Σαντορίνη: Η «ανύψωση» της καλντέρας και η «πιθανή» έκρηξη του ηφαιστείου, γιατί επιμένει ο Τσελέντης στον σεισμό 6 ρίχτερ
ΕΚΠΑ: Στην θαλάσσια ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, έχουν σημειωθεί πάνω από 15.300 δονήσεις, από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 8 Φεβρουαρίου 2025. Το μεσημέρι της Τετάρτης, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Αμοργός κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
![Σαντορίνη: Η «ανύψωση» της καλντέρας και η «πιθανή» έκρηξη του ηφαιστείου, γιατί επιμένει ο Τσελέντης στον σεισμό 6 ρίχτερ Σαντορίνη](https://pelop.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-ifaisteio-1-873x432.webp)
Σύμφωνα με νέα μελέτη που εκπόνησε το ΕΚΠΑ, από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 8 Φεβρουαρίου 2025, στην θαλάσσια ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, έχουν σημειωθεί πάνω από 15.300 δονήσεις, ενώ παρατηρείται ότι υπάρχει «μετανάστευση της σεισμικότητας προς τα βορειοανατολικά».
Σεισμικό σοκ στις Κυκλάδες: «Η καλντέρα Σαντορίνης εχει ανυψωθεί 4 εκατοστά και μετακινείται!»
Το μεσημέρι της Τετάρτης 12/02/2025, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Αμοργός κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των καταστάσεων και τη διαχείριση των συνεπειών, λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας που εκδηλώνεται τις τελευταίες 15 ημέρες στην ευρύτερη περιοχή.
Μια ισχυρή δόνηση 5 Ρίχτερ, σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα ανοιχτά της Αμοργού, που ήρθε για να προστεθεί στην μακρά λίστα του φαινομένου και να σημάνει εκ νέου «κόκκινο» συναγερμό.
«Μία έκρηξη ηφαιστείου είναι πάντα πιθανή»
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, μίλησε ο καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο ΑΠΘ και εκπρόσωπος της Επιτροπής των ειδικών που μελετούν τα φαινόμενα, Κώστας Παπαζάχος.
«Η σεισμική ακολουθία βρίσκεται στα επίπεδα των πρώτων ημερών, δηλαδή έχουμε πάρα πολλούς σεισμούς, και κινείται κατά μήκος του ρήγματος της Ανύδρου» ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαζάχος και τόνισε πως «η κατάσταση για τους κατοίκους των Κυκλάδων είναι δύσκολη».
Αναφορικά με το τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα και ποια θα είναι η εξέλιξη του φαινομένου, ο κ. Παπαζάχος δήλωσε: «Η διάσταση του ρήγματος που έχει διεγερθεί στην Άνυδρο και η συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας καθιστούν πιθανό έναν ισχυρότερο σεισμό. Όμως, ευτυχώς, η Άνυδρος, βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα υπόλοιπα νησιά, πράγμα που σημαίνει πως σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού και εφόσον ένα νησί βρίσκεται εκτός της ζώνης του ρήγματος οι ζημιές θα είναι πιο περιορισμένες».
Σχετικά με τα σενάρια για ενδεχόμενη ηφαιστειακή έκρηξη που εκφράζονται όλες αυτές τις ημέρες ο ίδιος τόνισε πως «το ηφαίστειο βρίσκεται σε προηφαιστειακή έξαρση από τον Σεπτέμβριο, πολύ πριν την σεισμική αυτή ακολουθία των τελευταίων εβδομάδων και είναι ένα φαινόμενο που εξετάζεται ξεχωριστά».
«Το ηφαίστειο έχει φύγει από την κατάσταση της ηρεμίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα οδηγηθούμε σε έκρηξη. Συνήθως τα πιο πολλά περισσότερα ηφαίστεια που “ξυπνάνε”, επανέρχονται στην κατάσταση ηρεμίας. Επειδή μία έκρηξη ηφαιστείου είναι πάντα πιθανή, παρακολουθούμε όλα τα δεδομένα για να δούμε τι συμβαίνει. Προφανώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα μίας δυσμενέστερης εξέλιξης αργότερα αλλά είναι κάτι που το παρακολουθούμε ανεξάρτητα» κατέληξε ο κ. Παπαζάχος.
«Η Καλντέρα έχει ανυψωθεί 4 εκατοστά και έχει μετακινηθεί 6 εκατοστά»
Για τις μεταβολές που έχουν καταγραφεί στην Καλντέρα της Σαντορίνης από τον Αύγουστο του 2024 καθώς και για το ρήγμα της Αμοργού, λόγω των χιλιάδων σεισμών στις Κυκλάδες, μίλησε ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού» ξεκαθάρισε ο κ. Γκανάς. «Έχουμε καταγράψει ανύψωση της Καλντέρας έως και 4 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 έως και σήμερα. Επίσης έχουμε παρατηρήσει οριζόντιες μετακινήσεις της καλντέρας προς ανατολάς κατά 6 εκατοστά. Αυτό είναι αποτέλεσμα της διέγερσης. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ανησυχητικό τώρα, γιατί το έχουμε ξαναδεί και δεν ακολούθησε κάποια έκρηξη. Όμως είναι μια σημαντική μεταβολή και πρέπει να την παρακολουθούμε» τόνισε συνεχίζοντας για την «παραμόρφωση» που έχει καταγραφεί στην Καλντέρα.
«Μπορεί να έχουμε σεισμό 6 Ρίχτερ»
Την εκτίμηση, ότι μπορεί να σημειωθεί σεισμός μεγέθους άνω των 6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, διατύπωσε σε ανάρτησή στο Facebook, ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης.
Μάλιστα, μεταξύ άλλων, στην ίδια ανάρτηση, έγραψε ότι, «το χειρότερο σενάριο είναι να ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού διεύθυνσης ΝΔ ΒΑ πράγμα το οποίο ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ μέχρι τώρα και από υπολογισμούς πού έκανα οι οι ασκούμενες σε αυτό από την έως τώρα σεισμικότητα τάσεις (τάσεις coulomb για τους γνώστες) είναι αμελητέες. Το σενάριο όμως της ενεργοποίησης του (το οποίο απεύχομαι) είναι εφικτό και στην περίπτωση αυτή μιλάμε για σεισμό αρκετά μεγάλο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βροχερός ο καιρός σήμερα 13/2, πότε αναμένεται νέα επιδείνωση, η πρόγνωση για την Πάτρα
Αιγιάλεια-Καλάβρυτα: Στα λόγια τα μέτρα στον Οδοντωτό – Εκτεθειμένος ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ
Πάτρα: Κυκλοφορούν και οπλοφορούν, η αποκαλυπτική μαρτυρία στην «Π» για την αγορά όπλων
Πάτρα: Είχε εμβολίσει και τραυματίσει Αστυνομικό της ΔΙΑΣ ο «πιστολέρο» της νύχτας
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News