Καρπέτας για το συνέδριο της ΕΝΠΕ: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ερημώνει

«Δυστυχώς, έχουμε καταντήσει το μακρύ χέρι της κυβέρνησης», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», Κώστας Καρπέτας, στο ο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, στην Πάτρα.

Καρπέτας

Τον κώδωνα του κινδύνο,  για την εγκατάλειψη και ερήμωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εξαιτίας των εφαρμοζόμενων κυβερνητικών πολιτικών, έκρουσε ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», Κώστας Καρπέτας, με αφορμή το συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) με θέμα: «Οι Περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις: Θεσμική Θωράκιση – Αγροτική Ανάπτυξη», που διεξάγεται στην Πάτρα.

Όπως τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Καρπέτας, οι δήθεν μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον δικαστικό, τον ακαδημαϊκό, τον φορολογικό, τον ασφαλιστικό, τον τραπεζικό και προσεχώς τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, έχουν ως μοναδικό και ανομολόγητο στόχο τη μείωση του κόστους και δεν λαμβάνουν υπόψη τον παράγοντα άνθρωπο και τις ανάγκες του, με συνέπεια να επιταχύνουν την αβεβαιότητα των κατοίκων και να επιβαρύνουν διαρκώς την κατάσταση.

«Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών θα είναι η συνεχιζόμενη και αδιάλειπτη ερήμωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Οι νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τον τόπο τους και οι μεγαλύτεροι, απογοητευμένοι και απελπισμένοι, προσπαθούν να αλλάξουν ρότα ζωής με ψαλιδισμένες προσδοκίες για ένα βιώσιμο μέλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρπέτας και πρόσθεσε: «Κλείστε τα όλα και μετά θα αναρωτιόμαστε γιατί το δημογραφικό αποτελεί το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας μας. Ανάπτυξη χωρίς ανθρώπους δεν υπάρχει. Καταντήσαμε μια κοινωνία που αναπολεί το παρελθόν και φοβάται το μέλλον. Μια κοινωνία στην εντατική».

Ο Κώστας Καρπέτας στάθηκε στα αποκαρδιωτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2023 που αφορούν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με αυτά, το 35,2% του πληθυσμού στη Δυτική Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, από το 23,8% που ήταν το 2019 και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η περιοχή μας έχει εγκλωβιστεί σε μια παγίδα φτηνής ανάπτυξης (χαμηλή ένταση εργασίας, χαμηλή παραγωγικότητα, χαμηλές αμοιβές) που αναπαράγει φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό και ανισότητες. Γι’ αυτά όλα υπάρχουν πειστικές απαντήσεις, αγαπητοί μου συνάδελφοι σύνεδροι;».

Μιλώντας για τη θεσμική θωράκιση του θεσμού της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Καρπέτας διαπίστωσε ότι «η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση διαρκώς υποβαθμίζεται. Από το αίτημα των Περιφερειών για Περιφερειακή Διακυβέρνηση, έχουμε πάει στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και αντί για τη θεσμική θωράκιση των Περιφερειών, οδηγούμαστε στη συνεχή απαξίωση του ρόλου τους».

Ο κ. Καρπέτας τόνισε ότι το ζήτημα της αλληλοεπικάλυψης και κατανομής των αρμοδιοτήτων δεν έχει λυθεί και πως οι διορισμένες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ενισχύονται αντί να καταργούνται. «Δυστυχώς, έχουμε καταντήσει το μακρύ χέρι της κυβέρνησης», σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΕΝΠΕ, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» και παρουσίασε μια σειρά προτάσεων για τη θεσμική θωράκιση των Περιφερειών, όπως:

·  Τη Συνταγματική αναθεώρηση, τουλάχιστον του άρθρου 102 του Συντάγματος, που θα θεσμοθετήσει την κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

·  Την οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και φορολογική αποκέντρωση, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

·  Την εκχώρηση αρμοδιοτήτων από το Κράτος στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις, υλοποιώντας στην πράξη την έννοια της τοπικής αρμοδιότητας.

·  Την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με διασφάλιση της εργασίας όλων των εργαζομένων σε αυτές, μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους (εκτός εκείνων που αφορούν την «σκληρά» κρατική πολιτική) με ένταξη των ομοειδών Υπηρεσιών τους στις Περιφέρειες.

·  Την άρση του αποκλεισμού από τη χάραξη της χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής των Περιφερειών με μητροπολιτικά χαρακτηριστικά.

·  Την πρόβλεψη για την άσκηση ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.