Η καθημερινότητά μας πρέπει να βελτιωθεί μέσα από το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης
*Ο Ανδρέας Τσώκος είναι πολιτευτής με την Νέα Δημοκρατία στην Αχαΐα.
Οι προβληματισμοί όλων μας για την καθημερινότητα, πώς μεταβάλλεται είτε λόγω των συνεπειών της κλιματικής κρίσης είτε λόγω άλλων –οικονομικών κυρίως- συγκυριών δεν «εξαφανίζονται» τους θερινούς μήνες. Τα γεγονότα και οι καταστάσεις μας δείχνουν ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειές μας και να συνεχιστεί με συνέπεια και επιμονή το κυβερνητικό έργο, με σκοπό να βελτιωθεί η καθημερινότητα όλων των πολιτών και να ανοίξουν νέες προοπτικές για την περιοχή μας.
Μία από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, που ξεχωρίζουν τις τελευταίες ημέρες, είναι το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που τέθηκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης επηρεάζουν κάθε πτυχή και κάθε στιγμή την καθημερινότητα, όπως και τις δυνατότητες ανάπτυξης, και πρέπει να δούμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα ως τα πλέον κρίσιμα και επείγοντα.
Το αναθεωρημένο Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, για το οποίο εργάστηκαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, έχει καταρτιστεί, με γνώμονα την ελαχιστοποίηση του κόστους της ενεργειακής μετάβασης, προτάσσοντας τις παρεμβάσεις που είναι οι ωριμότερες και φθηνότερες, με το μέγιστο δυνατό όφελος για την εθνική οικονομία. Ως αποτέλεσμα αυτού, αναμένεται να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τους Έλληνες πολίτες. Έχοντας υπερκαλύψει τους στόχους που είχαν τεθεί στο πρώτο ΕΣΕΚ το 2019, για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η χώρα μας θέτει πιο φιλόδοξους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους.
Μεταξύ άλλων, το αναθεωρημένο σχέδιο του ΕΣΕΚ θέτει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου κατά 58,6% έως το 2030, έχοντας ως κεντρική επιδίωξη για την περίοδο αυτή το περαιτέρω «πρασίνισμα» της ηλεκτροπαραγωγής, με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να καλύπτουν σχεδόν το 77% των αναγκών για ηλεκτρική ενέργεια στο τέλος της δεκαετίας και την ταυτόχρονη ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Συγκεκριμένα, η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών προβλέπεται να φτάσει στα 13,5 GW, από 5,430 GW το 2022 και των χερσαίων αιολικών στα 8,9 GW, από 4,7 GW.
Πρόσθετη αιολική ισχύ 1,9 GW θα προέλθει από τη νέα τεχνολογία των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ενώ το Σχέδιο προβλέπει ταχεία ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας στην εξαετία, με εγκατάσταση μπαταριών και υλοποίηση έργων αντλησιοταμίευσης. Ο επικαιροποιημένος σχεδιασμός εστιάζει σε μακροπρόθεσμους στόχους, προβλέποντας ριζικό μετασχηματισμό του ενεργειακού μας συστήματος έως το 2050, με την καθοριστική συμβολή νέων τεχνολογιών που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Σε έναν δεύτερο – επίσης εξαιρετικά κρίσιμο – πυλώνα παρεμβάσεων της κυβέρνησης, στην οικονομία, η κυβέρνηση προχωρά στον προγραμματισμό της, με στόχο να διατηρήσει η χώρα μας το ρυθμό ανάπτυξης που έχει και να παραμείνει η δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν χωρά συζήτηση ότι το κόστος διαβίωσης μας βαραίνει όλους, αλλά οι προσπάθειες της κυβέρνησης εντείνονται, προκειμένου η οικονομική ανάπτυξη που καταγράφεται να εισπράττεται από όλους. Για παράδειγμα, κανείς μας δεν θα ήθελε η απόκτηση ενός παιδιού ή στέγης να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τα νέα ζευγάρια και όχι μόνον. Για αυτό, η κατεύθυνση είναι να ενισχυθεί η προσφορά στέγης, καθώς η κυβέρνηση είναι σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διεύρυνση του προγράμματος. Επιπλέον, γεωγραφικά, η προσπάθεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτό το μέρισμα ανάπτυξης να κατανέμεται αναλογικά και ομοιογενώς και στην περιφέρεια.
Με επόμενο σταθμό τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά με βασικό σταθερό ορίζοντα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι πολίτες στην καθημερινότητα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέτει τις προτεραιότητες των παρεμβάσεών της: κόστος διαβίωσης, ακρίβεια, στεγαστικό ζήτημα, αλλά και σειρά σημαντικών παρεμβάσεων, με προοπτική, για όλους.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News