Η Ρωσία δοκιμάζει τα όρια της ουκρανικής αεράμυνας, ανελέητες επιδρομές
Με «κύματα» drone και πυραύλων, η Μόσχα επιδιώκει να αποδιοργανώσει τα αμυντικά συστήματα του Κιέβου

Σε νέο επίπεδο περνά η χρήση των ιρανικής τεχνολογίας drone Shahed από τη Ρωσία, με τις επιθέσεις να φτάνουν σε πρωτοφανή ένταση και πυκνότητα, κατακλύζοντας την ουκρανική αεράμυνα.
Τα drones – που πλέον παράγονται στη Ρωσία με την κωδική ονομασία Geran – επιδεικνύουν αυξημένη ικανότητα διείσδυσης στις γραμμές άμυνας του Κιέβου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, το ποσοστό των drone που καταφέρνουν να περάσουν από τα φίλτρα των αντιαεροπορικών συστημάτων έφτασε το 15% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, τριπλάσιο από το προηγούμενο τρίμηνο.
Στις 9 Ιουλίου καταγράφηκε ρεκόρ επιθέσεων, με 728 drones τύπου Shahed να συνοδεύονται από πυραύλους Iskander και βαλλιστικούς Kinzhal, σε μία επιχείρηση ευρείας κλίμακας. Αντίστοιχη επίθεση, με 426 drone, σημειώθηκε και το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα.
Η ρωσική τακτική κορεσμού
Η Μόσχα φέρεται να υιοθετεί πλέον στρατηγική «κορεσμού», βομβαρδίζοντας τα ουκρανικά συστήματα με συνεχόμενα σμήνη φθηνών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, παράλληλα με πυραυλικές επιθέσεις. Αυτή η τακτική δυσκολεύει την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, καθώς αποσυντονίζει τα διαθέσιμα μέσα αναχαίτισης.
Ταυτόχρονα, νέες τροποποιήσεις στα Shahed επιτρέπουν την πτήση σε μεγαλύτερα ύψη και με αυξημένες ταχύτητες, ξεπερνώντας τα συμβατικά μέσα αντιαεροπορικής άμυνας. «Η ουκρανική άμυνα δεν έχει αποδυναμωθεί – τα drone απλώς εξελίσσονται ραγδαία», υπογραμμίζει ο αναλυτής Γιάσιρ Αταλάν από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.
Η αντεπίθεση του Κιέβου
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η χώρα καταρρίπτει δεκάδες Shahed σε κάθε επίθεση, χάρη στη χρήση νέων εγχώριων αναχαιτιστικών drone. Παράλληλα, υπεγράφη συμφωνία συμπαραγωγής με την αμερικανική Swift Beat – εταιρεία υπό την ηγεσία του Έρικ Σμιντ – με στόχο τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων μονάδων υψηλής τεχνολογίας.
Σύμφωνα με ειδικούς, για να ανταπεξέλθουν στις ρωσικές επιθέσεις, τα νέα αναχαιτιστικά drones θα πρέπει να φτάνουν ταχύτητες 200 χλμ/ώρα και ύψος πτήσης τουλάχιστον 6 χλμ.
Η κατάσταση επιδεινώνεται και λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot, καθώς η ζήτηση διεθνώς ξεπερνά τις δυνατότητες παραγωγής.
Ο Τομ Καράκο, ειδικός σε θέματα πυραυλικής άμυνας, χαρακτήρισε την εξέλιξη των συγκρούσεων στην Ουκρανία ως «καμπανάκι» για όλη τη διεθνή κοινότητα, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των αμυντικών μηχανισμών.
Όπως επισημαίνει ο πρώην ανώτατος αξιωματικός της RAF και νυν CEO της Saibre Capital, Αντριου Τέρνερ, «η τεχνολογική σύγκρουση στην Ουκρανία εξελίσσεται με ρυθμούς που θυμίζουν αγώνα δρόμου. Οι ισορροπίες αλλάζουν κυριολεκτικά κάθε δύο εβδομάδες».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News