Η Μύκονος… φέρνει «φουρτούνες» στην Πάτρα – Νόμος και φόβος διαπόμπευσης – Μαρτυρία στην «Π»

Η αυστηρή οδηγία του Αρείου Πάγου στην Εισαγγελία Πατρών και οι έλεγχοι μικτών κλιμακίων και οι συλλήψεις προκαλούνανησυχία σε παραλιακές επιχειρήσεις. Τι λέει ο Δήμος για τις άδειες, η παρέμβαση του ΣΚΕΑΝΑ.

Πάτρα

Πιστή τήρηση της εγκυκλίου του Αρείου Πάγου, που εστάλη προς τους εισαγγελείς όλη της χώρας, καλώντας τους να παρέμβουν προκειμένου να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των παραλιών, έπειτα από τις καταγγελίες για αυθαιρεσίες σε νησιά -μεταξύ των οποίων η Μύκονος- γίνεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών.

Οι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια με στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Αχαΐας, του Κεντρικού Λιμεναρχείου και της Αστυνομίας είναι συνεχείς και ήδη το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν 4 συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου, για παράνομη κατάληψη αιγιαλού με ομπρέλες-ξαπλώστρες και παράνομες κατασκευές.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και διευθυντής ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην παραλιακή ζώνη του Ρίου, που περιγράφει στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» πώς από το γραφείο του βρέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα.

«Κάναμε τον περασμένο Μάιο αίτηση στον Δήμο Πατρέων για ομπρέλες και ξαπλώστρες, πήραμε αριθμό πρωτοκόλλου και περιμέναμε την απάντηση. Ωστόσο, ήρθε για έλεγχο μικτό κλιμάκιο. Αφού μέτρησαν, ζήτησαν την άδεια. Τους είπα πως δεν την έχω, καθώς δεν μου έχει έρθει ακόμα από τον Δήμο, επιδεικνύοντας και τον αριθμό πρωτοκόλλου. Ενημερώθηκα, ωστόσο, πως θα πρέπει να πάω αυτόφωρο. Τους λέω ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει, όχι λέει πρέπει να πάμε αυτόφωρο…κι έτσι πέρασα όλο το βράδυ στο Τμήμα».

Πάτρα

Οπως αναφέρει στην ερώτηση που έθεσε τι θα γινόταν εάν ο ίδιος απουσίαζε από τον χώρο, η απάντηση ήταν… «θα παίρναμε κάποιον υπάλληλο». Η ένστασή μας είναι το αυτόφωρο, δηλαδή η σύλληψη για πρώτη φορά στα χρονικά. Φανταστείτε, εάν δεν ήμουν εγώ, θα έπαιρναν οποιονδήποτε υπάλληλο, αυτό ούτε στον Μεσαίωνα, για ένα αδίκημα που είναι πλημμέλημα -είναι ακραίο».

Την επομένη της σύλληψης, έγινε δικαστήριο, όπου ζητήθηκε αναβολή και σήμερα Δευτέρα 17/07/2023,  αναμένεται να εκδικαστεί η υπόθεση.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ

Πάτρα

«Μέχρι 30/6 οι άδειες χορηγούνται από τον Δήμο, φυσικά και με την έγκριση της Κτηματικής Υπηρεσίας. Μέχρι τέλη Ιουνίου, εμείς έχουμε παραδώσει όλες τις άδειες, για τις αιτήσεις που είχαν γίνει, με βάση το γράμμα του νόμου για την προσβασιμότητα των λουόμενων. Οσοι δεν λάβουν άδεια ενημερώνονται από τον Δήμο κι από κει και πέρα, από 1/7, είναι θέμα Κτηματικής» δήλωσε στην «ΠτΔ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πατρέων, Διονύσης Πλέσσας, ο οποίος ωστόσο δεσμεύτηκε πως σήμερα θα διερευνήσει την περίπτωση του ξενοδοχείου στο Ρίο. Ο κ. Πλέσσας τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής της εγκυκλίου, από την Εισαγγελία Πατρών.

Οι ιδιοκτήτες παραλιακών καταστημάτων, αναφερόμενοι στην αυτόφωρη διαδικασία, κάνουν λόγο για «διασυρμό και διαπόμπευση». Κάποιοι, μιλώντας στην «ΠτΔ», δηλώνουν ενοχλημένοι, υποστηρίζοντας πως δεν είναι δυνατόν για ένα πλημμεληματικού χαρακτήρα αδίκημα, να συλλαμβάνεται κάποιος ενώπιων πελατών και μελών της οικογένειάς του.

