Και ο Γιώργος Παπανδρέου κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το ΓΕΛ Ερυμάνθειας
Τονίζει ότι η εφαρμογή αυτού του παράλογου μέτρου, δημιουργεί συνθήκες άνισης μεταχείρισης σε σύγκριση με μαθητές άλλων περιοχών, επιβαρύνοντας οικονομικά τις οικογένειες με υπερβάλλοντα έξοδα μετακίνησης και αντιβαίνεισυνολικά στον πρωταρχικό στόχο μιας προοδευτικής, σύγχρονης και δίκαιης πολιτικής για την παιδεία.

Με πρωτοβουλία του πρώην Πρωθυπουργού και Βουλευτή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Α. Παπανδρέου, κατατέθηκε προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ερώτηση με αίτηση κατάθεσης εγγράφων για την υποβάθμιση του Γενικού Λυκείου Ερυμάνθειας και τη μετατροπή του σε Λυκειακές Τάξεις, την οποία συνυπέγραψε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Στέφανος Παραστατίδης.
Με την ερώτησή του, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, αφού επισημαίνει τη διαχρονική προσφορά του ΠΑΣΟΚ στην αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της ενίσχυσης του ολοήμερου σχολείου, υποστηρίζει ότι η προβλεπόμενη μετατροπή του Γενικού Λυκείου Ερυμάνθειας σε Λυκειακές Τάξεις κατά το σχολικό έτος 2025-2026, παρά την από 29-11-2024 ομόφωνη αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερυμάνθου, οδηγεί στην κατάργηση ενός αυτόνομου, υπερσύγχρονου και οικονομικά βιώσιμου Λυκείου, απαξιώνοντας τόσο τονευρύτερο ρόλο του σχολείου, όσο και την περιοχή της Ερυμάνθειας, μιας περιοχής που έχει πλούσια μορφωτική παράδοση και έχει συμβάλλει στην πνευματική ανάπτυξη της Αχαΐας αλλά και της χώρας.
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισημαίνει ότι, με την εν λόγω μετατροπή, η οποία αποφασίστηκε χωρίς την παραμικρή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, όχι μόνο αποδομείται το κύρος και η εκπαιδευτική ταυτότητα του αυτόνομου Λυκείου Ερυμάνθειας, με κίνδυνο την περαιτέρω σχολική διαρροή, αλλά υποβαθμίζεται, λόγω της μείωσης των οργανικών θέσεων και της αποδυνάμωσης του ήδη υπάρχοντος εκπαιδευτικού δυναμικού, το εκπαιδευτικό αντικειμένο και η παρεχόμενη διδασκαλία, με άμεσες επιπτώσεις στους μαθητές και την μελλοντική τους εκπαιδευτική πορεία.
Τέλος, τονίζει ότι η εφαρμογή αυτού του παράλογου μέτρου, δημιουργεί συνθήκες άνισης μεταχείρισης σε σύγκριση με μαθητές άλλων περιοχών, επιβαρύνοντας οικονομικά τις οικογένειες με υπερβάλλοντα έξοδα μετακίνησης και αντιβαίνεισυνολικά στον πρωταρχικό στόχο μιας προοδευτικής, σύγχρονης και δίκαιης πολιτικής για την παιδεία. Επιπλέον, η συγκεκριμένη επιλογή,ενέχει κοινωνικές, εκπαιδευτικές, και αναπτυξιακές επιπτώσεις για μια ήδη δημογραφικά πιεζόμενη περιοχή, καταργώντας συνειδητά την αποκέντρωσηστην εκπαίδευση.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης με την αίτηση κατάθεσης εγγράφων:
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς την κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Θέμα: Υποβάθμιση του Γενικού Λυκείου Ερυμάνθειας – Μετατροπή σε Λυκειακές Τάξεις με σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία.
Η δημόσια παιδεία υπήρξε και οφείλει να παραμένει πυλώνας ισότητας, κοινωνικής σταθερότητας και ανάπτυξης, καθώς αποτελεί καθολικό δημόσιο αγαθό, δημοκρατικό κεκτημένο της κοινωνίας και αφορά την ακώλυτη πρόσβαση όλων των μαθητών της χώρας στην εκπαίδευση, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής, την κοινωνικοοικονομική θέση και το βιοτικό ή μορφωτικό επίπεδο της οικογένειας τους.
Το ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, έχει πρωτοστατήσει στη θεσμική κατοχύρωση και στην συστηματική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, καθιστώντας τις σχολικές μονάδες σε χωριά, κοινότητες και ορεινές περιοχές της χώρας, τόπους κοινωνικής συνοχής και ισοτιμίας. Από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της δεκαετίας του ’80 έως την θεσμοθέτηση των ολοήμερων δημοτικών σχολείων, υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα κάθε μαθητή στην αξιοπρεπή και ισότιμη εκπαίδευση. Δυστυχώς όμως σήμερα, το δικαίωμα αυτό αμφισβητείται στην πράξη, με αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι οποίες συγκεκριμένα μετατρέπουν το μοναδικό Ημερήσιο Γενικό Λύκειο της Ερυμάνθειας σε Λυκειακές Τάξεις, προσαρτημένες στο τοπικό Γυμνάσιο, γεγονός που αποτελεί την μόνη εξόφθαλμη εξαίρεση, στον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας για το σχολικό έτος 2025-2026.
