Γυμνάσιο Σαραβαλίου: Εκπαιδευτική εκδρομή μαθητών στη Θεσσαλονίκη ΦΩΤΟ

Η εκπαιδευτική εκδρομή μαθητών του Γυμνασίου Σαραβαλίου στη Θεσσαλονίκη, έγινε στο πλαίσιο Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας.

Σαραβαλίου

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών-τριών από τη Β΄ και τη Γ΄ τάξη του Γυμνασίου Σαραβαλίου στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας

Την Παρασκευή 2/05/ 2025 είκοσι εννέα μαθητές και μαθήτριες από τη Β΄ και τη Γ΄ τάξη του Γυμνασίου Σαραβαλίου ξεκίνησαν για τετραήμερο εκπαιδευτικό ταξίδι στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των δύο Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας του σχολείου στα οποία συμμετέχουν, με συνοδούς τους δύο συντονιστές εκπ/κούς των Προγραμμάτων, κ. Γιωτόπουλο Γεώργιο, ΠΕ84 Ηλεκτρονικών – ΠΕ40 Ισπανικής Φιλολογίας, Διευθυντή του σχολείου, και κ. Γκενεράλη Αγγελική, ΠΕ02, και την αναπληρώτρια Ειδικού Εκπ/κού Προσωπικού, κ. Δημοπούλου Παρασκευή, ΠΕ25-Σχολικών Νοσηλευτών.

Τα δύο Προγράμματα Αγωγής Υγείας που έχουν ως τίτλους «Μαθαίνω την αλήθεια, λέω όχι στο τσιγάρο!» και «Ζω χωρίς εξαρτήσεις: η Τέχνη της Επιλογής!» (συμμετέχουσα σε αυτά τα προγράμματα είναι και η εκπαιδευτικός, Βουκελάτου Μαρία, ΠΕ02), εντάσσονται στο Τοπικό Θεματικό Δίκτυο σχολείων: ‘Επιλέγω (=) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – Ζω χωρίς εξαρτήσεις!’.

Βασικός σκοπός του ταξιδιού ήταν η επίσκεψη στο Κέντρο Πρόληψης «Σείριος» που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, για να υπηρετηθούν οι στόχοι των δύο Προγραμμάτων. Παράλληλα όμως δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές και στις μαθήτριες να γνωρίσουν την πολυπρόσωπη και πλούσια αρχαιολογική, πολιτιστική, θρησκευτική και επιστημονική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής μέσα από μια σειρά προγραμματισμένες επισκέψεις, που πλαισιώνουν τον βασικό προορισμό.

 

Έτσι λοιπόν, μετά από μια σύντομη στάση στο γραφικό χωριό Αβγό Ιωαννίνων και ένα πέρασμα από την Πτολεμαΐδα, που χαρακτηρίζεται ως ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας λόγω των θερμοηλεκτρικών σταθμών που εκμεταλλεύονται τον λιγνίτη της περιοχής για παραγωγή ενέργειας, πρώτος σταθμός του ταξιδιού ήταν ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας (στη θέση των αρχαίων Αιγών), πρωτεύουσας της αρχαίας Μακεδονίας, που έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1977, όταν η πανεπιστημιακή ανασκαφή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, υπό τον καθηγητή αρχαιολογίας Μανόλη Ανδρόνικο και τους συνεργάτες του, ανακάλυψε τους τόπους ταφής των Μακεδόνων βασιλέων και ανάμεσα στους άλλους τάφους και ένα ταφικό μνημείο που, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του Ανδρόνικου, ήταν του βασιλιά Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στη συνέχεια η εκπ/κή αποστολή έφτασε στον βασικό της προορισμό, την πανέμορφη Θεσσαλονίκη, όπου έκανε για αρχή μια πρώτη βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στην περίφημη Λεωφόρο Νίκης, για να θαυμάσει τη δύση του ηλίου από τον εμβληματικό Λευκό Πύργο, το μνημείο – σύμβολο της Θεσσαλονίκης, που στο παρελθόν αποτελούσε το νοτιοανατολικό πύργο της οχύρωσής της.

