Η «Π» σε Γηροκομειό, Καστρίτσι, Καλλιθέα, Κεφαλόβρυσο: Εθελοντές προστάτες στα περιαστικά δάση

Πρόεδροι κοινοτήτων μεταφέρουν την εικόνα των περιοχών τους.

 

ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΑ ΔΑΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ Πλήθος εθελοντών σε πρόσφατη δράση καθαρισμού στο Κεφαλόβρυσο

Η φωτιά στο Γηροκομειό δεν ανησύχησε μόνο τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και όλων των υπολοίπων της Πάτρας που γειτνιάζουν με δάση. Οπως είπε και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Αναστασίου στην «Πελοπόννησο», πέρα από το Γηροκομειό, «έχουμε το Δασύλλιο, το Κεφαλόβρυσο, τον Καρκαλό στο Ανω Καστρίτσι, το πευκοδάσος της Καλλιθέας και άλλα σημεία που θεωρούνται επικίνδυνα».

Η «Π» ήρθε σε επικοινωνία με τους προέδρους των κοινοτήτων Σαραβαλίου, Ανω Καστριτσίου και Καλλιθέας, ώστε να μεταφέρουν την εικόνα που έχουν για τα δάση που βρίσκονται δίπλα στις περιοχές που ζουν.

Οι πνεύμονες πρασίνου της Πάτρας διαχρονικά αποτελούσαν τις κορυφαίες προτεραιότητες της πόλης για να καθαρίζονται αλλά και να εκτελούνται όλες οι υπόλοιπες εργασίες για την εξυπηρέτηση των αναγκών Πολιτικής Προστασίας, όπως υποδεικνύονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Οπως αναμενόταν, στις περιοχές κοντά σε δάση, επικρατεί μια εύλογη ανησυχία κατά την αντιπυρική περίοδο, καθώς διακρίνουν οι κάτοικοι ότι πλέον τα περιστατικά πυρκαγιών σε όλη τη χώρα είναι αυξημένα λόγω και της γενικής ανόδου της θερμοκρασίας.

Οι πρόεδροι Γιάννης Μπακαλάρος (Καλλιθέα), Λάμπης Χρυσικόπουλος (Ανω Καστρίτσι) και Σπύρος Κασπίρης (Σαραβάλι) επισημαίνουν στην «Π» τις εργασίες καθαρισμού που έχουν γίνει στα δάση των περιοχών τους, ενώ και στις τρεις περιοχές έχουν δημιουργηθεί πολυπληθείς εθελοντικές ομάδες για τον τακτικό καθαρισμό και περιπολίες. Θλιβερή διαπίστωση όλων είναι ότι ασυνείδητοι συμπολίτες επιλέγουν να «κρύβουν» στα δάση τα σκουπίδια τους, καθώς αρκετοί πετάνε εκεί όσα πράγματα έχουν στο σπίτι τους και δεν επιθυμούν πλέον.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΚΑΛΑΡΟΣ – ΚΑΛΛΙΘΕΑ: «Ποιος δεν ανησυχεί στην εποχή μας για τις φωτιές;»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΚΑΛΑΡΟΣ

Ενα από τα πιο όμορφα δάση της Αχαΐας βρίσκεται στην Καλλιθέα Πατρών. Εκεί, όπου η κοινότητα και οι κάτοικοι προσπαθούν με ενέργειές τους και τη βοήθεια του Δήμου να κρατούν φροντισμένο το χώρο, πραγματοποιώντας καθαρισμούς αλλά και περιπολίες για την προστασία του πευκοδάσους.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Καλλιθέας Γιάννης Μπακαλάρος μίλησε στην «Π» και εξηγεί όσα έχουν γίνει:

«Από νωρίς στην κοινότητα έχουμε κάνει εργασίες. Οι δρόμοι στο δάσος έχουν διανοιχθεί, ενώ παράλληλα με μία εργολαβία του Δασαρχείου έγιναν οι εργασίες που απαιτούνταν. Επιπλέον, ως κοινότητα έχουμε οργανώσει μια εθελοντική ομάδα. Το πρόβλημα της περιοχής είναι ότι αρκετός κόσμος θεωρεί το δάσος χωματερή και πηγαίνει και παρατά άχρηστα πράγματα.

Αυτό συμβαίνει και στην Καλλιθέα και στο Παυλόκαστρο. Ωστόσο, με την εθελοντική ομάδα που έχουμε, καταρτίσαμε σε συνεργασία με το Δήμο πρόγραμμα δράσης για τους τρεις μήνες του καλοκαιριού και προσπαθούμε να προστατέψουμε τον φυσικό μας πλούτο».

Σε ερώτηση για το αν του μεταφέρονται ανησυχίες από την πλευρά των κατοίκων, επισημαίνει ο κ. Μπακαλάρος: «Και ποιος δεν ανησυχεί στην εποχή μας για τις φωτιές; Ο κόσμος το συζητάει και όλοι λέμε ότι πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα και να είμαστε προσεκτικοί σε ό,τι κάνουμε. Επιπλέον, μας απασχολεί ότι ακόμα και τώρα ορισμένα οικόπεδα παραμένουν ακαθάριστα. Ολα μάς ανησυχούν και γι’ αυτό προετοιμαζόμαστε από την πλευρά μας».

ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΣΠΙΡΗΣ – ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ: «Από λάστιχα και καναπέδες έως σάπια κοτόπουλα»

ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΣΠΙΡΗΣ

Μία από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις περιαστικών δασών της Πάτρας είναι αυτό του Κεφαλοβρύσου που ανήκει στην κοινότητα Σαραβαλίου. Διαχρονικά το δάσος βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων για τη φύλαξη και προστασία του, καθώς πέρα από ότι η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη, πρόκειται για ένα σημείο της Πάτρας με σπουδαία περιβαλλοντική αξία.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Σαραβαλίου είναι ο Σπύρος Κασπίρης, ο οποίος τυχαίνει να είναι φυσιολάτρης, γραμματέας του Φιλοδασικού Συλλόγου Σαραβαλίου αλλά και εθελοντής δασοπυροσβέστης. Γίνεται ευκόλως κατανοητό λοιπόν, πως ο Πρόεδρος έχει επιδείξει ειδική μέριμνα για την προστασία του Κεφαλοβρύσου.

«Σε όλα τα σημεία μας που χρειάζονταν εργασίες για την προστασία του πράσινου, έχουν γίνει ενέργειες από την πλευρά μας. Από κει και πέρα, η κοινότητα σε συνεργασία με τον σύλλογο διοργανώνει τακτικά δράσεις για την καθαριότητα του δάσους. Δυστυχώς βρίσκουμε απίθανα πράγματα που παρατά ο κόσμος. Εχουμε βρει από λάστιχα και καναπέδες, μέχρι σάπια κοτόπουλα που πέταξε κάποιος ασυνείδητος μία φορά. Γενικότερα, ο κόσμος ανησυχεί πολύ, καθώς αρκετά σπίτια βρίσκονται μέσα στο δάσος. Εμείς ως σύλλογος κάνουμε περιπολίες καθημερινά. Προστατεύουμε το δάσος γιατί η φύση είναι περιουσία όλων μας».

Μάλιστα, η ιστορία του προέδρου της κοινότητας Σαραβαλίου είναι πολύ ιδιαίτερη. Εξηγεί στην «Π» γιατί είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος σε θέματα πυρασφάλειας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής:

«Είμαι αστυνομικός και πριν μερικά χρόνια υπηρετούσα στην Αττική. Οταν έπιασε η φωτιά στο Μάτι ήμουν σε υπηρεσία και βρέθηκα στην περιοχή. Εχω δει τους 100 νεκρούς με τα μάτια μου. Οπως γίνεται αντιληπτό, έκτοτε δεν μπορώ παρά να κάνω το αδύνατο δυνατό για να προστατεύω τα δάση και τις ανθρώπινες ζωές».

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΝΩ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙ: «Πρέπει να είμαστε όλοι σε επιφυλακή»

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Το δάσος Καρκαλός είναι από τα καμάρια του Ανω Καστριτσίου, με τους κατοίκους της περιοχής να το προσέχουν ως κόρη οφθαλμού. Γι’ αυτό άλλωστε και έχει δημιουργηθεί μια εθελοντική ομάδα πυρασφάλειας που αριθμεί 63 άτομα. Με λίγα λόγια, σχεδόν ένα χωριό προσέχει το όμορφο δάσος της περιοχής με περιπολίες και άλλες δράσεις.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ανω Καστριτσίου Χαράλαμπος Χρυσικόπουλος επισημαίνει στην «Π»:
«Εχουμε προχωρήσει έγκαιρα σε καθαρισμούς και άνοιγμα δασικών δρόμων ως κοινότητα. Ομως χρειάζεται να περνάει πιο συχνά ο καταστροφέας γιατί φουντώνει γρήγορα η βλάστηση. Αυτή την περίοδο είναι μια εργολαβία του Δήμου σε εξέλιξη και έχω ενημερωθεί πως θα περάσει και από εμάς. Από κει και πέρα, έχουμε δημιουργήσει μια εθελοντική ομάδα πυρασφάλειας που αποτελείται από 63 άτομα. Κάθε βράδυ βγαίνουμε για περιπολίες με βάρδιες. Πρέπει να είμαστε όλοι σε επιφυλακή και να προστατεύουμε το χωριό μας. Το κλίμα στο χωριό είναι γενικά καλό, έχουμε μάθει να ζούμε μέσα στη φύση. Ξέρουμε όμως όλοι μας και το λέμε συνέχεια ότι το σημαντικότερο είναι να προσέχουμε τι κάνουμε».

 

Διαβάστε επίσης:

 

Μπάλος: Επέστρεψε στην παραλία η πλωτή εξέδρα για την ασφαλή αποβίβαση των επισκεπτών

Οι χλιδάτοι 4ήμεροι εορτασμοί για τον γάμο της χρονιάς στην Ινδία και οι αντιδράσεις για την προκλητική επίδειξη πλούτου

Έλεγχοι σε Καλαμπάκα και Έβρο για την πανώλη στα αιγοπρόβατα: Πώς μπήκε στην χώρα προσπαθούν να εντοπίσουν οι αρχές

Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος χρόνου για 1,9 εκατ. φορολογούμενους που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις