Κλιματικός νόμος. Δύο προϋποθέσεις θα κρίνουν την επιτυχία του
Ο Σπύρος Κόντης γράφει για τον κλιματικό νόμο και πως εκτιμά ότι θα γίνει επιτυχημένος
Σε μια στιγμή όπου τα μηνύματα των επιστημόνων για την κλιματική κρίση κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι, άνοιξε στη χώρα μας στο και πέντε η συζήτηση για τον ελληνικό κλιματικό νόμο στα πρότυπα των αντίστοιχων κλιματικών νόμων χωρών της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Καθίσταται βέβαιο ότι η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και η υιοθέτηση της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης ως νέου παραγωγικού μοντέλου απαιτούν το αναγκαίο νομικό πλαίσιο που να συγκεκριμενοποιεί τους στόχους και συντονίζει την επιχείρηση της σωτηρίας του πλανήτη.
Ενδεικτικά στις ρυθμίσεις του πρέπει να προβλέπονται ποσοστιαίοι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας, ορθή ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έναν φιλικό προς το περιβάλλον δημόσιο τομέα, προϋπολογισμούς για την επίτευξη αυτών των στόχων και άλλα πολλά. Δύο ωστόσο είναι τα κρίσιμα στοιχεία που θα κρίνουν την επιτυχία του εγχειρήματος.
Το πρώτο αφορά την ενεργή εμπλοκή της κοινωνίας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου. Το τρίπτυχο συνεργασίας περιλαμβάνει τους επιστήμονες, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, ιδίως τους νέους. Ετσι παράλληλα με την λειτουργία της ανεξάρτητης επιστημονικής επιτροπής πρέπει να συσταθεί Συνέλευση Πολιτών για το Κλίμα με αυξημένη συμμετοχή της νέας γενιάς που με δημοκρατικό τρόπο να συναποφασίζει για της αναγκαίες αλλαγές σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Με αυτόν τον τρόπο ο κλιματικός νόμος θα γίνει κτήμα της κοινωνίας και θα επιτευχθεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα.
Το δεύτερο κρίσιμο στοιχείο αφορά τη δίκαιη μετάβαση ώστε κανένας πολίτης να μην μείνει πίσω. Σε μια περίοδο όπου οι ανισότητες διευρύνονται, η πράσινη κατοικία, το πράσινο αυτοκίνητο, η πράσινη κατανάλωση δεν θα πρέπει να είναι προνόμιο των λίγων και ισχυρών.
Βασικό ζητούμενο είναι ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών αλλά και των ωφελειών του μετασχηματισμού προς την κλιματική ουδετερότητα. Για τον λόγο αυτό η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια της ελεύθερης αγοράς αλλά απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό με πυρήνα της την αποκέντρωση και την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
Ωστόσο η κυβέρνηση στα ζητήματα περιβάλλοντος δεν έχει δείξει καλά σημεία γραφής με αποκορύφωμα την ψήφιση του «περιβαλλοντικού» νόμου Χατζηδάκη όπου παραμέρισε τους επιστήμονες και της ΜΚΟ ενώ άλλες εξαγγελίες παρέμειναν απλώς υποσχέσεις. Μένει να φανεί εάν την ύστατη αυτή στιγμή θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα νομοθετήσει με βάση το τι χρειάζεται το κλίμα και όχι το παραπαίον σύστημα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News