Κ. Πελετίδης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ: «…Μπροστά μας ανοίγονται δύο δρόμοι. Ή θα πάμε με το μέρος του λαού ή με τα πιράνχας»…

Τι ανέφερε ο δήμαρχος Πατρέων κατά την διάρκεια της ομιλίας του.

Πελετίδης

Η ομιλία του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), χθες, Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, έχει ως εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι, πιστεύω ότι δεν θα είναι αυτό το Συνέδριο όπως τα προηγούμενα, που ερχόμασταν γεμάτοι προσδοκίες, αλλά φεύγαμε όπως ήρθαμε, ίσως και χειρότερα.

Έχουν ήδη αναπτυχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα σε όλα τα επίπεδα, τα προβλήματα που έχουμε στους Δήμους μας, κάναμε τις προσυνεδριακές συνεδριάσεις και λέγαμε ότι όλα θα τα συζητήσουμε στο Συνέδριο. Συναντήσαμε τον Πρωθυπουργό, Υπουργούς και καταλήξαμε στο συμπέρασμα, ότι στη περιγραφή για το τι περνάμε στην διοίκηση των Δήμων, δεν έχουμε πολλά προβλήματα, μπορούμε να συμφωνήσουμε.

Νομίζω ότι η φάση της περιγραφής και της συζήτησης τελείωσε. Ήρθε η ώρα να πάρουμε αποφάσεις.

Την Δευτέρα, που θα γυρίσουμε στους Δήμους μας, θα πρέπει να έχουμε να παρουσιάσουμε κάτι καινούργιο και αισιόδοξο που βγήκε από αυτό το Συνέδριο.

Θα έχουμε λύσεις για τα διάφορα προβλήματα που απασχολούν τους συνδημότες μας;

Θα έχουμε μια καλύτερη πορεία ή θα έχουμε μια από τα ίδια, ίσως και χειρότερα;

Τα σχολεία μας θα έχουν αξιοπρεπείς χώρους, αίθουσες, αυλές, γυμναστήρια; Μιλάμε συνέχεια για την βία και την παραβατικότητα των παιδιών, αλλά κλείνουμε τις αυλές των σχολείων μόλις τελειώσει το μάθημα, γιατί δεν μπορούμε να έχουμε έναν γυμναστή να απασχολεί τα παιδιά και τις απογευματινές ώρες. Να πούμε για την δημοτική οδοποιία, το πράσινο, τις πλατείες, τις παιδικές χαρές, την στήριξη των αδύναμων συνδημοτών μας;

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση», δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα γυρίσουμε την Δευτέρα γεμάτοι με λύσεις. Το αντίθετο. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να ικανοποιήσει τον βασικό πυρήνα των αιτημάτων μας, που είναι τα χρήματα. Πώς θα κινηθούμε χωρίς αυτά; Με μάγια θα κάνουμε αυτά που πρέπει στον Δήμο  μας; Λέει ο Πρόεδρος μας ότι πρέπει να πάρουμε 8,3 δισ. και αντ’ αυτού, ο επί των οικονομικών συνάδελφος, λέει ότι παίρνουμε μόνο 1,5 δισ.

Αφού δεν τα παίρνουμε εμείς, ποιος τα παίρνει; Τα παιδιά μας και τα αξιοπρεπή σχολεία δηλαδή δεν είναι επένδυση και είναι επένδυση τα πολυκαταστήματα; Αυτά δίνουν χαρά στην κοινωνία;

Το άλλο μεγάλο θέμα που μας απασχολεί, είναι το μόνιμο προσωπικό που λείπει από τους Δήμους μας. Ένα παράδειγμα από τον δικό μας Δήμο, από την Πάτρα. Τα τελευταία 4 και πάμε στον 5ο χρόνο, μας έφυγαν λόγω συνταξιοδότησης  247 εργαζόμενοι και προσλάβαμε 3!

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταλαβαίνει η Κυβέρνηση τι ακριβώς λέμε, αλλά ο προσανατολισμός τους είναι άλλος. Δεν θέλουν εργαζόμενους, θέλουν να συνταξιοδοτηθούν όλοι κι εμείς να είμαστε ένας ελεγκτικός μηχανισμός, που θα μοιράζει τις δουλειές σε ιδιώτες. Γι’ αυτό και προβλέπονται μόνο προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού και όχι εργατών.

