Κώστας Πελετίδης στην «Π»: «Την Κυριακή υπερασπιζόμαστε όσα έχουμε κατακτήσει»
Δίνει απαντήσεις για τις καθυστερήσεις στα έργα, τον τρόπο που επιλέγονται, τις χρηματοδοτήσεις, την καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, το διακύβευμα των εκλογών και για το αν τον απασχολεί η παρακαταθήκη που θα αφήσει στην πόλη
Ο δήμαρχος Πατρέων και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κώστας Πελετίδης ανοίγει σήμερα στην «Π» τα χαρτιά του για το μέλλον της πόλης. Δίνει απαντήσεις για ορισμένα ζητήματα καθημερινότητας που απασχολούν τους Πατρινούς, ενώ σε άλλα ερωτήματα «αποφεύγει» να δώσει, κάνοντας λόγο για «κυβερνητικές επιλογές». Μιλά για τις προτεραιότητες της νέας θητείας εφόσον επανεκλεγεί και για το αν πιστεύει πως επηρεάζει τις αποφάσεις του το ότι είναι μέλος του ΚΚΕ.
Στην πόλη εκτελούνται μια σειρά έργων, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούνται καθυστερήσεις κατά την εκτέλεσή τους. Τι προτίθεστε να πράξετε εφόσον επανεκλεγείτε για τη βελτίωση αυτών των συνθηκών;
Η καθυστέρηση σε μια σειρά έργα οφείλεται στις κυβερνητικές πολιτικές, στο αντιδραστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούμαστε να δράσουμε, στον ανταγωνισμό και την κερδοφορία των εργολάβων, στις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επιπλέον, οφείλεται στην υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, στην έλλειψη κατάλληλου επιστημονικού προσωπικού.
«Δεν με απασχολεί καθόλου η προσωπική μου παρακαταθήκη. Δεν υπάρχει σε κανένα απ’ τα δεκάδες έργα που γίνονται ταμπέλα με το όνομά μου»
Ως προτεραιότητα έχετε θέσει την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου που εκτιμάται ότι θα κοστίσει 70 εκατ. ευρώ. Χρήματα για όλο το έργο δεν έχουν εξασφαλιστεί μέχρι σήμερα. Πού θα βρεθούν τα υπόλοιπα χρήματα; Οι χρηματοδοτήσεις δεν είναι απεριόριστες. Θα επηρεαστούν έργα που θα μπορούσαν να γίνουν σε άλλα σημεία της πόλης;
Αρχικά, δεν πρέπει να αφαιρούμαστε απ’ το γεγονός ότι χρειάστηκαν πολύχρονοι αγώνες του πατραϊκού λαού, με μπροστάρη τη δημοτική αρχή, για να κατακτηθεί η παραχώρηση του μεγαλύτερου μέρους του παραλιακού μετώπου από την κυβέρνηση στον Δήμο Πατρέων, το 2018.
Επιπλέον, ήδη, με το Νότιο Πάρκο, τον Κόκκινο Μύλο και το Ελος της Αγυιάς, οι Πατρινοί έχουν αποκτήσει ξανά πρόσβαση στη θάλασσα και η Πάτρα ξαναρχίζει να γίνεται παραλιακή πόλη.
Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό ότι βρισκόμαστε στη φάση που ολοκληρώθηκε ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός και εγκρίθηκε και η πρώτη χρηματοδότηση, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, συνεπώς μπορούμε να αναθέσουμε στους μελετητές το έργο εκπόνησης των τελικών σχεδίων, ώστε στη συνέχεια να γίνει ο διαγωνισμός των πρώτων έργων. Είναι βέβαιο ότι στο μέλλον θα βρεθούν οι επιπλέον απαιτούμενοι πόροι, ώστε να προχωρούν τα έργα.
Ομως, όσον αφορά και την παραλιακή ζώνη, αλλά και τα υπόλοιπα έργα που είναι αναγκαία σε όλη την Πάτρα, δεν πρέπει να σταματήσουμε στιγμή τη διεκδίκηση, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της πόλης μας. Δεν πρέπει να μπαίνουμε στη λογική ότι χρειάζεται να θυσιαστούν κάποιες λαϊκές ανάγκες για να ικανοποιηθούν κάποιες άλλες, τη στιγμή που το χρήμα ρέει άφθονο για τις ενισχύσεις των επιχειρηματικών ομίλων, για τις νατοϊκές ανάγκες, γενικά για την ενίσχυση της κερδοφορίας των λίγων.
