Καύσωνας – Meteo: Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια που καταγράφηκε ποτέ στην Ελλάδα – Ποιες πόλεις «έβρασαν»

Ο καύσωνας που έληξε το βράδυ της 26ης Ιουλίου είναι ο μεγαλύτερος σε διάρκεια που καταγράφηκε στη χώρα. Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξε η υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Καύσωνας

Ο διάρκειας 15 ημερών καύσωνας που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 26 Ιουλίου, ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας που έχει καταγραφεί στη χώρα μας, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Στον καύσωνα διακρίνονται τρεις φάσεις:

Η πρώτη στην αρχή του καύσωνα από τις 12 μέχρι τις 15 Ιουλίου, η δεύτερη (η οποία ήταν και ισχυρότερη) από τις 18 μέχρι τις 23 Ιουλίου και η τρίτη από τις 23 μέχρι τις 26 Ιουλίου, με τις δύο τελευταίες ημέρες του καύσωνα, 25 και 26 Ιουλίου, να αποτελούν και τη θερμότερη περίοδο.

Η πιο θερμή ημέρα στο σύνολο της χώρας ήταν η 23η Ιουλίου, όπου 350 σταθμοί ξεπέρασαν το όριο του καύσωνα (μέγιστη θερμοκρασία άνω των 37 °C) και 180 σταθμοί τους 40 °C. Την ημέρα αυτή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας επηρεάστηκε από θερμοκρασίες υψηλότερες των 40 °C.

Η θερμοκρασία των 46,4 °C στο Γύθειο στις 23 Ιουλίου 2023 είναι η τέταρτη υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη χώρα.

Σε όλες τις γεωγραφικές ενότητες της χώρας, με εξαίρεση τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, σημειώθηκαν απόλυτα ρεκόρ μεγίστων θερμοκρασιών των τελευταίων 15 ετών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι κάτοικοι του κέντρου της πόλης των Αθηνών (περιοχή Πατήσια) βίωσαν θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών για 307 ώρες κατά το διάστημα από 12 έως 26/07. Στην ίδια περίοδο οι κάτοικοι της Λάρισας 230 ώρες, της Σπάρτης 186 ώρες, ενώ στα Ιωάννινα (περιοχή Ανατολής) και στην Κοζάνη 164 και 145 ώρες, αντίστοιχα.

Καύσωνας

Διάγραμμα: Ο αριθμός των σταθμών που κατέγραψαν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 37 °C και 40 °C, κατά τη διάρκεια των τριών φάσεων του πρόσφατου κύματος καύσωνα που επηρέασε τη χώρα μας, το χρονικό διάστημα από 12 έως 26 Ιουλίου 2023. Στο κάτω μέρος του διαγράμματος παρουσιάζονται οι πέντε μεγαλύτερες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν σε κάθε φάση.