Γρηγόρης Αλεξόπουλος: Γιατί τάχθηκα με τον Ανδρουλάκη
«Δεν κοιτάμε προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ούτε προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Κοιτάμε μόνο μπροστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία του και την έχασε. Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει, διαχρονικά, έναν ιδεολογικό χώρο που παρουσιάζει τις μεγάλες ανισότητες στην κοινωνία ως μια αναπόφευκτη συνθήκη»
Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, νυν επικεφαλής της παράραταξης «Πρωτεύουσα Ξανά», Γρηγόρης Αλεξόπουλος δίνει το στίγμα του ενόψει της εκλογής νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ.
Ας μπούμε κατευθείαν στο ψητό: Γιατί Ανδρουλάκης;
Κατ’ αρχάς, κύριε Μάγνη, οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι η εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια μάχη χαρακωμάτων. Είναι μια κατ’ εξοχήν συνθετική διαδικασία που έρχεται να υπηρετήσει την ενότητα του χώρου. Και να ξανακάνει ισχυρή, μ’ εκλογικούς όρους, την δημοκρατική παράταξη.
Εχω, λοιπόν την πίστη και τη βεβαιότητα ότι αυτό θα επιτευχθεί αποτελεσματικότερα απ’ τον Νίκο Ανδρουλάκη. Και γι’ αυτό τάσσομαι μαζί του. Είναι εκείνος που μπορεί να σηματοδοτήσει την ανανέωση, ν’ ανατρέψει τους συσχετισμούς, να μεγαλώσει τον χώρο, να φέρει στο προσκήνιο αρχές και αξίες και ένα μείγμα πολιτικής που ν’ απαντά στις ανάγκες του πολίτη σήμερα. Χωρίς ο χώρος μας να ετεροπροσδιορίζεται από άλλους πολιτικούς χώρους, παρά με γνώμονα -και στη βάση- του αυτοκαθορισμού του ΠΑΣΟΚ ως κόμματος ανοικτού, με νέο πολιτικό προσωπικό, με ακλόνητη αξιοπιστία στις πολιτικές του θέσεις, με όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις ενός νέου, ισχυρού ξεκινήματος. Είναι κάτι που έχει πει και ο Νίκος Ανδρουλάκης και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
Γιατί Ανδρουλάκης τώρα και όχι την προηγούμενη φορά;
Γιατί είναι εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες, άλλες οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν σήμερα, άλλα τα διακυβεύματα της εποχής. Το 2017 υπήρχε η αγωνία όλων μας ο χώρος να μείνει ενωμένος, να σταθεί όρθιος, να διευρυνθεί με την ενσωμάτωση ή με την σύμπλευση και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων. Η Φώφη Γεννηματά ήταν ήδη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς, με τα δεδομένα εκείνης της εποχής, αποτελούσε την πιο υπεύθυνη επιλογή ώστε ο χώρος να διευρυνθεί και να κρατηθεί συμπαγής. Και κρατήθηκε.
Σήμερα, η νέα πρόκληση είναι το ΠΑΣΟΚ να ισχυροποιηθεί. Να εκφράσει το καινούργιο, ν’ αναπτύξει δυναμική, να συνομιλήσει με την κοινωνία με όρους μέλλοντος. Και, το κυριότερο, να κάνει κυρίαρχη την ιδεολογικοπολιτική του ατζέντα, τις θέσεις και τη στοχοθεσία του, βγάζοντας τη χώρα και την κοινωνία απ’ το σημερινό τους αδιέξοδο. Με πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη το ΠΑΣΟΚ θ’ ανακτήσει τη θέση του στο πολιτικό στερέωμα. Και αυτός είναι κι ο λόγος που η υποψηφιότητά του κερδίζει συνεχώς ερείσματα σε κάθε γωνιά της χώρας.
Καλώς ή κακώς, η αναμέτρηση για πολλούς έχει πάρει χαρακτήρα επιλογής κατεύθυνσης για κυβερνητική συνεργασία. Αυτό ζημιώνει τις προοπτικές του ΚΙΝΑΛ ή το αναδεικνύει ως επίζηλο εταίρο;
Εγώ θα σας έλεγα, κακώς έχει πάρει τέτοια τροχιά. Η οποία, άλλωστε, περιορίζεται μόνο στο πεδίο της σχολιογραφίας ή της γενικής πολιτικής ανάλυσης και όχι στη βάση του εσωκομματικού διαλόγου. Δεν κοιτάμε προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ούτε προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Κοιτάμε μόνο μπροστά.