Το Σάββατο 03 Μαΐου η κ. Ναταλία Ζαχαρτζή, Επιστημονική Υπεύθυνη Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σείριος» (Δυτική Θεσσαλονίκη – Ε.Ο.Π.Α.Ε) που συνεργάζεται με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας «Καλλίπολις» (Ε.Ο.Π.Α.Ε) (που στηρίζει τα δύο Προγράμματα Αγωγής Υγείας του σχολείου μαζί με την Υπεύθυνη Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας της ΔΔΕ Αχαΐας, κ. Θωμοπούλου Ιωάννα) υποδέχτηκε την ομάδα των μαθητών/τριών του σχολείου μαζί με τους συνοδούς εκπ/κούς στο φιλόξενο χώρο του Κέντρου για ενημέρωση και συμμετοχή τους σε βιωματικές δραστηριότητες πάνω σε θέματα πρόληψης των εξαρτήσεων και ανάπτυξης προσωπικότητας και ψυχοκοινωνικής υγείας. Μετά την επίσκεψη στο Κέντρο «Σείριος» ακολούθησε ξενάγηση στην πόλη και γνωριμία με τα κυριότερα αξιοθέατά της.

Η περιήγηση ξεκίνησε με επίσκεψη στην περιοχή της Τούμπας και συνεχίστηκε στην Άνω πόλη της Θεσσαλονίκης και στο Φρούριο του Επταπυργίου – γνωστό και με την οθωμανική ονομασία Γεντί Κουλέ – που βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο των τειχών της Θεσσαλονίκης, εντός της Ακρόπολης, και αποτελείται από δύο ενότητες: το βυζαντινό φρούριο, το οποίο συνθέτουν δέκα πύργοι, καθώς και τα νεότερα κτίσματα των φυλακών, που έχουν κτιστεί εντός κι εκτός του φρουρίου και από τη δεκαετία του 1890 και σε όλη τη διάρκεια της νεότερης ελληνικής ιστορίας λειτούργησαν ως σκληρές ανδρικές, γυναικείες και στρατιωτικές φυλακές.

Φεύγοντας από εκεί και μετά από ένα σύντομο πέρασμα από το Ντεπώ, την περίφημη πυκνοδομημένη συνοικία του Δήμου Θεσσαλονίκης με τα επιβλητικά παλιά κτίρια, η ομάδα κατευθύνθηκε σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, την Θριαμβική Αψίδα του Γαλερίου, γνωστή και ως Καμάρα, που βρίσκεται στην πάνω πλευρά της οδού Εγνατίας και σε μικρή απόσταση από την Ροτόντα, θολωτό κυκλικό κτίσμα του 4ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη, παρόμοιο με το Πάνθεον της Ρώμης, που μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, αφιερώθηκε στον Άγιο Γεώργιο. Επόμενη στάση η ΔΕΘ, ο Πύργος του ΟΤΕ και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Τα εκθέματα, τα οποία φιλοξενεί, προέρχονται από τις ανασκαφές, που έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, ενώ η νέα του πτέρυγα φιλοξενεί τα ευρήματα από τις ανασκαφές της δεκαετίας του 1970 στους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας με την έκθεση οι «Θησαυροί της Βεργίνας» και μια νέα έκθεση, των ταφικών ανασκαφικών συνόλων από τη Σίνδο.

