Η εκδίκηση του Παρθενώνα: Ελληνική ομοθυμία για την προκλητική στάση Σούνακ – Σχολιάζουν στην «Π» Κατσανιώτης, Αναγνωστοπούλου, Μάτζος
Tων ΚΩΝ. ΜΑΓΝΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Αμφίβολα κέρδη και μεγάλη κατακραυγή σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο εισέπραξε ο Ρ. Σουνάκ από τη σπασμωδική και πάντως πρωτοφανή απόφασή του, να γυρίσει την πλάτη του στον Ελληνα πρωθυπουργό, και μάλιστα με επίδικο ζήτημα την επιμονή της χώρας του να κρατά το συλημένο απόσπασμα ενός παγκόσμιου μνημείου.
Η βρετανική πλευρά επικαλέστηκε παρασπονδία Μητσοτάκη: Ανέβασε, δηλαδή, τους τόνους στο ζήτημα των γλυπτών στο βρετανικό έδαφος, ενώ είχε άτυπα συμφωνηθεί το θέμα αυτό να μη σκιάσει την επίσκεψη. Αλλά πρακτικά δεν ήταν δυνατό ο Ελληνας πρωθυπουργός να αποφύγει τη νίξη στο θέμα.
Γλυπτά του Παρθενώνα: Συνάντηση Γεραπετρίτη και Κάμερον μετά το διπλωματικό επεισόδιο
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Η Αθήνα αντιμετώπισε το ζήτημα ψύχραιμα, αλλά όχι χωρίς αιχμές: Η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίτσι Σουνάκ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη «δεν δείχνει σεβασμό, κι όχι μόνο στον πρωθυπουργό, γιατί ο πρωθυπουργός εκπροσωπεί μια ολόκληρη χώρα και τις θέσεις της, με τις οποίες μπορείς να διαφωνείς» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να αναβαθμίσει το ζήτημα, να το γενικεύσει συνολικά απέναντι σε ένα κράτος, με το οποίο έχουμε μια σταθερά και διαχρονικά πάρα πολύ καλή σχέση.
«Ούτως ή άλλως, η διαπραγμάτευση για τα Γλυπτά δεν είναι μεταξύ της Ελλάδας και του κράτους της Βρετανίας. Είναι με το Βρετανικό Μουσείο. Και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θεωρηθεί αυτό ως μία γενικευμένη γνώμη της χώρας μας και κρίση. Σε καμία περίπτωση. Σίγουρα, όμως, είναι κάτι το οποίο καταγράφεται ως μια ατομική συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού» προσέθεσε ο κ. Μαρινάκης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι το συμβάν στο Λονδίνο δεν είναι σε καμία περίπτωση θέμα για αντιπολίτευση, ενώ χαρακτήρισε εντυπωσιακό το γεγονός ότι ενώ ο βασιλιάς Κάρολος έχει αυτή τη ζεστή σχέση με τη χώρα μας και με την ελληνική κυβέρνηση, επιδεικνύεται τέτοια αγένεια από τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας.
«Ψάχνουμε να βρούμε προηγούμενο και δεν βρίσκουμε» είπε ο πατρινός εκπρόσωπος. Που ενημέρωσε ότι η απόφαση Σουνάκ κοινοποιήθηκε κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη με τον αρχηγό των Εργατικών, που επίσης ενόχλησε.
ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ
Η βρετανική πλευρά επιχείρησε να περιορίσει την έκταση του θέματος -εξέδωσε μια κολακευτική ανακοίνωση για την παράδοση και την ποιότητα των διμερών σχέσεων- αλλά επέμεινε στην εξήγηση ότι η Αθήνα είχε παράσχει διαβεβαιώσεις που δεν τηρήθηκαν σε σχέση με τα γλυπτά, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει.
Επιδιώκοντας μια εξομάλυνση, ο βρετανός ΥΠΕΞ και πρώην πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον είχε -με δική του επιδίωξη- συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο τελευταίος επισήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Ωστόσο, όπως γίνεται γνωστό, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.