Πέρα από τα μεγάλα έργα της Πάτρας, υπάρχουν και οι γειτονιές. Εχετε στο πρόγραμμά σας σημαντικά έργα για συνοικίες της πόλης;
Προχωρά η αναβάθμιση και αναζωογόνηση των Προσφυγικών, συμπληρωματικά έργα στη Γούβα. Προγραμματίζουμε ανάπλαση των προσφυγικών συνοικισμών σε Ρίο και Γηροκομειό, στη δημιουργία ζώνης ανάπλασης, πεζοδρόμου, ποδηλατοδρόμου, στην παλιά κοίτη του ποταμού Διακονιάρη, από Ακτή Δυμαίων έως οδό Ακρωτηρίου, σε συνδυασμό με αναβάθμιση κοινοχρήστων χώρων στην εκατέρωθεν υποβαθμισμένη περιοχή. Αντικατάσταση και συντήρηση δρόμων και πεζοδρομίων πολλών χιλιομέτρων, με προτεραιότητα γειτονιές και συνοικίες. Αναβάθμιση και ανάπλαση λαϊκών γειτονιών, όπως Τέρψη, Πράτσικα, Αγυιά, Ψάχου, εργατικές κατοικίες Ιτεών, Λεύκας και Παραλίας.
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις παρεμβάσεις που προγραμματίζουμε σε συνοικίες και γειτονιές όλης της πόλης μας.
Πώς διαλέγετε τα σημεία όπου γίνονται αναπλάσεις και έργα; Η επιλογή των έργων γίνεται και με ταξικό χαρακτήρα;
Από την πρώτη μας μέρα στη δημοτική αρχή, βάλαμε στο επίκεντρο τις εργατικές-λαϊκές γειτονιές της πόλης μας, που για δεκαετίες ήταν παρατημένες. Αυτή τη στιγμή, παλεύοντας ενάντια σε πολλά εμπόδια, ενάντια στην «επιλεξιμότητα» των χρηματοδοτήσεων, βάσει της οποίας χρήματα δίνονται κυρίως για τα κέντρα των πόλεων και με γνώμονα την τουριστική και εν γένει επιχειρηματική ανάπτυξη, έχουμε καταφέρει μια σειρά γειτονιών να αλλάξουν όψη. Η Γούβα, τα Καντριάνικα, η Αγία Αικατερίνη, τα Ζαρουχλέικα και τώρα και τα Προσφυγικά, καθώς και μια σειρά ακόμα γειτονιές.
Ταυτόχρονα, έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται μια σειρά πλατειών, στα Ανω Συχαινά, στον Αγιο Αλέξιο, η πλατεία Ανδρούτσου στο Βλατερό, η πλατεία Ωκεανίδων στην παραλία Προαστίου, η πλατεία Ελευθερίας Προσφυγικών, η πλατεία στην Αιδηψού-Κολχίδος στα Ζαρουχλέικα που ξεκινά, στο Μπεγουλάκι, στην Ανθούπολη, στην Αγία Αλεξιώτισσα, στην Παραλία.
Ολη μας η πολιτική γύρω από τους ελεύθερους χώρους, το Νότιο Πάρκο, το Ελος της Αγυιάς, μια σειρά αντίστοιχων έργων, αντανακλούν την επιλογή μας να προσφέρουμε στους εργαζόμενους, τους άνεργους, συνολικά στον πατραϊκό λαό, ελεύθερη πρόσβαση στον δημόσιο χώρο, με υποδομές για ψυχαγωγία, άθληση, πολιτισμό.
