Η Πάτρα κερδίζει ξανά το στολίδι της!
Η «ΠτΚ» μπήκε στο νεοκλασσικό κτίριο του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών που αποκαθίσταται και εξωραΐζεται.
Σε φάση ριζικής αποκατάστασης και εξωραϊσμού βρίσκεται το περικαλλές κτίριο του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, που δεσπόζει στην πλ. Γεωργίου, με στόχο να καταστεί σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία και βατήρας πολιτισμού. Ηδη ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση της ταράτσας, η οποία πρόκειται να μετατραπεί σε χώρο δεξιώσεων, εκδηλώσεων, εκθέσεων και επιλεγμένων μουσικών παραστάσεων για την πόλη, ενώ έχει δρομολογηθεί και η ψηφιοποίηση του αρχείου του ΕΕΣΠ.
Ενταγμένο στο πρόγραμμα ΤΑΣ από το 2015 και έχοντας πολλά στατικά προβλήματα, το κτίριο ξεκίνησε να αποκαθίσταται από τον Ιούνιο του 2020. Το συνολικό πόσο των 71.500 ευρώ που εξασφάλισε μέσω του προγράμματος το ΔΣ του Συλλόγου δεν επαρκούσε και για τον εξωραϊσμό του οικοδομήματος, το οποίο είναι δαιδαλώδες, έχοντας πολλές αίθουσες και εξίσου πολλές «πληγές» από την πάροδο του χρόνου.
Ετσι το Συμβούλιο, με επικεφαλής τον δραστήριο πρόεδρο του Κώστα Ζαφειρόπουλο διέθεσε το επιπλέον ποσό των 20.000 ευρώ από πόρους του Συλλόγου, για τον εξωραϊσμό των αιθουσών του, οι οποίες είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές όλα τα προηγούμενα χρόνια και πολλές παραμένουν κλειστές.
Σήμερα, οι εργασίες βρίσκονται σε ικανοποιητικό στάδιο, καθώς επανάρχισαν μετά την αναγκαστική διακοπή της περιόδου της πανδημίας. Η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων έχει ήδη ανακαινιστεί, η ταράτσα έχει μονωθεί και παραδοθεί προς χρήση, ενώ σταδιακά αναμορφώνονται όλες οι αίθουσες που βρίσκονται ανενεργές εδώ και χρόνια, στον δεύτερο όροφο του κτιρίου.
Η ΤΑΡΑΤΣΑ ΘΑ «ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΕΙ» ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Ειδικά για την ταράτσα του κτιρίου, τα σχέδια του ΔΣ είναι φιλόδοξα: Πρόκειται για έναν χώρο 400 m2 που θα αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση της ανάδειξης και της πολιτιστικής αποστολής του ΕΕΣΠ, με τη διάθεσή του σε φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και καλλιτέχνες. Ετσι η πόλη, κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, θα αποκτήσει έναν εμφατικό χώρο στο ομφαλό της, για την φιλοξενία εκθέσεων, μικρών συναυλιών, κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Ηδη την έχει ζητήσει, ο πατρινός μουσικός και συνθέτης Χρήστος Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να γίνει εκεί η παρουσίαση του νέου του προσωπικού δίσκου με τίτλο «Αέναος Ερωτας» και με τη συμμετοχή ενός ολιγάριθμού μουσικού σχήματος από την Ιόνια Ορχήστρα που ο ίδιος διευθύνει.
Οπως σημειώνει στην «ΠτΚ» ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Ζαφειρόπουλος: «Θέλουμε να αναδείξουμε τη πολιτιστική διάσταση και φιλανθρωπική συνεισφορά του Συλλόγου μας στην πόλη. Μην ξεχνάμε, ότι τα ονόματα εμπόρων τα βρίσκουμε στα ΔΣ των Αδελφάτων, στη Σχολή του Λαού, στη Στέγη Απόρων, στις Νυχτερινές Σχολές, στους μεγάλους δωρητές και ευεργέτες κάθε σπουδαίου έργου. Ανεγείρουν με έξοδά τους το Δημοτικό Θέατρο στην πλατεία Γεωργίου Α, κατασκευάζουν τα κρηπιδώματα στο λιμάνι, ιδρύουν Αθλητικούς Συλλόγους, Ενώσεις Καλλιτεχνών, Σχολές Μουσικής. Παράλληλα ασχολούνται με το αναπτυσσόμενο εμπόριο, τις θαλάσσιες μεταφορές με τους επαχθείς ναύλους, την ασφάλεια των εμπορευμάτων και τις τράπεζες.»
