Η θέση της ΓΣ του Συλλόγου ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Πατρών για τον υπό διαβούλευση Νόμο Πλαίσιο για τα ΑΕΙ
Τι αναφέρεται σε αντίστοιχη ανακοίνωση.
Την θέση του για τον υπό διαβούλευση Νόμο Πλαισίου για τα ΑΕΙ εκφράζει ο Σύλλογος ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Πατρών με ανακοίνωσή του.
Όπως σημειώνεται: «Η υπάρχουσα κατάσταση στα πανεπιστήμια της χώρας χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή χρηματοδότηση, ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κλάδων και αργό εκσυγχρονισμό εξοπλισμού και εγκαταστάσεων που σε συνδυασμό με την γενικότερη άσχημη οικονομική κατάσταση δημιουργούν μεγάλη πίεση στη σωστή λειτουργία τους. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η μεγάλη διασπορά νόμων και διατάξεων και η διόγκωση της γραφειοκρατίας. Στα προβλήματα αυτά η νομοθετική παρέμβαση οφείλει να απαντήσει θωρακίζοντας θεσμικά την άσκηση δημοκρατίας, ενθαρρύνοντας την ελεύθερη πρόσβαση των φοιτητών στη γνώση, αναγνωρίζοντας την αξία και τον ειδικό ρόλο κάθε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας, στηρίζοντας την επιστημονική και οικονομική αξιοπρέπειά τους.
Αντιθέτως, το υπό διαβούλευση Σ/Ν παρά κάποιες επιμέρους θετικές πτυχές (π.χ. αύξηση του επιδόματος διδασκαλίας, εξορθολογισμό αμοιβών ερευνητών από τον ΕΛΚΕ) απαντά στα προβλήματα του Πανεπιστημίου με συγκεντρωτισμό, έλλειμμα δημοκρατίας, εμπορευματοποίηση της γνώσης, υποβάθμιση του ρόλου των πανεπιστημιακών δασκάλων.
Διεκδικούμε:
• δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους τους φοιτητές και άμεση απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων, όπου αυτή εκκρεμεί. Η εσωτερική κινητικότητα, τα ευέλικτα πτυχία, οι αποδυναμωμένες βιβλιοθήκες να μην δημιουργήσουν φοιτητές πολλαπλών ταχυτήτων.
• απόρριψη της εμπορευματοποίησης της γνώσης, ώστε να μην καταστεί η επιχειρηματικότητα και η εξεύρεση πόρων αποκλειστικό κριτήριο αριστείας, εξέλιξης και επιβράβευσης.
• καθολική εκλογή των μονοπρόσωπων οργάνων του Πανεπιστημίου από όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, χωρίς διακρίσεις και ποσοστώσεις.
• αξιοποίηση του διδακτικού προσωπικού βάσει των προσόντων του και αποσαφήνιση του ρόλου του κάθε κλάδου χωρίς κενά και ασάφειες. Ετήσιες προσλήψεις ισάριθμες με τις συνταξιοδοτήσεις.
• προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στη διοίκηση για να ανταπεξέρθει στον όγκο της εργασίας που το σύγχρονο Πανεπιστήμιο καλείται να διεκπεραιώσει.
• αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους. Η επιβολή ελαστικών όρων εργασίας σε όλους τους κλάδους, η αύξηση του ωραρίου, ο μη συνυπολογισμός διδακτικών ωρών σε ΜΠΣ χωρίς δίδακτρα, η άρση της μονιμότητας μελών ΔΕΠ, η ασάφεια και οι παρερμηνείες ως προς την περιγραφή των καθηκόντων δημιουργούν συνθήκες εξάρτησης και υποταγής και εμποδίζουν κάθε δυνατότητα περαιτέρω προσφοράς και εξέλιξης.
• ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, που να συμβαδίζουν με την αγοραστική αξία του χρήματος σήμερα.
Τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. συνεχίζουμε να εκτελούμε τα καθήκοντά μας με συναίσθηση της ευθύνης της θέσης μας, με φιλότιμο και αυταπάρνηση. Επειδή δεν ακυρώνουμε και τις θετικές διατάξεις που το Νομοσχέδιο εισηγείται, καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει περισσότερο χρόνο στην ουσιαστική διαβούλευση με την πανεπιστημιακή κοινότητα, αναστέλλοντας την ψήφισή του με επείγουσες διαδικασίες μέσα στο καλοκαίρι. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να εγκαινιαστεί ένας ειλικρινής και γόνιμος διάλογος με τα Πανεπιστήμια, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της Δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας συνταγματική επιταγή».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News