Στη συνέχεια, η περιήγηση συνεχίστηκε στην παραλία της Θεσσαλονίκης όπου η ομάδα θαύμασε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Βασιλέα των Μακεδόνων, να ιππεύει τον Βουκεφάλα, τον πολεμικό ίππο που συνόδεψε για 20 χρόνια τον Μακεδόνα στρατηλάτη στις εκστρατείες του, αλλά και τις “Ομπρέλες”, το εμβληματικό εικαστικό έργο του σπουδαίου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται σε εκτεινόμενη προς τη θάλασσα εξέδρα και γοητεύει τους περαστικούς με την επιβλητικότητα και το μέγεθός του. Επόμενη στάση η αριστοκρατική και πασίγνωστη Πλατεία Αριστοτέλους, μια από τις πιο διάσημες πλατείες των Βαλκανίων, που αποτελεί σημαντικό μέρος της ζωής στη Θεσσαλονίκη με μερικά από τα πιο όμορφα κτίρια και αξιοθέατα της πόλης.

Η Πλατεία που φέρει τιμητικά το όνομα του μεγάλου φιλοσόφου και δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου Αριστοτέλη – το άγαλμα του οποίου την κοσμεί – συνδυάζει στοιχεία από τη βυζαντινή και τη δυτική αρχιτεκτονική, με στοές, κιονοστοιχίες, καμάρες, εξώστες, που θυμίζουν τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη και δίνουν το δικό τους χρώμα στη σύγχρονη πόλη.

Την Κυριακή 04 Μαΐου η αποστολή επισκέφτηκε τον εντυπωσιακό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, Πολιούχου της Θεσσαλονίκης – μια πεντάκλιτη βασιλική του «ελληνιστικού τύπου», αλλά με πολλά ιδιαίτερα και σπάνια χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλους ναούς, που το 1988 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO – για προσκύνημα. Κάτω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται η κρύπτη που σύμφωνα με την παράδοση ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης, μαρτύρησε. Από το 1988 η κρύπτη του Ναού λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος (μουσειακή έκθεση), όπου εκτίθενται συλλογή γλυπτών, κιονόκρανων, θωρακίων και αγγείων από τις διάφορες φάσεις της ιστορίας του ναού του Αγίου Δημητρίου. Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και στεγάζεται σε ένα από τα σπάνια κτίρια εβραϊκής ιδιοκτησίας που σώθηκαν από την πυρκαγιά του 1917.

Στο Μουσείο είναι συγκεντρωμένα τεκμήρια και κειμήλια που δεν καταστράφηκαν στο Ολοκαύτωμα και έχει ως σκοπό του τη διατήρηση της μνήμης των θυμάτων και την έρευνα για την υπερδισχιλιετή παρουσία των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη. Επόμενος σταθμός το ιερό προσκύνημα στο λιτό μνήμα του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη, Πνευματικού καθοδηγητή της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή, κοντά στα Βασιλικά, που επισκέπτονται χιλιάδες πιστοί Χριστιανοί από όλο τον κόσμο για να προσκυνήσουν την χάρη του και βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Μονής. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και ο Ιερός Ναός του πνευματικού πατέρα του Αγίου Παϊσίου, του ιερομόναχου Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκη, που ανεγέρθηκε επ’ ονόματί του και αποτελεί το σημερινό Καθολικό της Μονής, όπου εκτίθεται τμήμα των λειψάνων του Αγίου για προσκύνημα. Οι Μοναχές υποδέχτηκαν την ομάδα του σχολείου με μεγάλη χαρά, ευγένεια και φιλόξενη διάθεση και μοιράστηκαν μαζί της λόγο πνευματικό, μεστό από αγάπη και υψηλά νοήματα.