Οσο για τον στόχο, ο πρόεδρος τονίζει στην εφημερίδα μας: «Αυτή η πρωτοβουλία, αποτελεί ένα άνοιγμα του Συλλόγου προς την κοινωνία και τους φορείς. Μην παραλείπουμε επίσης το γεγονός, ότι είναι το μοναδικό κτίριο στην Πάτρα, που προσφέρει πρόσβαση στα ΑμΕΑ, μέχρι και την ταράτσα του κτιρίου! Η πόλη με την ολοκλήρωση των εργασιών, θα ξανακερδίσει το ιστορικό αυτό κτίριο στην πλατεία Γεωργίου και οι έμποροι θα επιστρέψουν έτσι στην Πάτρα, το στολίδι της!».
ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται και η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου του Εμπορικού Συλλόγου, που θα δώσει την ευκαιρία μέσω του διαδικτύου σε όλον τον κόσμο, να έχει πρόσβαση στο σπάνιο υλικό του: Εκατοντάδες φωτογραφίες, έγγραφα, έντυπα, δημοσιεύματα Τύπου, γραπτά τεκμήρια, ιδιόχειρες σημειώσεις κ.ά. θα διατεθούν σε ιστοριοδίφες, φιλίστορες και ερευνητές, αναδεικνύοντας έτσι όχι μόνο την λαμπρή ιστορία του Συλλόγου, αλλά και την πολυδιάστατη δράση του.
Το έργο πραγματοποιείται με την οικονομική συνδρομή του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ), που είναι το επίσημο επιστημονικό ινστιτούτο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)
Παράλληλα, στις ράγες της υλοποίησης έχει μπει και η έκδοση του έντυπου λευκώματος με την ιστορία του Συλλόγου, που θα είναι μία αποτύπωση της πολύχρονης διαδρομής του στα κοινά της πόλης και της δράσης του σε συνδικαλιστικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Ως γνωστόν, ο Εμπορικός Σύλλογος έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε μια σειρά διεκδικήσεων, σε θέματα όχι μόνο του συνδικαλιστικού του χώρου, αλλά και θεσμών και υποδομών, που σχετίζονταν με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Πάτρας, με κομβικό ρόλο στην οικονομία, την παιδεία και τις μεταφορές.
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ
Την 21η Νοεμβρίου 1904, ιδρύεται ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών και γίνονται τα επίσημα εγκαίνια. Είχε προηγηθεί η πρωτοβουλία μίας ομάδας από προοδευτικούς γνωστούς εμπόρους της πόλης για να ιδρύσει τον νέο Εμπορικό Σύλλογο. Προϋπήρχε ο Εξαγωγικός Σύλλογος «Ερμής» που ιδρύθηκε το 1868. Η συνεχής ανάπτυξη όμως του εισαγωγικού εμπορίου υπαγόρευσε τη συλλογική του εκπροσώπηση. Στις 9 Μαΐου 1904 πενήντα (50) από τα ιδρυτικά του Μέλη, ψηφίζουν το πρώτο καταστατικό του Συλλόγου που εγκρίθηκε με το βασιλικό διάταγμα της 17ης Ιουνίου 1904.
Από τις πρώτες μέρες ο Σύλλογος αναπτύσσει έντονη και πολυσχιδή δραστηριότητα για να επιλυθούν προβλήματα του εμπορίου αλλά και γενικότερα προβλήματα της πόλης. Το κράτος δεν είχε τις σημερινές δομές αφού μόλις είχε απελευθερωθεί. Αυτό που δεν μπορεί να προσφέρει το κράτος, το αναλαμβάνουν οι έμποροι. Προκειμένου να αυτοδιοικηθούν με υπευθυνότητα ιδρύουν και συντηρούν το Δημοτικό Νοσοκομείο, το Βρεφοκομείο και το Πτωχοκομείο.
Ο ΕΕΣΠ υπήρξε πρωτοπόρος και προοδευτικός. Με απόφασή του και παρά τις έντονες αντιδράσεις εφαρμόσθηκε η ΚΥΡΙΑΚΗ – ΑΡΓΙΑ από το 1906, όταν ο νόμος της ψηφίστηκε το 1922, δηλαδή μετά από 16 χρόνια. Η πόλη δεν είχε τη σημερινή διοικητική δομή. Σημαντικό ρόλο έπαιζε η Επιτροπή Πόλης (φορείς της πόλης) που συνεδρίαζε στα γραφεία του Συλλόγου. Πρωταρχικό ρόλο έπαιζε ο ΕΕΣΠ που με διαρκείς αγώνες, συλλαλητήρια, κλείσιμο καταστημάτων, επιτυγχάνουν την σύνδεση του λιμανιού με την Ιταλία και την ίδρυση του Γ΄ Πανεπιστημίου στην Πάτρα (όταν ισχυρή πολιτική βούληση και παράγοντες είχαν ως επιλογή την Ηγουμενίτσα και τα Ιωάννινα αντίστοιχα), τη διάνοιξη της εθνικής οδού 111, μετέπειτα την ίδρυση της βιομηχανικής ζώνης, την ανάπτυξη του λιμανιού, την απόδοση του θαλασσίου μετώπου στην πόλη κ.ά.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News