Κριτική Βρετανών κατά Σούνακ για «διπλωματικό φάουλ» με την ακύρωση της συνάντησης με τον Μητσοτάκη
Η βρετανική κυβέρνηση τοποθετήθηκε μέσω του υπουργού Μεταφορών που δήλωσε ότι είναι «λυπηρό» που δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών, αφού ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε μια δευτερεύουσα πρόταση να συναντήσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ολιβερ Ντάουντεν…
Σύμφωνα με αναλυτές, ο Σουνάκ επιχείρησε να ικανοποιήσει τη συντηρητική πτέρυγα του κόμματός του. Σηκώνοντας όμως τρικυμία σε βάρος του.
ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
Ο Ρ. Σουνάκ βρέθηκε στο επίκεντρο δυσμενών σχολίων από ΜΜΕ της χώρας του, όπως οι «Τάιμς», που έγραψαν ότι «τα ελγίνεια μάρμαρα πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους μέρος» και εγκαλούν τον Σουνάκ ότι παραλογίζεται.
Οι Financial Times έγραψαν πως ο Σούνακ θέλει να παρουσιάσει εαυτόν ως υπερασπιστή των Γλυπτών του Παρθενώνα και να εκθέσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ ως ενδοτικό.
Οι Times απέναντι στον Σούνακ: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο φυσικό τους περιβάλλον
Η Guardian παρέθεσε το σχόλιο του πρώην υπουργού Ζακ Γκόλντσμιθ ότι ο Σούνακ έχει παράδοση αγενούς συμπεριφοράς απέναντι σε ξένους ηγέτες. «Είναι ντροπή και έχει αρνητικό αντίκτυπο για τη χώρα μας. Ο Ελληνας πρωθυπουργός απλώς επανέλαβε τις γνωστές ελληνικές θέσεις. Θα έπρεπε να μπορούμε να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε χωρίς να προσβάλλουμε τον άλλο και τη χώρα του».
Το ΤΙΜΕ εκτίμησε ότι η σύγκρουση «απηχεί τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Ο ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Για την ακύρωση της συνάντησης του Σούνακ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Λονδίνο τοποθετήθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «World at One» με τη Sarah Montague στο BBC Radio 4.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε τα εξής: «Δεν θα ήθελα να παρέμβω στα εσωτερικά σας. Δεν θα ήταν ευγενικό. Θα πω όμως ότι ήταν μία άσχημη μέρα. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός σας, όταν το σκεφτεί ξανά, θα καταλάβει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι ένα σημαντικό πρόσωπο, το οποίο ο ελληνικός λαός το επανεξέλεξε και το τίμησε ξανά με την εμπιστοσύνη του. Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής: αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στη συνέντευξή του δεν αντιπροσωπεύει μόνο τη δική του γνώμη, αλλά τη γνώμη 11 εκατομμυρίων Ελλήνων και εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη».
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ: Αδύνατο να μην το θέσει ο Μητσοτάκης
«Θεωρώ απαράδεκτη, διπλωματικά και πολιτικά, τη στάση του κ. Σούνακ» μας είπε χθες ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ -και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών- Ανδρέας Κατσανιώτης. «Οι απόψεις μας στο θέμα αυτό, άλλωστε, είναι γνωστές και τεκμηριωμένες ήδη και επί πρωθυπουργίας Σαμαρά. Δεν μπορώ να καταλάβω την αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού. Σίγουρα πάντως ξεπερνά κάθε όριο» τονίζει.
Σύμφωνα με τον αχαιό βουλευτή, η κρίση αυτή ανέδειξε και κάτι θετικό: «Ευτυχώς συμφώνησαν τα ελληνικά κόμματα ότι η μάχη για τα γλυπτά πρέπει να συνεχιστεί. Και θα συνεχιστεί».
Στο ερώτημα αν είχε συμφωνηθεί η ατζέντα της συνάντησης και εάν περιλάμβανε ζήτημα γλυπτών, ο βουλευτής σχολιάζει: «Δεν ξέρω την ατζέντα. Αλλά η ατζέντα είναι άλλο πράγμα από τις δηλώσεις. Και όταν ο πρωθυπουργός της χώρας μιλάει σε ένα μέσον σαν το BBC, είναι αδύνατο να μη μιλήσει για τα γλυπτά».
Κατά τη γνώμη του, ο Ρ. Σούνακ είναι στριμωγμένος από τις δημοσκοπήσεις, που είναι αρνητικές για τον ίδιο και την κυβέρνηση, συνεπώς βρήκε στο θέμα αυτό έναν τρόπο να στοχεύσει στο εσωτερικό του ακροατήριο και να το ικανοποιήσει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: Στηρίζουμε, αλλά και ρωτάμε
Ο πατρινός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας χθες στην «Π» δεν έβαλε αστερίσκους: «Απο την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η ακύρωση της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών εκ μέρους της βρετανικής πλευράς, και μάλιστα λίγες ώρες πριν την πραγματοποίησή της, ήταν μια απαράδεκτη ενέργεια που αντίκειται στη διεθνή διπλωματία».
Θεωρεί, όμως, το ΠΑΣΟΚ ότι οι χειρισμοί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ήταν οι κατάλληλοι; Μας απαντά με μια παραδοχή και με δύο ερωτήματα: «Το αίτημα της απόδοσης των γλυπτών έχει οικουμενική βάση και συντάσσεται με την πάγια εθνική γραμμή. Κατά τη γνώμη μας, λοιπόν, ορθώς τέθηκε» λέει ο κ. Μάντζος. «Στο σημείο αυτό όμως, προτάσσουμε δύο ερωτήματα. Είχε υπάρξει η ορθή προετοιμασία της συνάντησης από την ελληνική διπλωματία; Είχαμε φροντίσει να συμπεριληφθεί το ζήτημα στην ατζέντα της συζήτησης που θα είχαν οι δύο πρωθυπουργοί; Και δεύτερον, επειδή πολλά ακούγονται και γράφονται για διαπραγματεύσεις και συμφωνίες, ζητάμε δημόσια ενημέρωση: Τι είδους διαπραγμάτευση έχει γίνει και ποια προοπτική έχει δώσει το εθνικό αίτημα της επιστροφής των γλυπτών;».
Κλείνει, σχολιάζοντας ότι «στη θέση που είμαστε, μόνο ερωτήματα μπορεί να θέτει κανείς. Επαναλαμβάνω, πάντως, ότι η έγερση του ζητήματος ήταν και ορθή και αναγκαία».
ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Οι μυστικές επαφές ήταν μέγα σφάλμα
Πετύχαμε στο τηλέφωνο την αχαιή βουλευτή σε μια εργώδη στιγμή: Το απόγευμα κορυφώνονταν οι διαβουλεύσεις για τις καθοριστικές αποφάσεις της διασπασμένης ομάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ήδη η ίδια, ως πρώην τομεάρχης Πολιτισμού στο κόμμα και βέβαια ως πρώην αν. υπουργός Εξωτερικών, είχε πάρει θέση στη διαδικτυακή σφαίρα από την περασμένη νύχτα.
Δεν χαρίζεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Πιστεύω ότι εξέθεσε εαυτόν, από πέρυσι τα φώναζα» μας λέει. Αλλά τα πιο καυστικά βέλη τα κατευθύνει προς τον βρετανό πρωθυπουργό. «Φέρθηκε σαν αποικιοκράτης» μας λέει για τον Ρίσι Σούνακ, αναφερόμενη στη σκαιά ματαίωση της συνάντησης με τον Ελληνα ομόλογό του.
Κατά τη γνώμη της, η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί λάθος μονοπάτια όλον αυτόν τον καιρό: «Δεν χρειάζονται ούτε μυστικές διαβουλεύσεις ούτε συζητήσεις με μη θεσμικά πρόσωπα» μας λέει, αναφερόμενη στις παρασκηνιακές επαφές που φέρεται ότι έχουν γίνει στον άξονα Αθήνα-Βρετανικό μουσείο. «Επρεπε να πατήσουμε πάνω στην απόφαση της Ουνέσκο, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της επανένωσης των γλυπτών ως αναπόσπαστο στοιχείο ενός εμβληματικού μνημείου με οικουμενική αξία», μας λέει. Καταλήγει ότι η απόφαση αυτή, η οποία καλύπτει την ελληνική θέση, οδηγεί στην απο-αποικιοποίηση των γλυπτών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News