Kίνα: Εξαπλώνεται μυστηριώδης αναπνευστική νόσος στα παιδιά

Εικόνες που θυμίζουν το ξέσπασμα του κορονοϊού.

νόσος

Ανησυχητικά πλάνα δείχνουν πλήθος ανθρώπων με μάσκες μέσα σε νοσοκομείο του Πεκίνου εν μέσω φόβων για μια μυστηριώδη πνευμονία που σαρώνει τη Kίνα.

Το Πεκίνο επιμένει ότι δεν πρόκειται για κάποιον ιό, μεταδίδει η Daily Mail. Αντ’ αυτού, υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν αποδώσει τις ανησυχητικές εικόνες στη γρίπη και σε άλλα συνηθισμένα μικρόβια, με την Κίνα να παλεύει τώρα τον πρώτο πλήρη χειμώνα της χωρίς περιορισμούς λόγω Covid.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι εγκαταστάσεις υγείας είναι «υπερπλήρεις με άρρωστα παιδιά».

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας της Κίνας ισχυρίζεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την έξαρση των ασθενειών, η οποία προκάλεσε παγκόσμιο πανικό την περασμένη εβδομάδα όταν έγινε γνωστή η κατάσταση. Οι ανησυχίες οδήγησαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σε μια σπάνια δημόσια παρέμβαση, να ζητήσει επισήμως περισσότερες πληροφορίες από το Πεκίνο σχετικά με τις λοιμώξεις.

Εικόνες που θυμίζουν το ξέσπασμα του κορονοϊού

Σχολιαστές τόνισαν ότι το κύμα ασθενειών έμοιαζε τρομακτικά με τις αναφορές που εμφανίστηκαν λίγο πριν από το Covid, τις οποίες η Κίνα κατηγορήθηκε ότι συγκάλυψε. Σε νέα ανακοίνωσή του την Κυριακή, το υπουργείο Υγείας της χώρας υποστήριξε ότι η αύξηση των κρουσμάτων προκλήθηκε από τη γρίπη και άλλους γνωστούς παθογόνους μικροοργανισμούς.

Απέκλεισε την ύπαρξη κάποιου νέου ιού, όπως αυτός που προκάλεσε το Covid αφού προκάλεσε το δικό του κύμα πνευμονίας τον Δεκέμβριο του 2019.

Εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας δήλωσε ότι οι πρόσφατες συρροές αναπνευστικών λοιμώξεων προκαλούνται από την επικάλυψη κοινών ιών όπως η γρίπη και ο RSV, καθώς και βακτηρίων όπως το μυκόπλασμα της πνευμονίας.

Πρόσθεσαν ότι το υπουργείο έχει καλέσει τις τοπικές αρχές να ανοίξουν περισσότερα ιατρεία και να προωθήσουν τη λήψη εμβολίων μεταξύ των παιδιών και των ηλικιωμένων.

«Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να αυξηθεί το άνοιγμα των σχετικών κλινικών και των περιοχών θεραπείας, να επεκταθούν οι ώρες εξυπηρέτησης και να αυξηθεί η προμήθεια φαρμάκων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μι Φενγκ.

 

Ξανά αποστάσεις και μάσκες

Συνέστησε επίσης στους πολίτες να φορούν μάσκες και κάλεσε τις τοπικές αρχές να επικεντρωθούν στην πρόληψη της εξάπλωσης των ασθενειών σε χώρους με πολύ κόσμο, όπως σχολεία και γηροκομεία.

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές κατηγόρησαν την έξαρση των χειμερινών ασθενειών λόγω της μειωμένης ανοσίας του πληθυσμού, καθώς το έθνος αντιμετωπίζει τον πρώτο του πλήρη χειμώνα χωρίς περιορισμούς για την πανδημία του κορονοϊού. Το Πεκίνο άρχισε να χαλαρώνει τις αυστηρές εθνικές πολιτικές «μηδενικού Covid» μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από μαζικές διαμαρτυρίες που καλούσαν τον Σι Τζινπίνγκ να παραιτηθεί.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες υποστήριξαν τον ισχυρισμό της Κίνας ότι το κύμα συνδέεται με τη μειωμένη ανοσία, καθώς άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, βίωσαν παρόμοια κύματα ασθενειών μετά τον αποκλεισμό.

Ωστόσο, άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας, δήλωσαν ότι πρέπει να κρατήσουμε «ανοιχτό μυαλό» σχετικά με την αιτία της μυστηριώδους πνευμονίας, με πολλούς να επικαλούνται την έλλειψη διαφάνειας του Πεκίνου κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας του Κόβιντ. Τόσο το Covid όσο και ένας άλλος πανδημικός ιός που ονομάζεται SARS αναφέρθηκαν για πρώτη φορά ως ασυνήθιστοι τύποι πνευμονίας.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι υγείας παρείχαν την Πέμπτη τα στοιχεία που ζήτησε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης. Αυτά έδειξαν αύξηση των εισαγωγών παιδιών σε νοσοκομεία λόγω ασθενειών όπως βακτηριακή λοίμωξη, RSV, γρίπη και ιούς κοινού κρυολογήματος από τον Οκτώβριο.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η έξαρση των ασθενών δεν είχε υπερφορτώσει τα νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Αυτό συνέβη παρά τις εικόνες από υπερφορτωμένες αίθουσες αναμονής των κινεζικών νοσοκομείων, γεμάτες με γονείς και παιδιά και που διαδόθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι τα νοσοκομεία στο Πεκίνο και βορειοανατολικά στο Λιαονίνγκ είχαν «κατακλυστεί από άρρωστα παιδιά» με ασυνήθιστα συμπτώματα που περιλαμβάνουν φλεγμονή στους πνεύμονες και υψηλό πυρετό αλλά όχι βήχα.

Επίσης, το ταϊβανέζικο πρακτορείο FTV News ανέφερε ότι τα νοσοκομεία είχαν «κατακλυστεί» από άρρωστα παιδιά. Το συγκεκριμένο μέσο πρόσθεσε ότι «οι γονείς διερωτώνται αν οι αρχές συγκαλύπτουν την επιδημία».

 

Ο ΠΟΥ περιμένει παραπάνω πληροφορίες

Το πρόσφατα δημοσιευμένο υλικό έχει επαληθευτεί ότι προέρχεται από ένα από τα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν την έξαρση, αλλά δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς τραβήχτηκε. Η δημόσια παρέμβαση του ΠΟΥ είναι σπάνια, καθώς η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ συνήθως υποβάλλει τέτοια αιτήματα πίσω από κλειστές πόρτες. Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι ζήτησε περαιτέρω στοιχεία από την Κίνα μέσω ενός διεθνούς νομικού μηχανισμού.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι υπάρχουν προς το παρόν πολύ λίγες πληροφορίες για να εκτιμηθεί σωστά ο κίνδυνος από αυτά τα αναφερόμενα κρούσματα αναπνευστικής νόσου σε παιδιά.

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε ότι το κύμα των κρουσμάτων δεν είναι τόσο υψηλό όσο αυτό που βίωσε η χώρα πριν ο COVID-19 σαρώσει τη χώρα, και τον κόσμο.

Η Μαρία βαν Κερκάβε, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος ετοιμότητας και πρόληψης επιδημιών και πανδημιών του ΠΟΥ, επανέλαβε επίσης τα σχόλια από την Κίνα ότι η αύξηση φαίνεται να οφείλεται στο ότι τα παιδιά προσβάλλονται από παθογόνους μικροοργανισμούς που δεν είχαν συναντήσει λόγω των δύο ετών περιορισμών του Covid. «Τα κύματα που βλέπουν τώρα, η κορύφωση δεν είναι τόσο υψηλή όσο αυτή που είδαν το 2018-2019», είπε. «Αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ενός νέου παθογόνου παράγοντα. Αυτό είναι αναμενόμενο. Είναι αυτό που οι περισσότερες χώρες αντιμετώπισαν πριν από ένα ή δύο χρόνια».

Τόσο η Κίνα όσο και ο ΠΟΥ, έχουν κατηγορηθεί για έλλειψη διαφάνειας στις αρχικές εκθέσεις τους σχετικά με την πανδημία του COVID-19.

Σύμφωνα με το ifimerida, ο κόσμος ειδοποιήθηκε για πρώτη φορά για τον κορονοϊό υπό παρόμοιες συνθήκες με την τρέχουσα έξαρση, με αναφορές για μια μυστηριώδη πνευμονία στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019, υπενθυμίζει το δημοσίευμα της Daily Mail.