Γκιστόβα: Η εντυπωσιακότερη και ψηλότερη αλπική λίμνη της Ελλάδας που «κόβει» την ανάσα – ΒΙΝΤΕΟ

Ακριβώς δίπλα στη μεθοριακή γραμμή των ελληνοαλβανικών συνόρων.

gkistova

Βλέποντας τα μαγευτικά πλάνα από τη λίμνη Γκιστόβα, θα περίμενε κανείς να βρίσκεται σε κάποια χώρα της βόρειας Ευρώπης, όμως όχι, βρίσκεται στα ελληνοαλβανικά σύνορα και κόβει πραγματικά την ανάσα με την ομορφιά της.

Οι βασικές πληροφορίες που θα έπρεπε να γνωρίζετε είναι πως η αλπική λίμνη Γκιστόβα τοποθετείται στο όρος Γράμμος, είναι η ψηλότερη και μεγαλύτερη σε έκταση αλπική λίμνη της χώρας μας και μπορούμε να την ανακαλύψουμε στο εντυπωσιακό υψόμετρο των 2.350 μ.

Τα νερά της είναι καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου κρύα και το βάθος τους αγγίζει τα 3 με 5 μέτρα. Η μέγιστη έκτασή της φτάνει τα 7.000 τ.μ., ενώ σε αυτήν ζει ένα είδος αλπικού τρίτωνα που οι ντόπιοι αποκαλούν «ψάρι με πόδια».

Ακριβώς δίπλα στη μεθοριακή γραμμή των ελληνοαλβανικών συνόρων, σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, τα πλησιέστερα χωριά στη λίμνη Γκιστόβα είναι ο Γράμμος στην Ελλάδα (6 χλμ.) και τα Στάρια στην Αλβανία. Πρακτικά, ανήκει στον Δήμο Νεστορίου του Νομού Καστοριάς και στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας.

Η πρόσβαση στη λίμνη Γκιστόβα γίνεται μόνο με πεζοπορία, που ξεκινά από το χωριό Γράμμος.

 

@farawayfarers Να ξυπνάς στην υψηλότερη αλπική λίμνη της Ελλάδας. 📍Mt. Grammis, Gkistova Dragon Lake #farawayfarers #tiktok #greektiktok #viral #mount #lake #greece #nature #travel #fyp #foryoupage #foryou ♬ оригинальный звук – 💚takblet🖤

Γιατί λέγεται και «δρακόλιμνη»

Υπάρχει ένας μύθος που «ντύνει» τη λίμνη Γκιστόβα, καθώς λέγεται πως κάποτε ζούσε στο χωριό ένας δράκος που, παρά την τρομερή του όψη, ήταν καλόκαρδος. Οι κάτοικοι του χωριού όμως, ένιωθαν φόβο μπροστά του και έτσι, αποφάσισαν να τον διώξουν και να τον οδηγήσουν μακριά προς το βουνό.

Ο δράκος κυνηγημένος και έχοντας πληγωθεί από τη συμπεριφορά των ανθρώπων, ζήτησε να ξεκουραστεί κοντά στο αγαπημένο του χωριό και όταν ένα δάκρυ κύλησε από τα μάτια του, σχηματίστηκε η πρώτη, μικρότερη «δρακόλιμνη».

Οι χωρικοί δεν έδειξαν ίχνος λύπησης και συνέχισαν να κυνηγούν τον δράκο, μέχρι εκείνος να φτάσει σε τέτοιο ύψος και τόσο μακριά από το χωριό, που πλέον να μη μπορεί καν να το δει.

Εκεί ο δράκος έκλαψε ακόμα περισσότερο και με ένα μεγαλύτερο δάκρυ του, σχηματίστηκε η κυρίαρχη «δρακόλιμνη» Γκιστόβα.

Κεντρική φωτογραφία: HIKE AND PHOTO