Πάτρα

Με αφορμή τα περιστατικά με επιχειρηματίες της Πάτρας να οδηγούνται στο αυτόφωρο, ο ΣΚΕΑΝΑ ανέλαβε δράση και επισκέφθηκε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών. Τον πρόεδρο του συλλόγου, Τάσο Γιατρά, συνόδευε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτων Μαρλαφέκας, και ο νομικός σύμβουλος του ΣΚΕΑΝΑ Γιώργος Μιχαλόπουλος.«Εμείς ζητήσαμε η αυστηρότητα να εξαντλείται σε περίπτωση κατασκευών, στην απλή χρήση αιγιαλού θεωρούμε άδικο να τηρείται απαρέγκλιτα το γράμμα του νόμου και να εξαντλείται η αυστηρότητα για κάποιον ο οποίος έχει απλή χρήση του αιγιαλού ή έχει μια μικρή υπέρβαση» δήλωσε στην «ΠτΔ», ο κ. Γιατράς.

 

«ΤO ΕΖΗΣΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ…»

«Mετά από 35 χρόνια καριέρας στον χώρο του Τουρισμού το έζησα και αυτό», λέει στην «ΠτΔ», ο διευθυντής ξενοδοχειακής μονάδας στο Ρίο, που έχει εργαστεί σε νησιά και στην Αθήνα και προ ημερών μεταφέρθηκε στο Α’ ΑΤ Πάτρας, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, καθώς μετά από έλεγχο μικτού κλιμακίου διαπιστώθηκε υπέρβαση κατάληψης κοινόχρηστου χώρου αιγιαλού και παραλίας από ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Οταν ενημερώθηκε πως θα συλληφθεί -όπως ορίζεται από την εισαγγελική εντολή- ξαφνιάστηκε, καθώς τόσα χρόνια στον κλάδο, ποτέ και πουθενά δεν είχε εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία για το συγκεκριμένο αδίκημα.
Σύμφωνα με την εμπειρία του, στην περίπτωση παράβασης επιβαλλόταν το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο, ποτέ όμως «φυλάκιση»!

Πάτρα

«Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι το ξενοδοχείο δεν εισπράττει τίποτα από τις ξαπλώστρες, απλώς τις έχουμε για τους πελάτες μας, αλλά και τους κατοίκους-γείτονες της περιοχής, καθώς είθισται το ξενοδοχείο να βγάζει ξαπλώστρες και ομπρέλες για όσους εξ αυτών έρχονται στην παραλία» τονίζει.

1.500 EΥΡΩ ΚΑΙ ΑΝΩ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Το Λιμενικό εναρμονίζεται και ακολουθεί την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πάτρας για τη διενέργεια ελέγχων σε όλη την περιοχή ευθύνης της εισαγγελικής αρχής, η οποία έχει διαβιβαστεί στις συναρμόδιες υπηρεσίες -Κτηματική και Αστυνομία- που ασκούν αρμοδιότητα σε χώρους αιγιαλού, η κάθε μία αναλόγως των αρμοδιοτήτων της.

Από τους μέχρι τώρα ελέγχους, εκείνο που έχει διαπιστωθεί είναι πως υπάρχουν επαγγελματίες-καταστηματάρχες, οι οποίοι έχουν μεριμνήσει, έχουν λάβει τις άδειές τους και τηρούν τα προβλεπόμενα, στον αντίποδα, όμως, υπάρχουν επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους όρους, καταλαμβάνοντας, ειδικά στις περιπτώσεις ομπρελών και ξαπλωστρών, μεγαλύτερη έκταση από αυτή που έχει οριστεί. Υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις κατάληψης αιγιαλού, χωρίς να διατίθεται άδεια.

Αναφορικά με την ύπαρξη παράνομων μόνιμων ή προσωρινών κατασκευών σε παραλίες, τα πρόστιμα ξεκινούν από 1.500 ευρώ.

«Η ουσία είναι πως οφείλουμε, ως υπηρεσίες, να συνεργαστούμε και να διερευνήσουμε κατά πόσο τηρείται η νομιμότητα» ανέφεραν πηγές στην «ΠτΔ».

Πάτρα