Και θα επαναλάβω ότι στις 5 και στις 12 Δεκεμβρίου τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ πηγαίνουν στις κάλπες με μόνη επιδίωξη να εκφράσουν την επιλογή τους για το ποιος εκ των συνυποψηφίων προέδρων μπορεί να εγγυηθεί, πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά, την επόμενη μέρα, τη νέα σελίδα που έχει ανάγκη ο χώρος και η χώρα.
Κάθε άλλη συζήτηση θεωρώ ότι έχει και τον χαρακτήρα του αποπροσανατολισμού ή ακόμα και της προσβολής ή της περιφρόνησης προς τα μέλη και τους φίλους ενός κόμματος που οδεύει σε μια κορυφαία εσωκομματική διαδικασία. Και οδεύει, σε συνθήκες συναγωνισμού, όχι ανταγωνισμού των υποψήφιων, με αλληλοσεβασμό και πάντα στο πλαίσιο που επιτάσσουν οι βαθιές δημοκρατικές μας παραδόσεις.
Είστε μόνο εσείς η προοδευτική δύναμη; Τίποτε προοδευτικό δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν μονοπωλούμε την έννοια της προόδου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη που έχει διακριτά πολιτικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένο ιδεολογικό υπόβαθρο. Ωστόσο, κουβαλά το φορτίο μιας διακυβέρνησης όπου οι προσδοκίες των πολιτών, σε μεγάλο βαθμό, διαψεύστηκαν. Εχει πληγεί ο δείκτης αξιοπιστίας του και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν έχει το εκτόπισμα σήμερα, εννοώ το πολιτικό εκτόπισμα, ν’ ασκήσει στην κυβέρνηση ουσιαστική και σε βάθος αντιπολίτευση δομική αντιπολίτευση.
Θα έλεγα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία του και την έχασε. Υπήρξαν πολλά λάθη, πολλές άστοχες επιλογές, υπήρξε απόσταση απ’ την κοινωνία και αυτό πιστοποιήθηκε και με το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019. Σήμερα οι πολίτες, στην πλειονότητά τους, αναζητούν έκφραση σ’ έναν δημοκρατικό πολιτικό φορέα που θα μιλά με τη γλώσσα της ειλικρίνειας και θα δίνει αξιόπιστη προοπτική. Και αυτός ο φορέας είναι το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι οι εσωκομματικές εκλογές έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον όλης της κοινωνίας. Αυτό κάτι δείχνει.
Τίποτα προοδευτικό η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη;
Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει, διαχρονικά, έναν ιδεολογικό χώρο που παρουσιάζει τις μεγάλες ανισότητες στην κοινωνία ως μια αναπόφευκτη συνθήκη. Ως μια φυσική συνέπεια. Οι ιδεολογικές μας διαφορές ξεκινούν απ’ αυτή τη βάση και εκτείνονται σχεδόν σε κάθε πεδίο της πολιτικής. Προφανώς, υπήρξαν και παρεμβάσεις με θετικό πρόσημο και είναι λογικό για ένα κόμμα που βρέθηκε στην κυβέρνηση της χώρας για πολλά χρόνια. Ωστόσο, αν θέλετε και την προσωπική μου άποψη σε κάτι που το θεωρώ ιδιαιτέρως σημαντικό, δεν βλέπουμε από την ΝΔ έναν συνεκτικό προγραμματικό λόγο που θα ορίζει πολιτικές πραγματικής στήριξης της κοινωνίας -των ασθενέστερων, δηλαδή- και της αγοράς, σ’ επίπεδο μικρομεσαίων. Και αυτό είναι απαίτηση των καιρών. Και αυτό φαίνεται και στην Αχαΐα.
