Καμπανάκι για μαζικό λιμό στη Γάζα: 21 παιδιά νεκρά από πείνα σε 3 ημέρες
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαιτούν άμεση κατάπαυση του πυρός και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση

Μπροστά στον εφιάλτη ενός μαζικού λιμού βρίσκεται η Λωρίδα της Γάζας, με περισσότερες από 100 ανθρωπιστικές οργανώσεις να προειδοποιούν ότι η κατάσταση οδηγείται στο απροχώρητο. Σε κοινή τους έκκληση, ζητούν την άμεση παύση των εχθροπραξιών, το άνοιγμα όλων των συνοριακών περασμάτων και την ελεύθερη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στην αποκλεισμένη παλαιστινιακή περιοχή.
Μετά από σχεδόν 22 μήνες πολέμου και έναν ασφυκτικό αποκλεισμό που επέβαλε το Ισραήλ από τον Μάρτιο –και που μόλις χαλάρωσε ελαφρώς στα τέλη Μαΐου– η κατάσταση για τον άμαχο πληθυσμό έχει φτάσει σε τραγικά επίπεδα, με σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.
Νεκρά παιδιά από πείνα
Σύμφωνα με ανακοίνωση νοσοκομείου στη Γάζα, 21 παιδιά πέθαναν από σοβαρό υποσιτισμό ή πείνα μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, καταδεικνύοντας τη δραματική κλιμάκωση της κρίσης.
Οι ΜΚΟ —μεταξύ των οποίων Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Oxfam, Caritas, Διεθνής Αμνηστία και Γιατροί του Κόσμου— κάνουν λόγο για ανθρώπους «που εξασθενούν καθημερινά», χωρίς πρόσβαση στα βασικά. «Ο λιμός δεν είναι πια μια πιθανότητα, αλλά μια σκληρή πραγματικότητα που εξαπλώνεται», τονίζουν.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταγγέλλει ότι, από τα τέλη Μαΐου, πάνω από 1.000 άμαχοι σκοτώθηκαν ενώ αναζητούσαν τρόφιμα, με τα περισσότερα περιστατικά να καταγράφονται κοντά σε κέντρα διανομής του GHF – ενός οργανισμού που δραστηριοποιείται στη Γάζα με χρηματοδότηση που, σύμφωνα με αναφορές, προέρχεται και από ΗΠΑ και Ισραήλ.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ μεταθέτει την ευθύνη στη Χαμάς, κατηγορώντας τη για εκμετάλλευση των πολιτών και για παρακράτηση και παράνομη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, ακόμα και για πυροβολισμούς σε σημεία διανομής.
Το GHF επίσης ρίχνει την ευθύνη στη Χαμάς, υπενθυμίζοντας ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 ήταν αυτή που πυροδότησε την ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ.
Ανθρωπιστικό αδιέξοδο
Αν και το Ισραήλ δηλώνει πως επιτρέπει τη διέλευση της βοήθειας, οργανώσεις κατηγορούν τις αρχές ότι εφαρμόζουν ακραίους περιορισμούς και καθυστερήσεις, που καθιστούν πρακτικά αδύνατη τη διανομή.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση των ΜΚΟ, τόνοι προμηθειών –τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα– παραμένουν αδιάθετοι, είτε σε αποθήκες εντός της Γάζας είτε σε σημεία εκτός αυτής, καθώς η πρόσβαση των οργανώσεων παρεμποδίζεται με κάθε τρόπο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News