Κορονοϊός: Η έξαρση των κρουσμάτων φόβισε τους άνω των 60 και κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν

Χιλιάδες άνθρωποι αποφάσισαν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού μέσα στον Ιανουάριο του 2024.

εμβολιαστούν

Λίγο οι προειδοποιήσεις των ειδικών ότι τα κρούσματα κορονοϊού θα ανέβουν κι άλλο μετά τις γιορτές, λίγο η είδηση ότι το σύστημα υγείας αρχίζει να «πιέζεται» και… πολλοί είναι εκείνοι από την ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών, που σπεύδουν να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδόν 42.500 άνθρωποι αποφάσισαν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού μέσα στον Ιανουάριο του 2024.

Οι 34.149 από αυτούς, ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60+.

Βέβαια, το ενδιαφέρον του πληθυσμού για τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 παραμένει ασθενικό, με μόλις 177.821 ανθρώπους να έχουν λάβει μέχρι σήμερα το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer XBB 1.5.

Οι νέοι εμβολιασμοί με αριθμούς

Εντός του Ιανουαρίου έχουν προγραμματιστεί 42.258 νέα ραντεβού, κατηγοριοποιημένα ανά ηλικιακή ομάδα, ως εξής:

60+ ετών: 34.149 ραντεβού
40-59 ετών: 6.637 ραντεβού
12-39 ετών: 1.399 ραντεβού
5-11 ετών: 65 ραντεβού
6 μηνών – 4 ετών: 8 ραντεβού

Οι ολοκληρωμένοι και οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες μέρες τις 220.079, αριθμός που στην πραγματικότητα δεν καλύπτει ούτε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, πόσο μάλλον τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών που στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 2,2 εκατομμύρια.

Να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Επικράτεια 461 εμβολιαστικά σημεία και 657 εμβολιαστικά κέντρα.

Πλησιάζουν τα 3 εκατομμύρια οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί

Πιο ικανοποιητικά εξελίσσονται οι εμβολιασμοί κατά του ιού της γρίπης, αν και χαμηλότερα από πέρυσι.

Έως και χθες έγιναν συνολικά 2.801.562 εμβολιασμοί και συγκεκριμένα 1.583.622 με ιατρική συνταγή και επιπλέον 1.217.940 χωρίς συνταγή, στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες στο «στόχαστρο» των νοσηλειών και των θανάτων

Παρ’ όλα αυτά, οι αντιιικές θεραπείες σώζουν πολλές περιπτώσεις ανεμβολίαστων ασθενών. Εντός του τριημέρου της Πρωτοχρονιάς χορηγήθηκαν περίπου 3.500 σκευάσματα Paxlovit, φάρμακο που λειτουργεί αποτρεπτικά στην πιθανότητα νοσηλείας σε ΜΕΘ και θανάτου από COVID-19.

Το ίδιο διάστημα, οι νοσηλείες στα νοσοκομεία παρουσίασαν αύξηση 25%, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας και Διευθυντή στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο «Αττικόν» Στέλιο Λουκίδη.

«Οι εφημερίες έχουν μεγάλη κίνηση. Εμείς που είχαμε χθες (σ.σ. 1.1.24) εφημερία μαζί με τον Ευαγγελισμό είχαμε πολύ κίνηση και στα δύο νοσοκομεία. Κάνουμε ένα 25% περισσότερες εισαγωγές από ότι κάναμε. Από όλες τις λοιμώξεις, όχι μόνο από COVID-19. Είναι απλώς πιο βαριές είναι συνήθως εισαγωγές της COVID-19. Δεν είναι ενδεικτικό βέβαια αυτό για το τι συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Εμείς, για παράδειγμα είχαμε πιο βαριά περιστατικά από γρίπη», τονίζει ο γιατρός μιλώντας στο iatropedia.gr.

Ενώ οι επιστήμονες περιμένουν την COVID-19 να κορυφωθεί τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, τις τελευταίες ημέρες αρχίζουν να ανεβαίνουν επικίνδυνα και τα βαριά περιστατικά γρίπης με νοσηλείες στα νοσοκομεία, λέει ο γιατρός.

«Είχαμε κατά 25% παραπάνω επιβάρυνση από τη συνηθισμένη. Αρχίζει να ανεβαίνει και η γρίπη τις τελευταίες ημέρες και θα πάει έτσι ως τον Μάρτιο», σημειώνει ο καθηγητής Λουκίδης και προσθέτει ότι οι γιορτές θα φέρουν μεγαλύτερη επίπτωση τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

«Θα δούμε πολύ περισσότερα περιστατικά και θα δώσουμε και πολύ περισσότερα αντιιικά για την COVID-19», αναφέρει.

Πηγή: newsit

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Πάτρα: Σύληση τάφων και κλοπή οστών στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο ΦΩΤΟ

Θεσσαλονίκη: Αίτημα για την ονοματοδοσία δρόμου σε οδό «Υπαρχιφύλακα Γεωργίου Λυγγερίδη»

BRICS: Μεγαλώνει η συμμαχία – Πέντε νέα μέλη από 1η Ιανουαρίου

Επιτυχής η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα από ζωντανό δότη