Δεν πρέπει να αφήσουμε να επιστρέψει το παρελθόν στον Δήμο της Πάτρας και να «ξηλώσει» όσα καταφέραμε μαζί με τον πατραϊκό λαό
Πριν από περίπου ένα μήνα, σε συνέντευξή σας στον Peloponnisos FM, είχατε δηλώσει πως ετοιμάζεται νέος κανονισμός Καθαριότητας. Με ποιον τρόπο θα πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα; Τι θα αλλάξει δηλαδή αυτός ο νέος κανονισμός;
Στην καθαριότητα έχει γίνει ένα μεγάλο έργο όλα τα προηγούμενα χρόνια και με πολύ μεγάλο κόπο καταφέραμε να «νοικοκυρέψουμε» την Ξερόλακκα, που ήταν σε οριακό σημείο, ώστε να μην βρεθούμε με τα σκουπίδια στους δρόμους, ενώ ταυτόχρονα προχώρησε ο σχεδιασμός για τη μεταφορά στου Φλόκα. Πιστεύουμε ότι στην επόμενη θητεία, θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε κι άλλο τον συγκεκριμένο τομέα. Ο Κανονισμός Καθαριότητας θα συμβάλει σε μια πιο αρμονική συνεργασία του Δήμου, των επαγγελματιών και των κατοίκων, ώστε να διατηρείται η πόλη μας καθαρή.
Ομως, πρέπει να έχουμε στον νου μας, ότι δρούμε σε ένα σύστημα, που το σκουπίδι το θεωρεί εμπόρευμα, όπως και τα ανακυκλώσιμα, με σκοπό να αποκομίσει κι απ’ αυτά το μέγιστο δυνατό κέρδος. Οι κυβερνήσεις έχουν πολύ μεγάλες ευθύνες για την «κατάρρευση» του ιδιωτικοποιημένου συστήματος ανακύκλωσης, καθώς και για το γεγονός ότι προωθούν την καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών, π.χ. στην τσιμεντοβιομηχανία. Αρα, ακόμα και η καθαριότητα, είναι πολιτικό ζήτημα συνεχούς πάλης και διεκδίκησης, καθώς, εκτός από όσα αναφέραμε, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την υποστελέχωση των αντίστοιχων υπηρεσιών, με στόχο να προχωρήσει η ανάθεσή τους σε ιδιώτες-εργολάβους, όπως ήδη έχει γίνει σε άλλους δήμους.
Οι Πατρινοί απαντούν σε έρευνες που έχει δημοσιεύσει η «Π» ότι τους απασχολεί έντονα το κυκλοφοριακό. Ποια μέτρα θα πάρετε, εφόσον επανεκλεγείτε;
Το κυκλοφοριακό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλες τις πόλεις. Για να λυθεί, χρειάζονται ριζικές αλλαγές, με κύρια τη δημιουργία και ενίσχυση δημόσιων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ώστε να περιορίζεται η χρήση του ΙΧ. Στην πόλη μας, χρειάζονται εκτεταμένες απαλλοτριώσεις χώρων για διάνοιξη κύριων οδών (Καραμανλή, Παπανδρέου κ.ο.κ.), τη στιγμή που ο Δήμος δεν χρηματοδοτείται, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει το Σχέδιο Πόλης.
Παρ’ όλα αυτά, εμείς, ταυτόχρονα με τη διεκδίκηση των παραπάνω, προχωράμε στην υλοποίηση μίας σειράς στρατηγικών σχεδίων για την πόλη, που μέσω της αυτοματοποίησης θα βελτιώσουν την καθημερινότητα.
Πολλές φορές έχει ακουστεί η άποψη ότι «αν ο Κώστας Πελετίδης δεν ήταν κολλημένος με το ΚΚΕ, θα ήταν καλύτερος δήμαρχος». Εσείς τι πιστεύετε για τον εαυτό σας; Εχει επηρεάσει την προσφορά σας στην πόλη η ιδεολογία που πρεσβεύετε;
Δεν μπορεί κανείς να διαχωρίσει τον τρόπο που πορεύομαι ως δήμαρχος απ’ το γεγονός ότι προσωπικά είμαι μέλος του ΚΚΕ, απ’ το γεγονός ότι η δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης στηρίζεται από το ΚΚΕ και σ’ αυτή συμμετέχουν κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές.
