσολάβησε πρόσφατα μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών για την επίτευξη εκεχειρίας στις μάχες και την απελευθέρωση ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο στο τέλος της εβδομάδας η εκεχειρία κατέρρευσε και οι μάχες άρχισαν εκ νέου.

Σύμφωνα με το protothema, ο αλ Θάνι δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να καταλάβει πως η εποχή της κατοχής έχει τελειώσει και κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι του επέτρεψε να συνεχίσει τις επιθετικές του ενέργειες στη Γάζα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Είναι ντροπή που η διεθνής κοινότητα επιτρέπει να συνεχίζεται αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα για σχεδόν δύο μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων δολοφονούνται συστηματικά και σκόπιμα αθώοι πολίτες», δήλωσε ο εμίρης του Κατάρ. «Όλες οι ανθρώπινες αξίες έχουν παραβιαστεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από τις κατοχικές αρχές» πρόσθεσε.

Βρετανικό στρατιωτικό αεροσκάφος αναζητά ομήρους

Η απόφαση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας να πραγματοποιήσει πτήσεις επιτήρησης πάνω από την ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων στον εναέριο χώρο πάνω από το Ισραήλ και τη Γάζα, είναι ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για τον εντοπισμό των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Τα βρετανικά αεροσκάφη διαθέτουν προηγμένα συστήματα επιτήρησης, τα οποία μπορούν να παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το έδαφος και τις υποδομές κάτω από αυτά. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να είναι πολύτιμες για τις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διάσωση των ομήρων, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των φυλακών ή των άλλων χώρων όπου κρατούνται οι όμηροι.

Η απόφαση της Βρετανίας να συμμετάσχει στις προσπάθειες διάσωσης των ομήρων είναι μια ένδειξη της δέσμευσης της χώρας για την προστασία των πολιτών της και των άλλων πολιτών που κρατούνται από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα βρετανικά αεροσκάφη δεν θα φέρουν οπλισμό και δεν θα έχουν μάχιμο ρόλο. Η αποστολή τους θα είναι αποκλειστικά ο εντοπισμός των ομήρων.

Σύμφωνα με το newsit, η απόφαση της Βρετανίας να συμμετάσχει στις προσπάθειες διάσωσης των ομήρων είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση των ομήρων και στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης.