Πάτρα-Κάτω πόλη: Πώς γίναμε… άνω-κάτω

Ο διαγωνισμός ήταν εξ αρχής προβληματικός. Ο Δήμος θα προκηρύξει ξανά την ανάπλαση, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για χρονοδιάγραμμα.

 

Πάτρα

Η ξαφνική αποχώρηση της Κοινοπραξίας Εταιρειών που είχε αναδειχθεί ανάδοχος των έργων για την ανάπλαση της Κάτω Πόλης, μαζί με το αρχικό «μούδιασμα» για την καθυστέρηση του έργου, προκάλεσε και αρκετά ερωτηματικά.
Ενα από αυτά είναι, αν πληρούνται οι τυπικοί όροι στην απόφαση της αποχώρησης, λίγο πριν πέσουν υπογραφές στη σύμβαση του έργου. Ο αντιδήμαρχος Εργων Χρήστος Κορδάς εξηγεί στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», που «πάτησε» η εταιρεία καθιστώντας νόμιμη την αποχώρησή της: «Η εγγυητική που είχε καταθέσει η εταιρεία για να μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό της ανάπλασης, λήγει σήμερα και δεν ανανεώνεται. Επομένως, εφόσον δεν υπάρχει ενεργή εγγυητική, δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία. Από την πλευρά μας, είχαμε ζητήσει από την εταιρεία να καταθέσει αίτημα παράτασης της εγγυητικής, κάτι το οποίο δεν συνέβη. Πάντα υπάρχουν νομικά παράθυρα που μπορούν να ευνοήσουν τέτοιες εξελίξεις…».

ΠΑΥΕΙ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Επιπλέον, μας κατέστησε σαφές ο κ. Κορδάς πως ο διαγωνισμός που είχε διενεργηθεί δεν ισχύει, καθώς οι άλλες δύο εταιρείες που είχαν καταθέσει προσφορά για την ανάληψη των έργων της ανάπλασης, δεν διαθέτουν ενεργή εγγυητική επιστολή, επομένως δεν μπορεί να τους ζητηθεί, να συνεχίσουν.
Από κει και πέρα, όπως παρουσιάστηκε και χθες από την «Π», ο λόγος της αποχώρησης από το συγκεκριμένο έργο είναι κυρίως ότι κάθε εργολάβος, κάθε εταιρεία, θέλει να αποκομίσει το μέγιστο δυνατό κέρδος από κάθε έργο, από κάθε εργολαβία. Προφανώς, αν από μια εργολαβία προκύψει οικονομική ζημιά, αποχωρεί.
Πλέον, ο Δήμος θα επαναλάβει όσο πιο σύντομα γίνεται τον διαγωνισμό για την ανάπλαση της Κάτω πόλης, ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα συμβεί αυτό επειδή θα χρειαστεί αναμόρφωση του προϋπολογισμού του έργου και πρόσθετα κονδύλια.

ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Πάντως, ο διαγωνισμός αυτός, από νωρίς είχε αντιμετωπίσει προβλήματα. Με αρχικό προϋπολογισμό το ποσό των 11.824.000 ευρώ, διεξήχθη στις 14/12/2020 και συμμετείχαν τρεις εταιρείες, εκ των οποίων η μια από την Αχαΐα.
Το πρακτικό ολοκληρώθηκε στις 22/3/2021, με το οποίο ορίστηκε ως προσωρινός μειοδότης η Solis ΑΕ, με έκπτωση 51,38% και ύψος προσφοράς 5.749.000 με ΦΠΑ.
Ο φάκελος παραπέμφθηκε στις υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων για τις υπόλοιπες τυπικές διαδικασίες αλλά, προφανώς επειδή υπήρξε καθυστέρηση, ο αρχικός μειοδότης τον εγκατέλειψε, με αποτέλεσμα η επιτροπή του διαγωνισμού να καλέσει τον επόμενο μειοδότη, δηλ. την «Εργοδυναμική», η οποία στις 21/10/2021 ορίστηκε προσωρινός ανάδοχος με την προσφορά που είχε καταθέσει, δηλ. για ποσό 6.040.000 ευρώ και έκπτωση 48,91%. Το πρακτικό προωθήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή για έγκριση.
Βάσει νομοθεσίας, η εταιρεία έπρεπε να υποβάλει υπεύθυνες δηλώσεις περί μη μεταβολής στοιχείων που θα καθιστούσαν άκυρη την προσφορά της και ανανέωση της εγγυητικής, που κανονικά λήγει σήμερα.
Αν παρέλθει και η σημερινή ημερομηνία χωρίς ανανέωση της εγγυητικής επιστολής, υφίσταται ο τυπικός λόγος για να ακυρωθεί νόμιμα ο διαγωνισμός.
Ο ουσιαστικός, είναι οι τεράστιες ανατιμήσεις που έχουν επέλθει στην αγορά των πρώτων υλών, οι οποίες κατέστησαν την εργολαβία μη υλοποιήσιμη με τα οικονομικά δεδομένα που προκηρύχθηκε.

 

Μαντάς: Η ευθύνη ανήκει στον δήμο

Πάτρα

Πέτρος Μαντάς

Στις κατηγορίες που εξαπέλυσε η δημοτική αρχή εναντίον των εργοληπτικών επιχειρήσεων για την ακύρωση του διαγωνισμού, απάντησε χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργοληπτών Δημοσίων Εργων Αχαΐας και μέλος της επιτροπής του διαγωνισμού, Πέτρος Μαντάς.
Οσον αφορά τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση, καθώς η επιτροπή, εξ όσων γνωρίζει, δεν είχε λάβει ακόμα γνώση της επιστολής παραίτησης του αναδόχου και δεν είχε συνεδριάσει για να αποφασίσει για την μετέπειτα εξέλιξη.
Ομως, ως εκπρόσωπος των εργοληπτών, ο Πέτρος Μαντάς εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία του, με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της δημοτικής αρχής, ιδιαίτερα στο σκέλος που κατηγορεί τις εργοληπτικές επιχειρήσεις.
«Να μας πει η δημοτική αρχή, ποια διαδικασία προτείνει για να ανατίθενται τα έργα στις τεχνικές επιχειρήσεις. Ποιοί κατά την άποψή της, πρέπει να κάνουν τα έργα; Επίσης, την καλούμε να τεκμηριώσει αυτά που λέει, περί εμποδίων και μειωμένης ποιότητας των εργασιών, ως συνέπεια των διαγωνισμών. Γιατί τα κρίνουμε μόνο ως δυσφημιστικά και βλαπτικά για τα μέλη μας.
Και δεν κατανοούμε εν τέλει, τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο η δημοτική αρχή δηλώνει ότι λειτουργούμε μόνο για το κέρδος. Για ποιον λόγο, άραγε θα έπρεπε να λειτουργούν οι επιχειρήσεις; Πώς θα πλήρωναν το προσωπικό τους και τις δαπάνες τους, πως θα εξελίσσονταν και πώς θα επιβίωναν οικονομικά, αν δεν ήταν κερδοφόρες;».
Ο κ. Μαντάς πρόσθεσε ότι ο διαγωνισμός αυτός, στον οποίο δεν συμμετείχαν τοπικές επιχειρήσεις πλην μιας, θα μπορούσε να έχει γίνει σε μικρότερα τμήματα και προϋπολογισμούς, ώστε περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν. Ετσι, θα μειώνονταν οι κίνδυνοι και τα ρίσκα για τον Δήμο Πατρέων.
Επίσης, τόνισε ότι, αν η δημοτική αρχή είχε καλέσει τον Σύλλογο Εργοληπτών Δημοσίων Εργων Αχαΐας στην επιτροπή διαβούλευσης που συνέστησε πρόσφατα, θα δινόταν η ευκαιρία ενός γόνιμου διαλόγου, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις μη συμβατές με την ισχύουσα νομοθεσία και με τη λειτουργία της οικονομίας.

 

Των Σωτήρη Παπανδρέου & Απόστολου Αναστασόπουλου