Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα: «Δικαίωση» στην αλήθεια

Νέα ταινία για τα γεγονότα του 1943 με αφηγητή τον διακεκριμένο ηθοποιό Κώστα Αρζόγλου, που μιλά αποκλειστικά στην «ΠτΔ»

Ολοκαύτωμα Ο Κώστας Αρζόγλου στο Μουσείο Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων

Μία ακόμα ταινία με αφορμή το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα και με αφηγητή τον Κώστα Αρζόγλου, έρχεται σε λίγες ημέρες στους κινηματογράφους: Μετά από ενδελεχή ιστορική έρευνα και μέσα από την μυθοπλαστική, αλλά συνάμα ρεαλιστική προβολή μιας πραγματικής συνθήκης, ολοκληρώθηκε το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΔΙΚΑΙΩΣΗ 3368», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Καλαβρυτινής Ισμήνης Σακελλαροπούλου.

Η παραγωγή, παρουσιάζει το ακανθώδες ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων και-αξίζει να σημειωθεί- είχε την επιστημονική υποστήριξη του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, τη συγχρηματοδότηση του Δήμου Καλαβρύτων, της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων.

Το έργο θα προβληθεί εκτός της μεγάλης οθόνης, σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ, αλλά και σε τηλεοπτικά δίκτυα.

«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΔΙΕΛΥΣΕ»

Τον κεντρικό ρόλο του αφηγητή, έχει ο καταξιωμένος θεατράνθρωπος Κώστας Αρζόγλου, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στην «ΠτΔ». Κάνοντας μια πραγματική εξομολόγηση ψυχής, δήλωσε συγκλονισμένος από τον ρόλο του:

«Οταν μου το πρότεινε η Ισμήνη, ενθουσιάστηκα πάρα πολύ, επειδή ακριβώς έχει μείνει ένα τεράστιο κενό μέσα μου για τη μη διεκδίκηση της αλήθειας και του δίκαιου περί της γερμανικής κατοχή. Περισσότερο μάλιστα ενθουσιάστηκα, που ένας νέος άνθρωπος είναι τόσο δοσμένος πάνω σε αυτό το θέμα.

Ολοκαύτωμα

Μετά όταν έπαιζα τον ρόλο, συγκινήθηκα πάρα πολύ! Ολη αυτή η ιστορία των Καλαβρύτων με διέλυσε ψυχολογικά και προσπαθούσα να μαζέψω τα κομμάτια μου, προκειμένου να αποδώσω τον ρόλο μου!

Είχε τελειώσει ο ρόλος μου και κάθισα ακόμα πιο πολύ στα Καλάβρυτα για να γειωθώ! Δηλαδή για να καταλάβετε, είχα φύγει πέρα τα γήινα, γιατί δεν μπορούσα να είμαι ανέντιμος απέναντι στον εαυτό μου. Εβλεπα τον εαυτό μου στον καθρέφτη να καταρρέει!».

Γνωρίζω ότι έχετε καταβολές ξεριζωμού. Επαιξε ρόλο αυτό το γεγονός, στην προσέγγιση του ρόλου σας;

«Οι καταβολές μου δεν έχουν βέβαια γεωγραφική σχέση, αλλά υπάρχει πράγματι ψυχολογική συγγένεια. Ως προς τη βία που είχε αντιμετωπίσει η γιαγιά μου κατά τον ξεριζωμό από τη Μικρά Ασία και ότι κατά σύμπτωση ζούσε μαζί με τέσσερα παιδιά, με ένα από αυτά βέβαια, να είναι ο πατέρας μου. ε\Εχω μεγαλώσει με αυτές τις ιστορίες και οποιοδήποτε γεγονός των Καλαβρύτων, με αφορά έμμεσα πάρα πολύ και με κάνει να κινούμαι!».

«ΒΡΗΚΑ ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ!»

«Κουβαλάω ακόμα τη συγκίνησή μου και μετά τα γυρίσματα. Να σας πω την αλήθεια και τα όσα έμαθα από αυτή την κινηματογραφική προσέγγιση της Ισμήνης και μιλώντας με ανθρώπους άλλους των Καλαβρύτων, είναι η περιουσία μου!

Ξέρετε τι με συγκίνησε πάρα πολύ; Το ότι παρ’ όλο που αυτοί οι άνθρωποι είναι ”μαχαιρωμένοι” από αυτά τα γεγονότα, έχουν μια δύναμη ζωής που μπορεί και βλέπει τον ήλιο, να γελάει, να καλημερίζει! Είναι μία αντίληψη πάρα πολύ σπουδαία!

Τώρα που ανεβάζω ένα έργο για τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, που έγινε τόσα κομμάτια, ρίχνω το βάρος σε αυτό: Δηλαδή, ότι παρ’ όλο που από μία, έγιναν… 800 πατρίδες και διαλύθηκε η χώρα με πόλεμο, μαζεύονταν  ροκ συγκροτήματα μπροστά στις βόμβες, στο κεντρικότερο σημείο του Βελιγραδίου και ενώπιον χιλιάδων κόσμου έπαιζαν μουσική! Κόντρα στη φρίκη του πολέμου! Τέτοια δύναμη ζωής, τη βρήκα και στα Καλάβρυτα, τα οποία στέλνουν το μήνυμα, να μη σε παίρνει από κάτω, η δύναμη του ισχυρού!».

