Η λειψυδρία στον Πηνειό απειλεί και την Αχαγιά
Φίλιας στην «Π»: «Στο Φράγμα του Πηνείου θα πρέπει να γίνουν σύντομα παρεμβάσεις»
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η επιστημονική κοινότητα λόγω του «συναγερμού» για λειψυδρία που έχει σημάνει σε πολλές περιοχές της χώρας. Συνολικά 14 δήμοι έχουν κηρυχθεί από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στη Δυτική Ελλάδα, το σοβαρότερο πρόβλημα υπάρχει στην Ηλεία, όπου σημαντική μείωση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και στην έκταση της τεχνητής λίμνης του Πηνειού λόγω της απουσίας βροχών, των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και ως αποτέλεσμα του πολύ ήπιου χειμώνα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το climatebook και λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε η σελίδα από τον δορυφόρο Sentinel-2, στις 22 Ιουλίου 2023 (ένα χρόνο πριν) η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν ~16.6 km², ενώ στις 21 Ιουλίου 2024 υπολογίστηκε σε ~9.8 km². Σε σύγκριση με τη μέση τιμή από το 2010, η έκταση της λίμνης σήμερα είναι 35-40% μικρότερη.
Ο φυσικός -μετεωρολόγος – επιστημονικός συνεργάτης του meteo.gr και του climatebook, Σταύρος Ντάφης, το 2008 που είχαν παρατηρηθεί επίσης φαινόμενα λειψυδρίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, τα νούμερα όσον αφορά στην έκταση και τον όγκο νερού που είχαν οι ταμιευτήρες ήταν ακόμη χειρότερα. «Φέτος, αν και δεν έχουμε πλησιάσει ακόμα το 2008, μεσολαβούν άλλοι δύο μήνες σχεδόν μέχρι να αρχίσουν οι βροχές του φθινοπώρου, θα δούμε λίγο χειρότερα νούμερα τους επόμενους μήνες» σημειώνει.
Επειδή το θέμα της στάθμης του νερού του Πηνείου αφορά άμεσα τη Δυτική Αχαΐα γιατί πολλές καλλιέργειες ποτίζονται μέσω του φράγματος ή υπάρχει η προσδοκία ότι αυτό θα γίνει εντατικότερα τα επόμενα χρόνια, εάν και εφόσον η στάθμη του νερού παραμείνει χαμηλά, αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλο αυτό είναι στον «αέρα».
Η «Πελοπόννησος» ρώτησε δύο ανθρώπους που έχουν γνώση και του θέματος, άλλα και της ευρύτερης περιοχής, τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέα Φίλια, αλλά και τον αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης στη Δ. Αχαΐα Γιώργο Βεσκούκη για τις πιθανές επιπτώσεις από τις εξελίξεις στο φράγμα.
Ο Ανδρέας Φίλιας τόνισε: «Είναι γνωστό ότι υπάρχει πρόβλημα στο Φράγμα του Πηνείου και νομίζω ότι επειδή το θέμα με τη λειψυδρία θα συνεχιστεί, θα πρέπει να γίνουν σύντομα παρεμβάσεις. Αν βρεθούν τα χρήματα και γίνουν τεχνικές εργασίες, τότε θα ανέβει πάλι η στάθμη του νερού και παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες, θα δοθεί λύση στο θέμα του ποτίσματος για τις καλλιέργειες της Δυτικής Αχαΐας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής».
Ο Γιώργος Βεσκούκης υπογράμμισε: «Το θέμα με τη μείωση της στάθμης νερού του φράγματος είχε προκύψει και τη δεκαετία του ΄90, ωστόσο στη συνέχεια μετά από χειμώνες με βροχές, επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Εκτιμώ όμως ότι το σημαντικότερο είναι να σταματήσει η αλόγιστη χρήση του νερού, αλλά και η έλλειψη συντήρησης. Αν συντηρηθεί σωστά το φράγμα και σταματήσει η αλόγιστη χρήση, εκτιμώ ότι με βάση φυσιολογικές συνθήκες, επαρκεί το νερό για να ποτιστούν όλες οι καλλιέργειες της Δυτικής Αχαΐας. Βέβαια, όλα αυτά έχουν να κάνουν και με τις κλιματολογικές συνθήκες, όμως εκτιμώ ότι το βασικότερο είναι η συντήρηση».
Διαβάστε επίσης:
Άρειος Πάγος: Τι αναφέρει το πόρισμα για τις υποκλοπές
«Καλπάζει» καλοκαιριάτικα ο κορονοϊός: Αυξημένες νοσηλείες, στο +99% το ιικό φορτίο στην Πάτρα
Φωτιά στην Εύβοια: Χωρίς ενεργό μέτωπο,μάχη με τις αναζωπυρώσεις
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Τι είπε για την ακρίβεια και ρεύμα
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Αναβλήθηκε το τρίαθλο ανδρών, μολυσμένα τα νερά του Σηκουάνα
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News