Η κρίση έλλειψης νερού προ των πυλών!

Ο γεωλόγος-πολιτευτής της ΝΔ Ανδρέας Τσώκος παρεμβαίνει για το ζήτημα λειψυδρίας στην Αχαΐα με αρθρογραφία του

κρίση

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη σταδιακή ερημοποίηση αρκετών περιοχών λόγω της κλιματικής κρίσης. Οι βροχοπτώσεις συχνά είναι έντονες, με αντίκτυπο στους υδροφόρους ορίζοντες, τις υπόγειες δεξαμενές νερού. Το νερό της βροχής γίνεται επιφανειακή απορροή, προκαλώντας πλημμύρες, χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος και συνθήκες για να κατεισδύσει και να εμπλουτίσει τους υδροφόρους ορίζοντες.

Ταυτόχρονα με αυτή την κατάσταση, που οφείλεται σε έναν φαύλο κύκλο καταστροφών που η μια πυροδοτεί την άλλη, η μελέτη της ποσότητας και της ποιότητας του υπάρχοντος νερού που έγινε το 2022 από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών έδειξε ότι το 17% των σταθμών που ελέγχθηκαν στην περιοχή της Β. Πελοποννήσου χαρακτηρίζονται ως κακής ποσοτικής κατάστασης. Τα προβλήματα κακής ποσοτικής κατάστασης εντοπίζονται κυρίως σε παράκτιες περιοχές, όπως στα συστήματα του Λαρίσσου. Τα συστήματα αυτά λόγω της γεωλογικής τους φύσης έχουν περιορισμένη δυνατότητα επαναπλήρωσης που, σε συνδυασμό με την εντατική εκμετάλλευση των υπόγειων υδάτων λόγω των γεωργικών καλλιεργειών, οδηγούν σε ποσοτική υποβάθμιση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στο 24% των σταθμών παρακολούθησης βρέθηκε ότι τα υπόγεια νερά έχουν κακή ποιότητα λόγω υψηλών τιμών σε νιτρικά, χλωριόντα και θειικά, γεγονός που οφείλεται στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Γενικά η ρύπανση λόγω νιτρικών παρατηρείται σε περιοχές εντατικής καλλιέργειας, λόγω της χρήσης λιπασμάτων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα με φαινόμενα νιτρορύπανσης στην περιοχή μας εντοπίζονται στον Πείρο και στον Λάρισσο.

Πολλά προβλήματα στην ποιότητα οφείλονται και στην υπεράντληση των υδροφόρων στρωμάτων, με αποτέλεσμα την επέλαση του θαλασσινού νερού και την ανάμειξή του με τις υπόγειες δεξαμενές γλυκού νερού. Τα προβλήματα αυτά έγιναν προφανή από τις χημικές αναλύσεις που δείχνουν σαφείς υπερβάσεις χλωριόντων.

Ζούμε σε μια εποχή που ήδη η λειψυδρία αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα σε διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου. Είναι θέμα χρόνου να το αντιμετωπίσουμε και εμείς στην Αχαΐα. Είναι σημαντικό να φροντίζουμε για την ποιότητα των υπαρχόντων αποθεμάτων, λαμβάνοντας υπόψη μας ότι η αναπλήρωσή τους είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολη.

* Ο Ανδρέας Τσώκος είναι γεωλόγος-πολιτευτής Αχαΐας ΝΔ.