Η ισχυρή αποδοχή της κυβέρνησης μήπως σημαίνει ότι δεν είστε προσανατολισμένοι κατάλληλα στις συντεταγμένες της κοινής γνώμης;
Δεν είμαι από αυτούς που θα αμφισβητήσουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Αλλά, με άξονα τα της πανδημίας, υπάρχει και μια ανάγνωση που λέει ότι για πολύ μεγάλο διάστημα η κυβέρνηση λειτουργούσε υπό ένα καθεστώς, δικαιολογημένης κατά τη γνώμη μου, ανοχής. Κι απ’ τους πολίτες και από την αντιπολίτευση. Δόθηκε, δηλαδή, χρόνος ώστε να υπάρξει μια συντεταγμένη διαχείριση μιας κρίσης που προέκυψε απρόσμενα. Αλλά, κι εκεί, η κυβέρνηση παρά την αρχική εικόνα, φάνηκε στη συνέχεια μη αποτελεσματική στη διαχείριση της κατάστασης. Πιστεύω θα φανεί βαθμιαία αναντιστοιχία των πολιτικών της σε σχέση με τις πεποιθήσεις του μέσου πολίτη. Οσο δε το ΠΑΣΟΚ θα συσπειρώνει δυνάμεις, τόσο η γενική εικόνα των δημοσκοπήσεων θα διαφοροποιείται.
Με δεδομένο το συγκινησιακό φορτίο που δημιούργησε η ηρωική και αξιοπρεπής έξοδος της Φώφης Γεννηματά, εκτιμάτε ότι στην κάλπη θα ωφεληθούν εξ ανακλάσεως οι παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου;
Θεωρώ ότι η Φώφη Γεννηματά θα μείνει στην ιστορία ως η πολιτικός που την πιο δύσκολη στιγμή κράτησε ενωμένο και ζωντανό το ΠΑΣΟΚ. Συνεπής, αξιοπρεπής, ένας ζεστός και χαμογελαστός άνθρωπος που με τίμησε με τη φιλία της. Και που ακόμα και με τον θάνατό της έστειλε μηνύματα σε όλους. Μηνύματα ελπίδας, κατά κύριο λόγο, γιατί πιστεύω ότι η λέξη ελπίδα, το πείσμα και η αισιοδοξία στο να ξεπεραστούν οι όποιες αντιξοότητες, ήταν στάση ζωής για τη Φώφη. Ολόκληρη η Ελλάδα συγκλονίστηκε -και για πολλές μέρες- απ’ τον θάνατό της. Γιατί η Φώφη ήταν αληθινή, ήταν αυθεντική, ήταν αυτό ακριβώς που έδειχνε το πλατύ της χαμόγελο. Ενας δικός μας άνθρωπος. Η παρακαταθήκη της, το παράδειγμά της, είναι πιστεύω άκομψο να ερμηνεύονται με όρους που ούτε και εκείνη θα ήθελε.
Σηκώνει η Αχαΐα των δύο υποψηφίων έναν κρητικό πρόεδρο;
Κατ’ αρχάς, οφείλω να πω ότι τιμώ τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ανδρέα Λοβέρδο. Εχω και με τους δυο συνεργαστεί, έχουμε βρεθεί σε κοινούς αγώνες, έχουμε μοιραστεί αγωνίες και διεκδικήσεις. Οι εσωκομματικές εκλογές, θα μου επιτρέψετε να το ξαναπώ, δεν είναι μια διαδικασία όπου αναμετρώνται αντίπαλα στρατόπεδα. Είναι μια εξ ορισμού συνθετική διαδικασία όπου ο στόχος είναι κοινός. Να μεγαλώσουμε το ΠΑΣΟΚ, ν’ απαντήσουμε στα αιτήματα της κοινωνίας, να δώσουμε προοπτική και όραμα, ν’ ανατρέψουμε συσχετισμούς, να φέρουμε ξανά τον πολίτη σε θέση πραγματικού πρωταγωνιστή. Σ’ αυτό τον στόχο συγκλίνουν όλες οι προσπάθειές μας. Και η επόμενη μέρα θα μας βρει στην ίδια πλευρά, συντεταγμένους και πιο ισχυρούς. Αυτό είναι, κατά τη γνώμη μου, το πρωτεύον και το πιο ουσιαστικό. Να μείνουμε όλοι ενωμένοι, και με τις πολιτικές μας να αγγίξουμε τα ασθενέστερα στρώματα και τα προβλήματά τους, όχι μόνο στην Κρήτη και την Αχαΐα, αλλά σε όλη την Ελλάδα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News