Η ιδεολογία μας μόνο θετικά έχει επηρεάσει την προσφορά μας στην πόλη. Λόγω της ιδεολογίας μας είμαστε μπροστά σε κάθε αγώνα και διεκδίκηση, έχουμε συγκρουστεί με καταστροφικούς για την πόλη μας σχεδιασμούς, καταφέραμε, να διασφαλίσουμε έργα και υπηρεσίες υπέρ του λαού.
Πιστεύουμε ότι η εργατική τάξη, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, πρέπει να είναι ενωμένη, γιατί έχει κοινά ταξικά συμφέροντα. Δεν ρωτήσαμε κανέναν πρόεδρο κοινότητας, κανένα ΔΣ, κανέναν σύλλογο ή φορέα και φυσικά, κανέναν εργαζόμενο του Δήμου ή δημότη, πού ανήκουν και τι πιστεύουν. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να ξεπεράσουμε εμπόδια, για να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη. Γι’ αυτό και σήμερα, συμπορεύονται μ’ εμάς άνθρωποι με τους οποίους μπορεί και να μη συμφωνούμε σε όλα, όμως μας ενώνουν οι κοινές αγωνίες και η κοινή προσπάθεια για υπεράσπιση του πατραϊκού λαού.
Σας απασχολεί ποια θα είναι η παρακαταθήκη που θα αφήσει στην πόλη ο Κώστας Πελετίδης; Και αν ναι, πώς θέλετε να μείνετε στην ιστορία της Πάτρας;
Δεν με απασχολεί καθόλου η προσωπική μου παρακαταθήκη, γι’ αυτό και, όπως θα έχετε παρατηρήσει, δεν υπάρχει σε κανένα απ’ τα δεκάδες έργα που γίνονται σε όλη την πόλη ταμπέλα με το όνομά μου, όπως έκαναν πολλοί προκάτοχοί μου. Αυτό που με απασχολεί, ως μέρος της συλλογικής προσπάθειας που κάνει η δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης, είναι να αφήσουμε την πόλη μας καλύτερη.
Πάνω απ’ όλα, θέλουμε να έχουμε συμβάλει στην ανακούφιση του πατραϊκού λαού, στη στήριξή του απέναντι στις πολιτικές των κυβερνήσεων, του κράτους και της ΕΕ, που θέλουν τα τον τσακίσουν. Να δυναμώσουμε τον δρόμο της διεκδίκησης όσων δικαιούται.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής; Ανάμεσα σε τι έχουν να διαλέξουν οι Πατρινοί;
Την Κυριακή των εκλογών κρίνεται αν θα υπερασπιστούμε όσα έχουμε κατακτήσει. Δεν πρέπει να αφήσουμε να επιστρέψει το παρελθόν στον Δήμο της Πάτρας και να «ξηλώσει» όσα καταφέραμε μαζί με τον πατραϊκό λαό. Κρίνεται το αν θα συνεχίσουμε να έχουμε οικονομική πολιτική ελάφρυνσης των λαϊκών στρωμάτων ή αν θα επιστρέψει η λογική του «χαρατσώματος» στον Δήμο. Αν θα συνεχίσουν να είναι προτεραιότητα οι ανάγκες των παιδιών μας, να λειτουργεί το Λαϊκό Φροντιστήριο, να είναι δωρεάν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί για την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών. Αν θα συνεχίσουν τη δωρεάν λειτουργία τους οι Ημερήσιες Θερινές Παιδικές Κατασκηνώσεις. Κρίνεται αν θα συνεχίσει να είναι ελεύθερη η πρόσβαση σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, αν θα υπερασπιστούμε τους ελεύθερους χώρους απ’ την εκχώρηση στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Επιπλέον, αν θα διασφαλίσουμε την υπογειοποίηση του τρένου και αν θα αποτρέψουμε τους «πράσινους» σχεδιασμούς, που θέλουν LNG και ανεμογεννήτριες μες στην πόλη και τα χωριά μας.
Γι’ αυτό πρέπει να δυναμώσουμε τη Λαϊκή Συσπείρωση και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με επικεφαλής τον Σωτήρη Παρίση.
Την Κυριακή των εκλογών ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση για την Πάτρα των πολλών!
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News