Ολοκαύτωμα

«ΥΠΟΠΤΗ ΣΙΩΠΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ»

Ποια είναι η άποψή σας για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων; Τις έχουμε διεκδικήσει σθεναρά;

«Μου έχει αφήσει ένα κενό αυτή η ιστορία. Και ξέρετε κάτι; Επιτρέψτε μου: Δεν θέλω να μιλάμε για το θέμα αυτό, με παρελθοντικό χρόνο. Πρέπει να λέμε ”Η Ελλάδα να διεκδικήσει”, όχι ”δεν διεκδίκησε”. Σίγουρα δεν έχει τις διεκδικήσει η χώρα μας καθόλου, ίσια-ίσα νομίζω ότι έχει πέσει μια ύποπτη σιωπή στο ζήτημα και πρέπει επιτέλους να διεκδικήσει άμεσα, τώρα!».

Εχουμε επιδείξει διαχρονικά δηλαδή, μια συμπεριφορά περίπου εθνικής υποτέλειας, πάνω στο ζήτημα αυτό;

«Νομίζω ότι η εθνική υποτέλεια είναι ένα γεγονός, αλλά αυτό πρέπει να συγκαλύπτει, να κουκουλώνει και διάφορα άλλα πράγματα. Δηλαδή, ο ένας λέει ότι συνεχίζει το ζήτημα των αποζημιώσεων να είναι εν ισχύ, ο κ. Σόϊμπλε απεναντίας λέει ”ξεχάστε το, δεν υπάρχει!”, έχουν πέσει κάποιες υπογραφές, έχουν γίνει κάτι Σύμφωνα…

Κανείς προς το παρόν, δεν έχει μπορέσει να ανασύρει τα πραγματικά γεγονότα για να δούμε ποια είναι η αλήθεια. Δεν ξέρουμε ποια ακριβώς είναι η αλήθεια και σε ποια νομικά κολπάκια στηρίζεται αυτή η αλήθεια. Συνεχίζω να έχω κι εγώ, ένα τεράστιο ψυχολογικό κενό. Οι νομικοί σύμβουλοι του ελληνικού κράτους που είναι επαΐοντες, να μας πούνε επιτέλους την αλήθεια! Και να μας πούνε, τι ακριβώς παλεύουμε… Ημασταν χαμένοι έως τώρα, σύμφωνα με το δίκιο του ισχυρού. Αλλά όχι χαμένοι σε επίπεδο ηθικής, δικαίου και ιστορικής πραγματικότητας. Εχει γίνει ένα κακό τεράστιο…».

«ΤΟ ΦΙΛΜ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ»

Συνεχίζεται ο πανελλήνιος θόρυβος μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας μας για τις αντιδράσεις Καλαβρυτινών, σχετικά με την ιστορική αλήθεια της ταινίας «Καλάβρυτα 1943». Η «Δικαίωση 3368», θα μπορούσε να αποτελέσει την απάντηση της ίδιας της  Ιστορίας;

«Δεν την έχω δει αυτή την ταινία, αλλά πιστεύω ότι η αλήθεια των Καλαβρύτων βρίσκεται σε αυτό το έργο που έχει κάνει η Ισμήνη. Είναι ένα ντοκιμαντέρ, που πράγματι αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια!

Μόνο που πρέπει να την αντιμετωπίζουμε σαν μια ζώσα ιστορία! Γιατί συνηθίζουμε να αντιμετωπίζουμε τα ιστορικά γεγονότα σαν κάτι παρελθοντικό και να λέμε ”δεν βαριέσαι και πάμε παρακάτω”. Δεν πάμε παρακάτω, στυλώνουμε τα πόδια και ζητάμε δικαιοσύνη!».

 

«ΔΙΚΑΙΩΣΗ 3368»: ΥΠΟΘΕΣΗ – ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΟλοκαύτωμαΟ τίτλος του έργου αφορά την εργασία του δικηγόρου των Καλαβρύτων Περικλή Σακελλαρόπουλου που μαζί και με άλλους συναδέλφους του, κατάφεραν να συγκεντρώσουν και να καταγράψουν τις εκατοντάδες αιτήσεις αγωγών των οικογενειών των θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, φτάνοντας ως τον αριθμό της αίτησης «3.368».

Ολες οι αγωγές συγκεντρώθηκαν σε τέσσερις τόμους, για να αποτυπωθούν με κινηματογραφικό τρόπο σε αυτό το έργο, θυμίζοντας πως δεν αποτελούν άψυχα νομικά έγγραφα οικονομικών διεκδικήσεων αλλά μια ιστορική πηγή, μια αναλυτική καταγραφή ενός δράματος και παράλληλα ενός αγώνα κοινωνικού, πολιτικού, δικαστικού, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στο τραγικό έτος 1943 και συγκεκριμένα στις 13 Δεκεμβρίου όπου έλαβε χώρα η «Επιχείρηση Καλάβρυτα».΄

Αφηγητές του έργου είναι ο Κώστας Αρζόγλου και η Αννα Παπαγεωργίου, ενώ στις δραματοποιημένες σκηνές συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Θεοδώρα Σιάρκου, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Michael Seibel, Γιώργος Χρανιώτης, Πελαγία Βουτζουλίδου, Παναγιώτης Καρμάτης και η Βασιλική Κούλη. Στο έργο συμμετέχει ως ηθοποιός και ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας.