Κακοκαιρία: Πλημμυρικά φαινόμενα στην Αχαΐα ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ
Σε επιφυλακή οι Αρχές. Περιοχές της Δυτικής Αχαΐας «δοκιμάστηκαν» από τη χθεσινή κακοκαιρία. Ομάδες της 6ης ΕΜΟΔΕ Πάτρας, σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.
Πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές κυρίως της Δυτικής Αχαΐας κατεγράφησαν, χθες, λόγω των έντονων και μακράς διάρκειας βροχοπτώσεων. Οι κάτοικοι σε Αλυκές και Μιχόι, ήρθαν αντιμέτωποι με τον «εφιάλτη» του 2021, βλέποντας τη στάθμη των υδάτων να ανεβαίνει επικίνδυνα. Δρόμοι και καλλιέργειες θάφτηκαν στα λασπόνερα.
Λόγω υπερχείλισης διεκόπη για λίγο η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Κάτω Αχαΐα – Αραξος, ενώ για ακόμα μια φορά «φούσκωσε» το ρέμα Μαλιαγκού. Αμεση ήταν η επέμβαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, με μηχανήματα έργου.
Στην Πάτρα η Πυροσβεστική κλήθηκε για απάντληση υδάτων σε δυο υπόγεια στο κέντρο της πόλης και στην Παραλία, ενώ επί της οδού Κορίνθου μεγάφωνο του Δήμου «κατέρρευσε», χωρίς ωστόσο να υπάρξει τραυματισμός. «Μέχρι τώρα, ήταν οι λίγες οι περιπτώσεις που χρειάστηκε να επέμβουμε σε σχέση με το πέρασμα της κακοκαιρίας. Παραμένουμε σε ετοιμότητα, έχουμε ενισχύσει τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά», δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος », ο συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, υποστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης. Συνολικά στην Περιφέρεια, οι άνδρες της ΠΥ επενέβησαν σε 12 αντλήσεις και σε δυο κοπές δένδρων. Υφεση των καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αναμένεται από σήμερα το μεσημέρι.
Εκτάσεις – «Βενετία» και ζημιές σε σπίτια στην Ηλεία
Πλημμύρες στο Μεσολόγγι, χιόνια στα ορεινά
«Κάθε χρόνο πλημμυρίζω»
«Κάθε χρόνο πλημμυρίζω και τουλάχιστον για 20 ημέρες είμαι μέσα στα νερά. Δεν μπορούσαμε να κινηθούμε μας παρέσερνε το νερό, σε κάποια σημεία μάς έφτανε μέχρι τα γόνατα, ο δρόμος έκλεισε. Εάν δεν «έκοβε» δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει τίποτα όρθιο» περιγράφει στην «Π» η κ. Κατερίνα κάτοικος που ζει μόνιμα σε κτήμα το οποίο βρίσκεται κοντά στο ρέμα και κάθε φορά που βρέχει, βρίσκεται επί ποδός.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, τουλάχιστον την τελευταία 6ετία, όπως λέει παρά το γεγονός πως έχει θωρακίσει το κτήμα με μαντρότοιχους, έγκειται στο γεγονός καταπατήσεων που έχουν γίνει με αποτέλεσμα φυσική ροή του ρέματος να εκτρέπεται προς άλλη κατεύθυνση. «Η περιφέρεια πέρυσι μας υποσχέθηκε πως έχει δημοπρατηθεί έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης, και πως θα γίνει όταν ‘’ανοίξει’’ ο καιρός. Φέτος έχουμε πάλι το ίδιο πρόβλημα και δεν έχει γίνει τίποτα. Είναι δυνατόν πρώτα να πάθουμε ζημιά και μετά να το θυμηθούν;».
O αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος δήλωσε στην «Π»: «Καθαρισμός στου Μαλιαγκού έχει γίνει. Υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα 8 εκ. ευρώ, μέσα σε αυτά είναι και η Μαλιαγκού. Ενα έργο που δεν έχει γίνει 30 χρόνια δεν μπορεί να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη».
Η 6Η ΕΜΟΔΕ σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά
Στην άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια συμμετείχε ομάδα της 6ης ΕΜΟΔΕ Πάτρας στο νησί της Ζακύνθου που «χτυπήθηκε» από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας. Το 8μελές κλιμάκιο με ειδικό εξοπλισμό, μετέβη χθες τα ξημερώματα στο νησί. Ακόμα 8 άτομα της Ειδικής Μονάδας εστάλησαν την Τετάρτη προς ενίσχυση στην Κεφαλονιά.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News