Μετά το ιερό προσκύνημα ακολούθησε επίσκεψη στο Σπήλαιο των Πετραλώνων (και στο αντίστοιχο Ψηφιακό Μουσείο), στη δυτική πλευρά της Χαλκιδικής, ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Ελλάδας, που χαρακτηρίζεται από μοναδικό σπηλαιολογικό, ανθρωπολογικό, παλαιοντολογικό και αρχαιολογικό πλούτο. Ο σταλακτιτικός του διάκοσμος είναι εντυπωσιακός και η επιστημονική του σημασία είναι διεθνώς γνωστή. Εκεί ανακαλύφθηκε ένα από τα αρχαιότερα και καλύτερα διατηρημένα ανθρώπινα κρανία στην Ευρώπη, καθώς και λίθινα εργαλεία της Παλαιολιθικής Εποχής, και πλούσια απολιθωμένη πανίδα. Κατά την επιστροφή στην πόλη της Θεσσαλονίκης η ομάδα επισκέφτηκε τα Λαδάδικα, την ιστορική συνοικία της πόλης που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και η ονομασία της προέρχεται από την ύπαρξη πολλών καταστημάτων χονδρικής στην περιοχή όπου πωλούνταν κυρίως ελαιόλαδο, και περιηγήθηκε στα γραφικά της σοκάκια.

Την τελευταία ημέρα του ταξιδιού, Δευτέρα 05 Μαΐου, η ε αποστολή πραγματοποίησε επίσκεψη στο European School Radio που βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη Σίνδου του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος..

Η πρόσκληση και η υποδοχή έγινε από την κ. Ευτυχία Τούλιου, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του ESR, με την οποία έχει συνεργαστεί ο Διευθυντής του Γυμνασίου Σαραβαλίου, κ. Γιωτόπουλος Γεώργιος, το 2012 – 2013 με τις πρώτες ραδιοφωνικές ιντερνετικές εκπομπές στο 3ο Γενικό Λύκειο Πύργου Pierre de Coubertin και συνεχίζει τη συνεργασία τους στο Γυμνάσιο Σαραβαλίου με μία ακόμη ραδιοφωνική εκπομπή στον φυσικό χώρο του European School Radio στο International Hellenic University/Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, μια απίστευτη εμπειρία για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Σαραβαλίου.

Οι μαθητές/τριες όμως είχαν και μια ακόμη σπουδαία μορφωτική εμπειρία στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, καθώς μπήκαν σε αμφιθέατρο και παρακολούθησαν πανεπιστημιακή διάλεξη! Με ενθουσιασμό μετά την επίσκεψη αυτή ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής στην Πάτρα. Τελευταίος σταθμός σε αυτό το ταξίδι το παραδοσιακό και γραφικό Μέτσοβο του νομού Ιωαννίνων, με τα αρχοντικά σπίτια και τα πολλά διατηρητέα μνημεία.

Αυτή η εκπαιδευτική επίσκεψη ήταν μια μοναδική μορφωτική – βιωματική, πνευματική και ερευνητική – εμπειρία, που θα μείνει αξέχαστη, αλλά και ο ωραιότερος τρόπος να ολοκληρωθεί η δημιουργική και γόνιμη συνεργασία εκπ/κών και μαθητών στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας του σχολείου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Τον είχε σαν πατέρα κι εκείνος τη βίασε! – Η εμπλοκή του στην υπόθεση «Μουρτζούκου»

Βατικανό: Τα μελανά σημεία του νέου πάπα, οι κατηγορίες για σεξουαλικά σκάνδαλα που υποβαθμίστηκαν

«Καμπανάκι» Βουλευτών σε Τραμπ για Ερντογάν: «Παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, κατέχει παράνομα τμήματα της Κύπρου»

Καιρός: Πότε υποχωρεί η ζέστη, η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο, πού θα συνεχιστούν οι λασποβροχές

Ποια η κατάσταση της 16χρονης που τραυματίστηκε μετά από έκρηξη στο Νέο Κόσμο

«Σπίτι μου 2»: Τι αλλάζει στις τιμές ακινήτων στην Πάτρα

Πάτρα – Δίκη «Αχαϊκής»: Καταδικάστηκε η οικονομική ελίτ της ευμάρειας

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Πάτρα: «Αόρατο» το αρχείο που υπεκλάπη από το ΕΑΠ, επιμένουν οι χάκερ

Εισαγγελέας Ουάσινγκτον με υπογραφή Τραμπ παρουσιάστρια του Fox News