Η απόφαση αυτή λήφθηκε, παρά την από 29-11-2024 ομόφωνη αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερυμάνθου σε οποιαδήποτε πρόθεση μεταβολής της σχολικής μονάδας του Δήμου Ερυμάνθειας και χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, την εκπαιδευτική κοινότητα ή τους συλλόγους γονέων. Κάθε αντίθετη επιλογή, ενέχει κοινωνικές, εκπαιδευτικές, και αναπτυξιακές επιπτώσεις για μια ήδη δημογραφικά πιεζόμενη περιοχή, καταργώντας συνειδητά την αποκέντρωση στην εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα, η κατάργηση ενός αυτόνομου, υπερσύγχρονου και οικονομικά βιώσιμου Λυκείου συνιστά ένα ακόμη βήμα εκπαιδευτικής απαξίωσης τόσο του ευρύτερου ρόλου του σχολείου όσο και της περιοχής της Ερυμάνθειας, μιας περιοχής που έχει πλούσια μορφωτική παράδοση και έχει συμβάλλει στην πνευματική ανάπτυξη της Αχαΐας αλλά και της χώρας. Από τα σχολεία της περιοχής, έχουν αναδειχθεί διακεκριμένοι επιστήμονες, στοιχείο που υπογραμμίζει την μεγάλη σημασία διατήρησης των ισχυρών δημόσιων δομών εκπαίδευσης, με διοικητική αυτοτέλεια και ανεξαρτησία. Σε αντίθετη περίπτωση, η όποια αποδόμηση της εκπαιδευτικής ταυτότητας και του κύρους του αυτόνομου Λυκείου της Ερυμάνθειας, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην περαιτέρω σχολική διαρροή και στην απομάκρυνσή των νέων από την εκπαίδευση, ειδικά των κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτων ομάδων.
Επιπλέον, το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού αντικειμένου θα υποβαθμιστεί σημαντικά, καθώς ιδίως στις Λυκειακές τάξεις της Β’ και Γ’ Λυκείου υπάρχει συγκεκριμένο -και δυστυχώς ελλειπές- πλαίσιο δυνατοτήτων στην επιλογή μαθημάτων προσανατολισμού. Ως εκ τούτου, οι μαθητές θα στερηθούν την πρόσβαση σε κρίσιμα γνωστικά αντικείμενα, απαραίτητα για τις μετέπειτα ακαδημαϊκές τους επιλογές και εκπαιδευτικούς στόχους.
Σημαντικό διακύβευμα της μετατροπής του Λυκείου σε Λυκειακές τάξεις, αποτελεί επίσης, η ταυτόχρονη διατάραξη της εκπαιδευτικής σταθερότητας και της παιδαγωγικής συνέχειας των μακροχρόνιων παιδαγωγικών σχέσεων του διδακτικού προσωπικού με τους μαθητές. Η συνακόλουθη μείωση των οργανικών θέσεων και η αποδυνάμωση του ήδη υπάρχοντος εκπαιδευτικού δυναμικού, θα συμβάλλει πλήρως στην υποβάθμιση της παρεχόμενης διδασκαλίας και της έννοιας του δημόσιου σχολείου, ως ενιαίου και σταθερού θεσμού.
Τέλος, η εφαρμογή αυτού του παράλογου μέτρου, δημιουργεί συνθήκες άνισης μεταχείρισης σε σύγκριση με μαθητές άλλων περιοχών, επιβαρύνει οικονομικά τις οικογένειες με υπερβάλλοντα έξοδα μετακίνησης και αντιβαίνει συνολικά στον πρωταρχικό στόχο μιας προοδευτικής, σύγχρονης και δίκαιης πολιτικής για την παιδεία. Η ενίσχυση των σχολείων της περιφέρειας αποτελεί κρίσιμο ζήτημα πολιτικής και κοινωνικής επιλογής, για την προοπτική του τόπου και την βιωσιμότητα της τοπικής κοινωνίας.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Με δεδομένο ότι το Λύκειο Ερυμάνθειας κατασκευάστηκε το 2018 στο υπερσύγχρονο σχολικό συγκρότημα της περιοχής, με πλήρη ψηφιακό εξοπλισμό, κατόπιν αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων, ποια συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια που εισηγήθηκαν οι αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, που συνηγορούν στο κλείσιμο ενός τόσο σύγχρονου σχολείου και στην μετατροπή του ΓΕΛ Ερυμάνθειας σε Λυκειακές Τάξεις;
2. Έλαβε υπόψη το Υπουργείο, την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερυμάνθου και τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας; Αν ναι, γιατί δεν επανεξετάστηκε η απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη την τοπική αντίδραση και τις επιπτώσεις της απόφασης στην εκπαιδευτική κοινότητα;
3. Υπήρξε οποιαδήποτε διαβούλευση ή επίσημη ενημέρωση με τους τοπικούς φορείς πριν την έκδοση του ΦΕΚ Β’ 3309/29.6.2025;
Και παρακαλείται η κ. Υπουργός όπως καταθέσει
Τις προτάσεις της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αχαΐας, καθώς και τις εισηγήσεις των αρμόδιων Περιφερειακών Διευθύνσεων του Υπουργείου παιδείας που αφορούν το εν θέματι ζήτημα.
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γεώργιος Παπανδρέου
Στέφανος Παραστατίδης
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News