Η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και από κοντά και η παράταξη του κ. Δούκα, υποστηρίζουν ότι η μη ικανοποίηση των αιτημάτων μας δεν οφείλεται στην κυβερνητική πολιτική, είναι θέμα υπουργών, που έχουν διαφορετικές θέσεις. Χαρούμενοι και χαμογελαστοί χτίζουν την ατομική τους ευτυχία.

Το θέμα όμως είναι ξεκάθαρα η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική και βέβαια δεν θα μας ικανοποιήσει η μιάμιση ΚΑΠ, που μας δίνει για να καλύψει το κενό των 7 δισ. που δεν μας δίνει.

Την Δευτέρα τι θα πούμε στους συνδημότες μας; Πώς θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν; Θα πούνε κάποιοι, ότι δεν πειράζει να γίνει και μια μικρή αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη, για να κλείσουμε τα κενά των οικονομικών μας, που δημιούργησε η κυβερνητική πολιτική.

Εμείς λέμε ότι δεν θα τα πάρουμε από τους συνδημότες μας, αυτά που μας χρωστάει η κυβέρνηση. Χρήματα υπάρχουν, κάνουν με αυτά επενδύσεις και βέβαια έχουμε και την «άμυνα» της χώρας. Στέλνουν τη φρεγάτα για τα πλοία των εφοπλιστών και πληρώνουν κάθε μέρα 500.000 ευρώ! Κάνουν και μερικές βόλτες με τα αεροπλάνα για να προστατέψουν τα Βαλκάνια και πληρώνουν κι εκεί για κάθε μία ώρα 15.000 ευρώ. Και βέβαια να βοηθήσουν οικονομικά και την Ουκρανία, που σε λίγο θα είναι πρόσφορο το έδαφος για επενδύσεις, αλλά και τα πολυκαταστήματα που φέρνουν στις πόλεις μας…

Άρα τι κάνουμε; Θα ξεσηκώσουμε τους συνδημότες μας να διεκδικήσουμε αυτά που μας χρωστάνε;

Η κυβέρνηση έχει διαλέξει μετερίζι και δεν είναι μαζί μας, αλλά με τους κατόχους του πλούτου.

Πάμε στο θέμα της ενέργειας. Κάνουνε ή δεν κάνουν πλιάτσικο; Ποιος ζήτησε και ποιος ενέκρινε την απελευθέρωση της ενέργειας και το πάρτι που γίνεται γύρω από αυτήν για να γεμίζουν οι τσέπες των λίγων;

Αυτοί που κάθονται πάνω στην πλάτη μας το ζήτησαν. Και την τιμή του ρεύματος με βάση το χρηματιστήριο, την καθόρισαν κάποιοι… αόρατοι;

Κάνουν πλιάτσικο πάνω στους Δήμους μας, στις πλάτες μας, στην αξιοπρέπειά μας, μας κλέβεις κι εμείς θα το ανεχτούμε; Όχι. Δεν θέλουμε ενεργειακές κοινότητες. Είναι λάθος γιατί άφησαν τα πιράνχας στο απυρόβλητο.

Εμείς δεν πρέπει να ανεχθούμε άλλο αυτή την πορεία. Μπροστά μας ανοίγονται δύο δρόμοι. Ή θα πάμε με το μέρος του λαού ή με τα πιράνχας. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Δεν μπορούμε να γίνουμε μέρος του προβλήματος, δεν μπορούμε να ταυτιστούμε με την κυβέρνηση και να βάλουμε και εμείς θηλιά σε όσους μας εμπιστεύτηκαν.

Όσοι δε θέλουμε να βάλουμε θηλιές, και είμαστε πολλοί, να κάτσουμε και να τα βάλουμε κάτω και θα πούμε τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη. Είναι και θέμα αυτοεκτίμησης, να τα έχουμε καλά και με τον εαυτό μας. Η κυβέρνηση και ανεξάρτητα που ανήκεις και τι ψηφίζεις, πρέπει να πάρει ένα μήνυμα, ότι οι Δήμαρχοι, οι Δημοτικές μας Αρχές και τα Δημοτικά μας Συμβούλια, δεν είναι χαζοί.

Να καταλάβουν ότι απέναντί τους, θα μας έχουν αντιπάλους, θα αποκαλύψουμε την πολιτική τους και όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά για τα αφεντικά όλων των κυβερνήσεων που χασκογελάνε και τρώνε και πίνουν πάνω στην πλάτη μας.

Να τρέμουν την οργή του λαού».