Ιnterreg Creatures: Γνωρίστε την Ηλεία και την Ορεινή Ναυπακτία μέσα από δύο πολιτιστικές διαδρομές
Δύο τεχνολογικές εφαρμογές με στόχο την προσέλκυση πολιτιστικού τουρισμού και δημιουργία κινήτρων για την επαφή με τους νέους ανθρώπους.
Δύο πολιτιστικές διαδρομές, εκατοντάδες σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, δύο τεχνολογικές εφαρμογές και ένας κοινός στόχος: Η προσέλκυση πολιτιστικού τουρισμού σε συγκεκριμένες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και η δημιουργία κινήτρων μέσω της τεχνολογίας για την επαφή με τους νέους ανθρώπους.
Συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό έργο Ιnterreg Creatures που μόλις ολοκληρώθηκε, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών συνεργάστηκε με τουριστικούς και πολιτιστικούς φορείς και επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας, αξιοποίησε την ανταλλαγή εμπειριών με τους φορείς των άλλων πέντε χωρών που συμμετέχουν στο έργο (Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη) και σχεδίασε δύο πολιτιστικές διαδρομές, με στόχο την προβολή τους με σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία.
Ως φορέας καινοτομίας και τεχνολογίας το Επιστημονικό Πάρκο (φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του δεκάδες start up και έχει αποτελέσει αφετηρία για πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις που έχουν βγει με επιτυχία στη διεθνή αγορά), θέλει να κεφαλαιοποιήσει την τεχνογνωσία του σε μια σειρά από τομείς ευρύτερου ενδιαφέροντος. Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό συμμετείχε και στο έργο Creatures.
Ο ρόλος των δύο πολιτιστικών διαδρομών είναι να φωτίσουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.
Η πρώτη διαδρομή μας ταξιδεύει στην Ηλεία. Ξεκινά από το Κατάκολο, που τα τελευταία χρόνια είναι συνώνυμο της κρουαζιέρας για όλη την περιφέρεια, περνά από το Κτήμα Μερκούρη με την ιστορία των 140 ετών, φτάνει στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και καταλήγει στον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, προβάλλοντας παράλληλα και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους της Ολυμπίας που σε λίγα χρόνια θα έχει αποκτήσει το δικό του εντυπωσιακό «σπίτι» στον Πύργο.
Η δεύτερη διαδρομή προτείνει να περιηγηθούμε στην ορεινή Ναυπακτία με ποδήλατο, χωρίς φυσικά να αποκλείει και τις άλλες επιλογές. Από τη Ναύπακτο, που τα τελευταία χρόνια αποκτά ολοένα και περισσότερους σταθερούς θαυμαστές, φτάνουμε στην Άνω Χώρα της Ορεινής Ναυπακτίας, στην οποία έχουν δημιουργηθεί και σημανθεί μέχρι τώρα τρεις διακριτές ποδηλατικές διαδρομές, καθώς και δασικά μονοπάτια για περιηγητές και αθλητές.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, βρίσκεται αλλού: Στις ψηφιακές ξεναγήσεις που σχεδιάστηκαν, όχι μόνο για τις δύο διαδρομές της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και για το σύνολο των αντίστοιχων διαδρομών που σχεδίασαν και οι φορείς των άλλων έξι χωρών, «μιλώντας» στις έξι γλώσσες τους και στα αγγλικά.
Η εφαρμογή CreaTourES για κινητά και φορητές συσκευές δεν ξεναγεί τους χρήστες μόνο στις δύο διαδρομές, αλλά τους δίνει τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην κάθε μία ανάλογα με τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα και τον χρόνο που μπορούν να διαθέσουν, καθώς παρουσιάζει συνολικά ή ανά ενότητες εκατοντάδες σημεία ενδιαφέροντος (πολιτιστικά, τουριστικά, περιβαλλοντικά κ.ά.) που έχουν καταγραφεί για το σύνολο των περιοχών.
Το ίδιο υλικό με διαφορετικό τρόπο και με πολύ περισσότερα συνοδευτικά στοιχεία (βίντεο, φωτογραφίες κ.τ.λ.) περιλαμβάνεται στο πόρταλ του έργου (www.portal.creatoures.eu), όπου επίσης δίνονται αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο των δράσεων που έγιναν στο πλαίσιο του Creatures.
Επιπρόσθετα, έχει δημιουργηθεί ένας σύγχρονος ψηφιακός σταθμός πληροφόρησης (info kiosk) o οποίος σε πρώτη φάση θα εγκατασταθεί στα Duty Free στο Κατάκολο και για τα επόμενα χρόνια θα μετακομίζει σε άλλα σημεία μαζικής προσέλκυσης κοινού της περιοχής.
Αξίζει να τονιστεί ότι οι ψηφιακές εφαρμογές δίνουν τη δυνατότητα σε συγκεκριμένους χρήστες (φορείς ή επιχειρήσεις) να προσθέσουν, κατόπιν σχετικής αίτησης, σημεία ενδιαφέροντος που τους αφορούν και να διαχειρίζονται αυτόνομα τις σχετικές πληροφορίες.
Οι μέχρι τώρα εντυπώσεις από την αξιολόγηση των διαδρομών (υπάρχει σχετική δυνατότητα στο πόρταλ) είναι πολύ ενθαρρυντικές. Οι ακόμα πιο ενθαρρυντικές προβλέψεις στη Δυτική Ελλάδα για την τουριστική περίοδο που μόλις ξεκίνησε θα δώσουν πολύ περισσότερα δεδομένα, ώστε η διαρκής ανανέωση των ψηφιακών εφαρμογών να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τον πολιτιστικό τουρισμό της περιοχής.
- Το έργο «CreaTourES – Promoting Creative Tourism through new Experiential and Sustainable routes» με ακρωνύμιο CREATURES υλοποιείται, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg ADRION, από σύμπραξη 8 εταίρων και 6 συνδεδεμένων εταίρων από 8 Περιφέρειες και 6 χώρες Το έργο στοχεύει στην προβολή και ενίσχυση, με βιώσιμο τρόπο, της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή της Αδριατικής – Ιονίου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News