Καρκίνος: Νέο απλό διαγνωστικό τεστ – Εντοπίζει εγκαίρως και τις μεταστάσεις

Μελλοντικές μελέτες σε μεγαλύτερες ομάδες ασθενών θα αξιολογήσουν καλύτερα αυτή την εξέταση και τις πιθανές κλινικές εφαρμογές.

καρκίνος

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δημοσιευμένη στο Clinical Cancer Research, σκιαγραφεί μια νέα μέθοδο εξέτασης αίματος ικανή να ανιχνεύσει διαφορετικούς τύπους καρκίνου, ακόμα και στην περίπτωση μεταστάσεων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από 300 ασθενείς με συμπτώματα που θα μπορούσαν να είναι προάγγελοι του καρκίνου, όπως κόπωση και απώλεια βάρους, ασθενείς που επιλέχθηκαν μέσω της εφαρμογής Oxfordshire Suspected CANcer (SCAN).

Έπειτα αξιολόγησαν εάν αυτό το διαγνωστικό τεστ μπορούσε να διακρίνει τους ασθενείς με μια πληθώρα συμπαγών όγκων από εκείνους που δεν έπασχαν από καρκίνο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, καρκίνος ανιχνεύθηκε σωστά σε 19 από τους 20 ασθενείς με καρκίνο. Στους συγκεκριμένους, η μετάσταση εντοπίστηκε με συνολική ακρίβεια 94%. Αυτή είναι και η πρώτη τεχνολογία προς όφελος των ασθενών, η οποία κατάφερε να προσδιορίσει τη μεταστατική κατάσταση ενός καρκίνου από μια απλή εξέταση αίματος, χωρίς την προηγούμενη διάγνωση του τύπου του καρκίνου.

Καθίσταται επομένως μια εξαιρετική αιματολογική εξέταση, η οποία υπόσχεται να συμβάλλει στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου αλλά και στην αξιολόγηση του σταδίου του καρκίνου στο μέλλον. Σε αντίθεση με διάφορες αιματολογικές εξετάσεις για τον εντοπισμό του καρκίνου, οι οποίες ανιχνεύουν γενετικό υλικό από τους όγκους, η συγκεκριμένη εξέταση χρησιμοποιεί μια τεχνική που ονομάζεται μεταβολομική ανάλυση NMR, χρησιμοποιώντας υψηλά μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα, για να καταγράψει τα επίπεδα φυσικών χημικών ουσιών (μεταβολίτες) στο αίμα.

Τα υγιή άτομα, τα άτομα με διαγνωσμένο καρκίνο και τα άτομα με μεταστατικό καρκίνο έχουν διαφορετικά προφίλ μεταβολιτών του αίματος, τα οποία μπορούν να εντοπιστούν και στη συνέχεια να αναλυθούν με βάση τους αλγόριθμους των ερευνητών για να διακριθούν οι διαφορετικές αυτές φάσεις.

Σύμφωνα με τον Δρ Τζέιμς Λάρκιν, ερευνητή της μελέτης «τα καρκινικά κύτταρα έχουν μοναδικά μεταβολικά δακτυλικά αποτυπώματα λόγω των διαφορετικών μεταβολικών διεργασιών τους. Μόλις τώρα ξεκινούμε να κατανοούμε πώς οι μεταβολίτες που παράγονται από τους όγκους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιοδείκτες με ακρίβεια. Έχουμε άλλωστε ήδη αποδείξει για παράδειγμα ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να αναγνωρίσει με επιτυχία εάν οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση βρίσκονται στα τελευταία στάδια της νόσου, ακόμη και πριν το καταλάβουν οι κλινικοί γιατροί, όπως ο καρκίνος».

Διάφορες μορφές καρκίνου, σε περίπτωση έγκαιρης διάγνωσης, μπορούν να θεραπευτούν με επιτυχία. Το συγκεκριμένο τεστ, ακριβώς επειδή δε στοχεύει σε μεμονωμένες μορφές καρκίνου, μπορεί να συμβάλλει θετικά σε αυτή την έγκαιρη διάγνωση, ειδικότερα σε ασθενείς με συμπτώματα που δεν υποδηλώνουν την πάθηση κάποιου συγκεκριμένου οργάνου.

Μελλοντικές μελέτες σε μεγαλύτερες ομάδες ασθενών θα αξιολογήσουν καλύτερα αυτή την εξέταση και τις πιθανές κλινικές εφαρμογές.